Με την Ευρώπη να βρίσκεται σε κλοιό τρομοκρατίας, οι φωνές για αυστηρότερους ελέγχους στα όπλα, πληθαίνουν. Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν και την Πέμπτη ψηφίζουν έκθεση, με την οποία ζητούν να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι των εξαγωγών των όπλων στην ΕΕ. Μόνο το 2013, τα κράτη μέλη εξήγαγαν εκτός ΕΕ, όπλα αξίας 26,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, το ΕΚ θα κληθεί άμεσα να πάρει θέση σχετικά με τους νέους κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση των ελέγχων των πυροβόλων όπλων.
Την έκθεση για τις εξαγωγές όπλων των κρατών μελών της ΕΕ, συνέταξε η Bodil Valero (Σουηδία, Πράσινοι). “Η κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης, είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με πριν πέντε χρόνια”, δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης. “Για πολλά χρόνια πουλούσαμε πολλά όπλα σε χώρες, που τότε ήταν σταθερές αλλά σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλες συγκρούσεις. Αν δεν έχουμε σωστή εκτίμηση του κινδύνου, τότε θα έχουμε προβλήματα. Βλέπουμε ότι τα όπλα που έχουμε πουλήσει, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας”, συμπλήρωσε.
Στην έκθεσή της η κ. Valero, καλεί τα κράτη μέλη, να στηρίξουν τη δημιουργία Ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Αρχής Ελέγχου Όπλων. “Ο ρόλος της αρχής θα είναι να ελέγχει ότι όλοι σέβονται τους ελάχιστους κανόνες. Οι χώρες βέβαια, θα είναι ελεύθερες να μπορούν να εφαρμόζουν ακόμα αυστηρότερους κανόνες”.
Οι αυστηρότεροι κανόνες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων. “Φυσικά μπορεί να τις επηρεάσει αλλά υπάρχουν τόσες άλλες αγορές, που δεν μαστίζονται από συγκρούσεις”, δήλωσε η κ. Valero. “Έχουμε αμυντική βιομηχανία για να προστατεύουμε εμάς και τους πολίτες μας. Φυσικά η βιομηχανία πρέπει να πουλήσει αλλά θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί ότι δεν πουλάει στους λάθος ανθρώπους”.
Περιορισμένη πρόσβαση σε όπλα
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου, η Ευρωπαική Επιτροπή, πρότεινε την ενίσχυση των ελέγχων των πυροβόλων όπλων. Τα πρώτα σχέδια τα παρουσίασε στην επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του ΕΚ, στις 7 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια η επιτροπή συζήτησε σχέδιο κανόνων για την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων για μη στρατιωτική χρήση αλλά και για την αποφυγή τόσο της επανενεργοποίησης των απενεργοποιημένων όπλων, όσο και της αγοράς ανταλλακτικών από το διαδίκτυο.