Με άδειο «πορτοφόλι» ξεκινάει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Σε στάση αναμονής παραμένει ο κλάδος της πληροφορικής και των επικοινωνιών, σχετικά με την ίδρυση του νέου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με υπουργό τον Νίκο Παππά. Αν και η δημιουργία της νέας πολιτικής δομής ήταν αίτημα –ειδικά του κλάδου της πληροφορικής– επί πολλά χρόνια, εντούτοις η αγορά τηρεί επιφυλάξεις για το όλο εγχείρημα. Στελέχη και μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) εκτιμούσαν ότι αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

-Advertisement-

Στο νέο υπουργείο μεταφέρονται η παλιά Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών (ΓΓΕ) του υπουργείου Υποδομών και η νεοϊδρυθείσα Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ), που μέχρι πρόσφατα υπαγόταν στον πρωθυπουργό. Στο υπουργείο παραμένει ακόμα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), που αποτελούσε τη μοναδική αρμοδιότητα που είχε ως υπουργός Επικρατείας ο κ. Παππάς. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Παππάς αναβαθμίστηκε, λόγω του ότι απέκτησε τις αρμοδιότητες των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν θετική, κατ’ αρχήν, τη σύσταση του υπουργείου, καθώς η χώρα χρειάζεται ενιαίο κέντρο συντονισμού και δράσης στις νέες τεχνολογίες. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι από τη νέα δομή απουσιάζει μια σημαντική αρμοδιότητα, εκείνη του παλιού υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το σημαντικότερο είναι ότι το νέο υπουργείο δεν διαθέτει «πορτοφόλι», δηλαδή προϋπολογισμό. Χωρίς αυτά τα δύο, το νέο υπουργείο θα είναι αναρμόδιο για την προώθηση των δράσεων ψηφιακής τεχνολογίας στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ επιπλέον δεν θα διαθέτει πόρους για την υλοποίηση της στρατηγικής του. Τα μεγάλα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών θα υλοποιούν, μέσω του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Οικονομίας και το νεοσύστατο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αρκετοί παράγοντες αναφέρουν ότι η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του κ. Νίκου Παππά γίνεται με πρόσχημα τις νέες τεχνολογίες. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο πραγματικός στόχος του νέου υπουργού θα είναι τα ερτζιανά και οι τηλεοπτικές άδειες, ενώ τα μεγάλα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών θα καταστούν πάρεργο στη νέα δομή που δημιουργείται. Ολα αυτά, ωστόσο, αποτελούν δίκη προθέσεων. Αυτό, όμως, που δεν αμφισβητείται από την αγορά είναι ότι η νέα δομή θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ήδη καθυστερημένων χρονικά έργων πληροφορικής και επικοινωνιών του ΕΣΠΑ. Ηδη έχουν χαθεί τρία χρόνια, δεδομένου ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει αφετηρία το 2014, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θεωρείται πως τα πρώτα κονδύλια για την αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών δεν θα πέσουν στην αγορά πριν από το 2018.

Πηγή: kathimerini.gr

- Advertisement -
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *