Ad imageAd image

Αμπελόκηποι: Ηξεραν από το 2022 για τη νέα γενιά «ανταρτών πόλης»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment

«Μια έκρηξη βόμβας στη ΔΟΥ Αμαρουσίου στις αρχές Ιουλίου του 2022 με μικρές υλικές ζημιές ήταν το πρώτο δείγμα για εμάς ότι επιχειρείται αναβίωση του «αντάρτικου πόλης» μετά από 4-5 χρόνια σιωπής. Το δεύτερο δείγμα ήταν η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος δεν εξερράγη, λίγες ημέρες αργότερα στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων. Ηταν φανερό για εμάς ότι ετοιμαζόταν μια νέα ένοπλη οργάνωση που προχωρούσε σε κάποιες «πειραματικού» τύπου επιθέσεις και ετοιμαζόταν για την επόμενη, πιο εντυπωσιακή κίνηση. Ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2023 η τοποθέτηση βόμβας στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί και τώρα η φονική έκρηξη βόμβας-μαμούθ στο διαμέρισμα-«γιάφκα» στους Αμπελοκήπους.»

-Advertisement-

»Εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο ότι και οι τέσσερις αυτές υποθέσεις ίσως να αφορούν την ίδια ομάδα αντιεξουσιαστών που αποκαλύπτεται τώρα και οι οποίοι επεδίωκαν επάνοδο της επονομαζόμενης «ένοπλης πάλης» στην Ελλάδα. Στην όγδοη δηλαδή ουσιαστικά προσπάθεια δημιουργίας νέας «γενιάς ενόπλων» μετά και από την εξάρθρωση της 17Ν το 2002».

Στην αναλυτική αυτή αναφορά προχώρησε, μιλώντας στο «Βήμα», υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τα άγνωστα στοιχεία που διαθέτει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και άλλες για την πορεία των γεγονότων που οδήγησαν στο δραματικό συμβάν της φονικής έκρηξης προ δέκα ημερών στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίου 4. Η ακούσια πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού κόστισε τη ζωή σε έναν 36χρονο αναρχικό και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό της 32χρονης συντρόφου του.

Ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματικός συμπληρώνει σχετικά με την ομάδα ενόπλων που φαίνεται να σχετίζεται με το κατεστραμμένο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων πως «ήταν πρόσωπα που δεν μας είχαν απασχολήσει ιδιαίτερα, γιατί κινούνταν μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δίνοντας το «παρών» σε κινητοποιήσεις αντιεξουσιαστών με γνωστή δράση».

- Advertisement -

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οι εμπλεκόμενοι «δεν είχαν το «προφίλ» των αχαρτογράφητων ενόπλων που συγκροτούν οργανώσεις ακριβώς επειδή δεν έχουν γίνει αντιληπτοί από τις Αρχές. Από τις σχετικές αναλύσεις διαπιστώνουμε ότι κατά καιρούς επιχειρείται από αντιεξουσιαστές που δεν μας εχουν κινήσει υποψίες η συγκρότηση τέτοιου είδους οργανώσεων. Οπως δηλαδή συνέβη και με τη βόμβα στο μετρό του Αιγάλεω το 2012 ή με την τοποθέτηση βόμβας έξω από το σπίτι του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, το 2018, όπου η αποτυχία τους και τα στοιχεία που αναδεικνύονταν αποθάρρυναν τότε τους επίδοξους «αντάρτες πόλης» να συνεχίσουν».

Η εκτίμηση τώρα είναι πως «οι απόπειρες της τελευταίας διετίας για επανέναρξη ένοπλων επιθέσεων κλείνουν προσωρινά τον κύκλο τους. Αναμένουμε όμως αργά ή γρήγορα ένα νέο παρόμοιο εγχείρημα για να καλυφθεί το «κενό»της ένοπλης βίας».

Στοιχεία από κάμερες και συνομιλίες

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώνουν τις τελευταίες ημέρες υλικό από κάμερες, από την άρση απορρήτου των συνομιλιών, από υπολογιστές, ψηφιακά αρχεία κ.λπ., τόσο στη γιάφκα όσο και σε διαμερίσματα τεσσάρων (ενδεχομένως και περισσότερων) αντιεξουσιαστών προκειμένου να προσδιορίσουν την ταυτότητα δύο τουλάχιστον συνεργών τους αλλά και τον στόχο της βομβιστικής επίθεσης που αναμενόταν να γίνει λίγες ώρες μετά την έκρηξη.

Η τελευταία ενέργεια της προηγούμενης γενιάς ενόπλων ήταν η έκρηξη βόμβας στις 17 Δεκεμβρίου 2018 από την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που φέρεται να είχε προκύψει από ευρύτερη σύμπραξη (την περίοδο 2011-2013) τουλάχιστον 12-15 ποινικών και αντιεξουσιαστών. Η οργάνωση αυτή είχε προχωρήσει σε επιθέσεις με βόμβες, καλάσνικοφ και ρουκέτες στα γραφεία της ΝΔ, στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, στην πρεσβεία του Ισραήλ, στα γραφεία του ΣΕΒ, στα δικαστήρια και αλλού.

-Advertisement-

Την περίοδο 2010-2018 δρούσαν ακόμη οι οργανώσεις «Επαναστατική Αυτοάμυνα», «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», «Σέχτα Επαναστατών» όπως και άλλες οργανώσεις «μίας χρήσης» που είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, αλλά και ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου στη Φθιώτιδα, και είχαν εξαρθρωθεί ή αδρανοποιηθεί για διάφορους λόγους.

Οι λόγοι πίσω από την τετραετή «σιγή»

Από τότε υπήρξε μια περίπου τετραετής «σιγή των όπλων», με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας να την αποδίδουν σε πλήγματα που είχαν δεχθεί από τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και στη σχετική «συρρίκνωση» του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η πρώτη επίθεση που φαίνεται να σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. και έδειχνε ότι υπήρχε προεργασία για τη δημιουργία μιας ένοπλης οργάνωσης ήταν η όχι ιδιαίτερα γνωστή βομβιστική επίθεση στις 7 Ιουλίου 2022 στην Εφορία Αμαρουσίου. Οι δράστες, χωρίς να υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα, τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό με δύο κιλά εκρηκτικής ύλης στον μαντρότοιχο της ΔΟΥ. Την ευθύνη για την εν λόγω επίθεση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα «Εμπρακτα Αλληλέγγυοι Αναρχικοί».

Η επόμενη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σημειώθηκε 18 ημέρες αργότερα (στις 25 Ιουλίου 2022). Εκείνη την ημέρα εντοπίστηκε σακίδιο που περιείχε ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό με βραδύκαυστο στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ακολούθησε η τοποθέτηση, στις 18 Δεκεμβρίου 2023, εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε στην οδό Κοκκινοπούλου, έξω από την έδρα των ΜΑΤ, πλησίον της Πολυτεχνειούπολης στο Γουδί, ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε τότε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Φεβρουαρίου 2024 σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία δεν έχει επανεμφανιστεί από τότε. Ομως τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποσυνδέουν τους βομβιστές της οδού Σταδίου από την υπόθεση της «γιάφκας των Αμπελοκήπων».

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

-Advertisement-
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *