Ad imageAd image

ΑΧΕΠΑ: Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές – “Τρεις μέρες ακόμα και δεν θα αντέξουμε”

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
7 Min Read

Κάτω από αφόρητη πίεση βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που παραμένει στις επάλξεις της μάχης κατά του κορονοϊού και επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες προσφέρει περίθαλψη σε εκατοντάδες ασθενείς με βαριά συμπτώματα Covid.

-Advertisement-

Το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης, καθώς στις 8 σήμερα το πρωί (18/11) ξεκίνησε μια ακόμη εφιαλτική εφημερία, χωρίς εφεδρείες.

Με 230 ασθενείς Covid ξεκίνησε την εφημερία του σήμερα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι τη λήξη της το πρωί της Πέμπτης και με τις νέες εισαγωγές που θα προκύψουν, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 αρρώστους.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι στο iatropedia.gr, το ΑΧΕΠΑ ξεκινά την εφημερία του με το προσωπικό στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και με την αγωνία ότι δεν υπάρχει κενό κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρειαστούν διασωλήνωση.

- Advertisement -

“Έχουμε 40 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Covid και τα 40 είναι κατειλημμένα”, λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός.

Και συνεχίζει: “Έχουμε 230 νοσηλευόμενους μέσα στο Νοσοκομείο θετικούς και ξεκινάμε μια εφημερία με μηδενικά κρεβάτια ΜΕΘ. Άγνωστο τι θα γίνει…”

ΑΧΕΠΑ: “Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ”

Γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να εργάζονται με αυταπάρνηση εδώ και 15 ημέρες σε εξαντλητικούς ρυθμούς, χωρίς ξεκούραση και ρεπό. Κάποιοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα μέσα στο νοσοκομείο. Στη σωματική κούραση, έρχεται να προστεθεί και η ψυχολογική, σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό:

“Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να το σώσουμε, ή αν θα μπορούσαμε να τα βελτιώναμε τα πράγματα νωρίτερα. Σημασία έχει ότι σήμερα -και εάν συνεχίσει ακόμη δύο τρεις μέρες αυτή η εισροή των ασθενών στα νοσοκομεία- δεν θα αντέξουμε. Μπορεί ξενοδοχειακό εξοπλισμό να έχουμε -από κρεβάτια και μηχανήματα- να υποστηρίζεται το σύστημα μηχανικά στο ΑΧΕΠΑ, αλλά το εργατικό δυναμικό έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του και αρχίζει και μπαίνει και ο θυμός σιγά – σιγά ανάμεσα στους εργαζόμενους και η απόγνωση. Που θα πάει αυτό το πράγμα; Μέχρι πότε; Ανάσα δεν παίρνουμε”, λέει.

Και τα διπλάσια “χέρια” να υπήρχαν πάλι δεν θα έφταναν. Πόσο μάλλον που το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ έχει αποδεκατιστεί εδώ και ενάμιση μήνα, από τη διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο. Εκατόν πενήντα γιατροί και νοσηλευτές διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό. Σήμερα νοσούν ακόμη περίπου 20. Όσοι είχαν την τύχη να μη νοσήσουν και εργάζονται ακόμη στο νοσοκομείο καλούνται να καλύψουν τα ωράρια, όσων συναδέλφων τους βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, λέει, ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλυφθούν αυτά τα κενά:

“Έχουν βγει κάποιοι από τους συναδέλφους μας θετικοί στον κορονοϊό, με συμπτωματολογία, είναι εμπύρετοι και δεν εργάζονται. Και κάποιος πρέπει να καλύψει αυτά τα κενά. Δεν επαρκούσε το προσωπικό και έχουμε και απώλειες. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν υπάρχει κι ένα χρονικό όριο, για να αντέξουμε ψυχολογικά. Να πούμε θα υποφέρουμε ακόμα 15 μέρες και μετά τέλος. Αυτό το αβέβαιο μέλλον είναι ακόμη χειρότερο και βλέπουν οι εργαζόμενοι ότι κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία αντί να μειώνονται. Παράλληλα μειώνονται οι συνάδελφοι κι αυτό σε φέρνει στα όρια να καταρρεύσεις και σωματικά και ψυχολογικά. Υπάρχει θυμός που πρέπει να καλύψουμε ωράρια των συναδέλφων που αρρώστησαν”, σημειώνει ο κ. Κοροξενός.

-Advertisement-

Εργαζόμενοι ΑΧΕΠΑ: “Περιμένουμε ενισχύσεις με νέο προσωπικό”

Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΑΧΕΠΑ έχουν προστεθεί μέχρι σήμερα τρεις Αναισθησιολόγοι – Εντατικολόγοι. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως λένε, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας κλπ.

Με αγωνία οι εργαζόμενοι περιμένουν το νέο επικουρικό προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί ή να μετακινηθεί από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τη νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας.

“Στις ΜΕΘ ξεκινήσαμε με 15 κρεβάτια έχουμε φτάσει στα 42 και έχουν έρθει 2-3 γιατροί. Και το προσωπικό έχει μειωθεί εξαιτίας αυτών που νοσούν. Λιγότεροι είναι οι εργαζόμενοι από πιο παλιά, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ τριπλασιάστηκαν”, λέει ο κ. Κοροξενός.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στις κλινικές Covid, στις οποίες δεν χρειάζεται προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση. Έτσι έχουν επιστρατευθεί γιατροί όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές από άλλες κλινικές. Κι εκεί φυσικά υπάρχουν ελλείψεις, όπως λένε οι εργαζόμενοι, καθώς υπήρχαν και πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Εφιαλτική η κατάσταση από τις εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες Covid. Η προσπάθεια ανάπτυξης νέων κλινών είναι καθημερινή, ενώ αργά και σταθερά γεμίζουν πλέον και οι απλές κλινικές κορονοϊού. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων, υπό την επιχειρησιακή επίβλεψη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Όμως, η απειλή είναι ασύμμετρη, όπως λένε οι εργαζόμενοι:

“Δεν υπάρχουν κρεβάτια ελεύθερα σε κανένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το “Ιπποκράτειο” έχει 250 ασθενείς με κορονοϊό συνολικά και νοσηλεύονται ακόμη 200 περίπου στο “Παπανικολάου”. Κανένα δεν έχει ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ. Είναι μεγάλη η ροή των ασθενών. Εμείς στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν σκέψεις να αναπτύξουμε σήμερα δύο κρεβάτια μέσα στα χειρουργεία, τα οποία θα ενσωματώσουμε στα 40 υπάρχοντα, να γίνουν 42. Και πάλι, όμως, είναι ελάχιστα, καθώς αναμένουμε πάνω από 60 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Από αυτούς μπορεί και πάνω από 3 ασθενείς να χρειαστούν διασωλήνωση”, αναφέρει ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ.

Οι εργαζόμενοι στέλνουν αγωνιώδες μήνυμα στους πολίτες όλης της χώρας, να τηρούν τα μέτρα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους – ήρωες του ΕΣΥ.

“Αυτό που παρακαλούμε τόσο καιρό τον κόσμο, είναι να κατανοήσει το πρόβλημα και να μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Να τηρεί τα μέτρα προστασίας, είναι το ελάχιστον που μπορεί να κάνει για μας!”, καταλήγει ο κ. Μπάμπης Κοροξενός.

πηγή: iatropedia

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *