Αυτά είναι τα 40 φάρμακα που θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ ανήρτησε κατάλογο με 40 δραστικές ουσίες με βάση τις οποίες θα γίνει η απελευθέρωση του καθεστώτος διάθεσης. Με αίτηση των εταιρειών τα σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες θα μπορούν θα βγαίνουν από τον κατάλογο μη συνταγραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και να εντάσσονται στα φάρμακα γενικής χρήσης (ΓΕΔΙΦΑ).

Η αλλαγή του καταλόγου θα επιτρέψει στις εταιρείες να διαθέτουν τα σκευάσματα και εκτός φαρμακείων, όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας έναντι των δανειστών. Για τον σκοπό αυτό έχει περιληφθεί το άρθρο 68 στον Νόμο 4389 του 2016, ενώ έχει εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση (51194) τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, ο κατάλογος που δημοσιεύθηκε χθες είναι ενδεικτικός, καθώς περιλαμβάνει μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων, των οποίων ο τρόπος διάθεσης μπορεί να αλλάξει.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι να μπορούν να μετονομαστούν από «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» σε «φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή – γενική διάθεση». Με βάση τον προτεινόμενο από τον ΕΟΦ κατάλογο καλούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να καταθέσουν στον Οργανισμό αιτήσεις τροποποίησης τρόπου διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων. Μπορούν, επίσης, να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις τροποποίησης και για φαρμακευτικά προϊόντα δραστικών ουσιών εκτός καταλόγου, οι οποίες θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα κριτήρια του ισχύοντος νόμου.

Εμπορικές κατηγορίες

Στον κατάλογο του ΕΟΦ περιλαμβάνονται πολύ εμπορικές κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία σήμερα συνταγογραφούνται, αλλά δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία (ΜΗΣΥΦΑ).

Μεταξύ αυτών είναι η παρακεταμόλη, την οποία περιέχουν πολλά γνωστά αναλγητικά φάρμακα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ που περιέχεται στη γνωστή σε όλους ασπιρίνη και το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα για την ακμή. Περιλαμβάνονται, επίσης, δραστικές ουσίες που περιέχονται σε φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιόξινα προϊόντα, αντισηπτικά της στοματικής κοιλότητας, καθαρτικά, συμπληρώματα διατροφής, σκευάσματα κατά του επιχείλιου έρπητος, προϊόντα κατά της ταχυκαρδίας και για την αντιμετώπιση δηγμάτων εντόμων.

Για να ξεκινήσει η διάθεση των εν λόγω προϊόντων από καταστήματα εκτός φαρμακείων θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη του οριστικού καταλόγου με βάση εκείνον που αναρτήθηκε χθες και να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Θα πρέπει, επίσης, να απελευθερωθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπή εργασίας σχετικά με τα φάρμακα, που θα κατατάσσονται στον κατάλογο  φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων (ΓΕΔΙΦΑ), θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις.

1. Να είναι ήδη ενταγμένα  στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

4. Οι αλληλεπιδράσεις τους  με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

7. Να μην υπάρχουν έγκριτες  και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *