Και από σήμερα 17 Ιουνίου η κυβέρνηση, με τη νέα της σύνθεση, πιάνει δουλειά. Η εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σαββάτου (15.06.2024), του πρώτου μετά τον ανασχηματισμό, ήταν υπουργοί και υφυπουργοί να «σηκώσουν τα μανίκια» και να τρέξουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις.
Ακρίβεια, υγεία, παιδεία οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τις έθεσε μετά τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας να εκπέμψουν ένα μήνυμα «συνολικής επανεκκίνησης» μετά την «δοκιμασία» της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου.
Το «στοίχημα» της διαχείρισης της ακρίβειας
Το «βαρύ φορτίο» του νούμερο ένα θέματος της καθημερινότητας των πολιτών, της διαχείρισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, αναλαμβάνει από σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης καλείται να δρομολογήσει νέες παρεμβάσεις στην αγορά, με ζητούμενο να φανούν γρήγορα αποτελέσματα, σε ένα τομέα που κόστισε «ακριβά» στην κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες βαθμολογούσαν αρνητικά την κυβέρνηση για τους χειρισμούς σε αυτό το θέμα, και αντίστοιχο μήνυμα έστειλαν και στην κάλπη.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κρίθηκε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα από τον προκάτοχό του Κώστα Σκρέκα τη «γάγγραινα» της ακρίβειας τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο και επικοινωνίας.
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας
Αρρυθμίες, με εκλογικό κόστος στην κυβέρνηση, αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός και στο Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο μετακινήθηκε η Νίκη Κεραμέως, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Δόμνα Μιχαηλίδου.
Πρόκειται για μία επιλογή που σηματοδοτεί την έμφαση που θέλει να δώσει ο Πρωθυπουργός στις μεταρρυθμίσεις στον συγκεκριμένο χώρο.
Τα βασικά θέματα που έχει μπροστά της η νέα υπουργός αφορούν στην ενίσχυση των μισθών – με τη διαμόρφωση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας να αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης – στις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κ.α.
Η μεταρρύθμιση του κράτους
Τη θέση της Νίκης Κεραμέως στο Υπουργείο Εσωτερικών κατάλαβε ένας από του πιο έμπιστους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο εκλογολόγος Θεόδωρος Λιβάνιος.
Οι «ειδικές αποστολές» που έχει να διεκπεραιώσει, μεταξύ άλλων είναι η μεταρρύθμιση στον ΑΣΕΠ, οι ρυθμοί του οποίου είναι αργοί, όπως αναγνώρισε ο Κ. Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα προσλήψεις σε βασικούς τομείς, όπως η Υγεία, να καθυστερούν.
Ο κ. Λιβάνιος αναλαμβάνει να «τρέξει» τη μεταρρύθμιση του κράτους και ως το τέλος του έτους να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την καθιέρωση επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.
«Νέα αρχή με τους αγρότες»
Τη βούλησή του να υπάρξει μία νέα αρχή με τους αγρότες, σηματοδοτεί η απόφαση του Πρωθυπουργού να αλλάξει την ηγεσία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το δύσκολο χαρτοφυλάκιο πέρασε από τον Λεύτερη Αυγενάκη στα χέρια του Θεσσαλού Κωνσταντίνου Τσιάρα, ενώ και ο νέος υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, προέρχεται από αγροτική περιοχή, τη Λάρισα.
Το υψηλό κόστος της αγροτικής παραγωγής, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.), σε μια στιγμή που είναι ζητούμενο να υπάρξει συμφωνία στην Ευρώπη για χαλάρωση των αυστηρών κανόνων της και να είναι πιο ήπια η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, η «καλή επικοινωνία» με τον αγροτική κόσμο, είναι οι σοβαρές προκλήσεις που έχει μπροστά της η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πιο… δεξιά στροφή
Η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Δημήτρη Καιρίδη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο έχει και χαρακτηριστικά «γεωγραφικών» ισορροπιών.
Ο νέος υπουργός εκλέγεται στη Βόρεια Ελλάδα (Καβάλα), στην οποία η Ν.Δ. κατέγραψε εκλογικές απώλειες.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει πιο δεξιό προφίλ και καλείται να συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και να διαπραγματευτεί με τη Ευρώπη για την εξασφάλιση πρόσθετων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Δώδεκα νομοσχέδια έως τα τέλη Αυγούστου
Ψηλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ο Κ. Μητσοτάκης ζητά να «τρέξουν», είναι και η Υγεία, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών κ.α., αλλά και η Παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ως το τέλος του καλοκαιριού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση 12 νομοσχέδια.
Και πάντως, όπως διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, η αξιολόγηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι συνεχής και θα ελέγχεται βήμα – βήμα η πρόοδος στην ατζέντα που έχει αναλάβει το ο / η κάθε υπουργός και υφυπουργός.
newsit.gr