Αδειάζει τα νησιά η Ελλάδα, έρχονται βάρκες από την Τουρκία

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Προβλήματα παρουσιάζονται από την πρώτη κιόλας μέρα της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Περίπου 50.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια, την ώρα που η Αυστρία θέτει τώρα ζήτημα κλεισίματος και του διαδρόμου των Ανατολικών Βαλκανίων.

Την ώρα που οι ελληνικές Αρχές θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου με την μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, από την Τουρκία καταφθάνουν καθημερινά βάρκες που μεταφέρουν εκατοντάδες απελπισμένους πρόσφυγες.

Χθες έφτασαν σε Λέσβο, Σάμο και Χίο περισσότεροι από 870 πρόσφυγες, οι οποίοι μπήκα απευθείας στη λίστα επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στην Ελλάδα βρίσκονται 48.141 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων περισσότεροι των 12000 στην Ειδομένη.

roes1

roes2

Εμπλοκή στον Πειραιά

582 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί λιμάνι του Πειραιά από τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Εκεί τους περίμεναν λεωφορεία προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας. Τα λεωφορεία όμως δεν επαρκούσαν με αποτέλεσμα να μείνουν στο λιμάνι πάνω από 200 άτομα τα οποία περιμένουν στην πύλη Ε1 μέχρι να τους δοθούν οδηγίες.

Πως θα γίνεται η διαδικασία

Η υλοποίηση των πρώτων επαναπροωθήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Απριλίου ενώ πριν είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση κάθε αίτησης χορήγησης ασύλου.

«Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσα σε 24 ώρες» δήλωσε την Κυριακή δίνοντας το στίγμα της όλης κατάστασης ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Για τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου θα χρειαστεί ενίσχυση στο προσωπικό καθώς, όπως υπολογίζεται, χρειάζονται περισσότεροι από 400 διερμηνείς και άλλοι υπάλληλοι. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα.

Ιωάννινα: Προβλήματα και αντιδράσεις κατά τη διαδικασία εγκατάσταση

Προβλήματα και αντιδράσεις παρατηρήθηκαν κατά τη διαδικασία καταγραφής των 1167 προσφύγων και μεταναστών που μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο παλαιό στρατιωτικό αεροδρόμιο, στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων.

Πολλοί είναι εκείνοι που, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αρνήθηκαν να μπουν στις σκηνές διότι όπως υποστηρίζουν ο χώρος είναι ακατάλληλος, χωρίς θέρμανση και χωρίς επαρκή ηλεκτροφωτισμό.

Κάποιοι μάλιστα θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα διότι όπως λένε έχουν τους συγγενείς και τις οικογένειές τους στην Αθήνα και το πρωί δεν τους δόθηκε καμία ευκαιρία να τους συναντήσουν γιατί οδηγήθηκαν κατ ευθείαν από τα πλοία στα λεωφορεία.

Πάρα πολλά παιδιά είναι άρρωστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών που βρίσκονται στο χώρο, ενώ κάποιοι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στον χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές χωρητικότητας 8-10 ατόμων η κάθε μία.

 

Καταδίωξη δουλεμπόρων με πυροβολισμούς

Δύο νεαρούς τούρκους διακινητές, ηλικίας 21 και 27 ετών, συνέλαβαν την Κυριακή στα ανοιχτά της Χίου οι λιμενικοί, μετά από καταδίωξη του ταχύπλοου σκάφους στο οποίο επέβαιναν. Νωρίτερα είχαν αποβιβάσει 20 πρόσφυγες στη νησίδα της Παναγίας Οινουσσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λιμενικοί προειδοποίησαν τον χειριστή του σκάφους να σταματήσει, ωστόσο αυτός επιχείρησε να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη και οι λιμενικοί να πυροβολήσουν προς τη μηχανή του δουλεμπορικού, το οποίο και ακινητοποίησαν.

Στο σκάφος βρέθηκαν επαναληπτική καραμπίνα και μαχαίρι καταδύσεων.

Αυστρία: Σφραγίστε και τα Ανατολικά Βαλκάνια

Την ίδια ώρα, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ζητά το κλείσιμο της διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι υπάρχει ένα «δυναμικό» 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην Κεντρική Ευρώπη.

Αναφορικά με την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, η Μικλ-Λάιτνερ κατηγόρησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για «ανεύθυνη» συμπεριφορά υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις «λάσπες», επειδή ίσως μετά ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *