Αεροσκάφος θα ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε 11 λεπτά

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Ο Καναδός βιομηχανικός σχεδιαστής Τσαρλς Μπομπαρντιέρ (Charles Bombadier) προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας με τα σχέδια του για το Skreemr.

-Advertisement-

 Πρόκειται για ένα υπερηχητικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει επιβάτες μεταξύ των ηπείρων με ταχύτητα Mach 10, δηλαδή έως 12.250 χιλιόμετρα την ώρα και με δυνατότητα μεταφοράς 75 επιβατών. Παρά την όψη του, το φουτουριστικό σχέδιο έχει σημαντικά προβλήματα να επιλύσει με σημαντικότερα εξ αυτών την υπερθέρμανση που θα προκαλούσε το σπάσιμο του φράγματος του ήχου. «Δεν είμαι σίγουρος ότι τα υλικά είναι σε θέση να αντέξουν την θερμότητα και την πίεση» ομολόγησε ο Μπομπαντιέρ σε παλαιότερη συνέντευξή του.

SKREEMR 1

Λίγο μετά το ντεμπούτο του πρότζεκτ, δεν είχε βρεθεί ακόμη η λύση. «Επικοινώνησε μαζί μου ο Ζόζεφ Χέιζελταιν – πρώην στέλεχος του Υπουργείου Αμύνης των Η.Π.Α. και μηχανικός στην εταιρία Wyle που προσφέρει ανωτάτου επιπέδου τεχνολογικές λύσεις στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Η.Π.Α. και στην NASA – o οποίος πρότεινε την εφαρμογή ενός νέου αεροδυναμικού φαινομένου που ονομάζεται «λειτουργία μακριάς διείσδυσης»(LPM), αποκάλυψε ο ίδιος.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τον καινοτόμο Καναδό μηχανικό να σχεδιάσει ένα νέο υπερηχητικό σκάφος, το Antipode. Πρόκειται για ένα πολυτελές τζετ που μπορεί να πιάνει ταχύτητες Mach 24, δηλαδή έως 29,400 χιλιόμετρα την ώρα, την διπλάσια ταχύτητα του προηγούμενου πρότζεκτ με όνομα Skreemr. Έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 10 επιβάτες και θα τους μεταφέρει έως και 20,000 χιλιόμετρα σε λιγότερο από μία ώρα, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Forbes.

Πως θα λειτουργεί

«’Ηθελα να δημιουργήσω μια ιδέα, ενός αεροσκάφους που θα μπορεί να φτάσει τον αντίποδά του ή την διαμετρική του αντίθεση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είπε ο Μπομπαντιέρ στο Forbes. Μήπως ζαλιστήκατε; Τολμήστε μαζί μας λίγο περισσότερο καθώς εξηγούμε την τεχνολογία που θα κάνει το αεροσκάφος να πετάει.
Τα φτερά του Antipode θα είναι εφοδιασμένα με τουρμπίνες πυραύλου και κινητήρες scramjet που αντί να χρησιμοποιούν δεξαμενές οξυγόνου για καύσιμη ύλη, θα καίνε το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Είναι όμως εφικτό;

Αντικείμενα που ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη των Mach 5, μπορούν να φτάσουν θερμότητα άνω των 980 βαθμών Κελσίου, όπου υπάρχουν ελάχιστα υλικά που μπορούν να αντέξουν σε τέτοιες θερμοκρασίες.

Τέλος η ηχητική έκρηξη είναι σίγουρο πως θα προβληματίσει τον δημιουργό, καθώς όταν ένα αντικείμενο σπάσει το φράγμα του ήχου, δημιουργείται τεράστια ηχορύπανση, κάτι που θα απειλήσει τις αστικές περιοχές.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *