Αδράνεια λόγω lockdown; Έτσι θα την καταπολεμήσετε

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
2 Min Read

Η πανδημία έχει οδηγήσει τους περισσότερους ανθρώπους σε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, καθώς εξαιτίας των διαδοχικών lockdown, χάσαμε πολλές ευκαιρίες μετακίνησης και σωματικής δραστηριότητας, αυξάνοντας τις ώρες αδράνειας.

-Advertisement-

 

Το lockdown «ακινητοποιεί»

Νέα όμως, μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Neurology, μας φέρνει μερικά καλά νέα, καθώς αρκούν πέντε λεπτά ήπιας δραστηριότητας την ώρα για να αντισταθμίσουν την απώλεια κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρξε σημαντική αλλαγή στην ήπια καθημερινή δραστηριότητα των συμμετεχόντων στην μελέτη. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες πέρασαν επιπλέον 55 λεπτά την ημέρα ανενεργά κατά το lockdown,  με τον χρόνο ήπιας δραστηριότητας να μειώνετε κατά μέσο όρο 25 λεπτά την ημέρα και η συχνότητα της ωριαίας κίνησής τους μειώθηκε κατά περίπου 11%.

- Advertisement -

«Ο κοροναϊός μας στέρησε την μετακίνησή μας με τα μέσα μεταφοράς, τις βόλτες μας και τις μικρές περιπλανήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Alexandra Sowa, ιατρός εσωτερικής ιατρικής και ιδρυτής της SoWell Health. «Κάνουμε σχεδόν τα πάντα από ένα σημείο και οι μικρές, αλλά πολύτιμες, κινήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά».

Γιατί είναι σημαντική η ήπια δραστηριότητα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κλασικές μορφές άσκηση, όπως το τζόκινγκ, είναι σημαντικές για την υγεία. Αλλά ένα πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι η εστίασή της σε ελαφριές δραστηριότητες που συχνά δεν παρατηρούμε ότι κάνουμε και, συνεπώς, δεν συνειδητοποιούμε όταν τις κάνουμε λιγότερο συχνά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι «η αντικατάσταση του καθιστικού χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης, ακόμα και της ιδιαίτερα ήπιας, όπως το περπάτημα μέσα στο σπίτι, παρέχει οφέλη για την υγεία» για τους ενήλικες, όπως:

Μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας.
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.
Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου.
Ποιοτικός ύπνος.
Καλύτερη γνωστική υγεία.
Μειωμένα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών.
Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.

vita.gr

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *