Φέτος, οι τιμές των διακοπών (δηλαδή των τουριστικών καταλυμάτων και εισιτηρίων) φτάνουν σε νέο ρεκόρ και ορισμένοι στον κλάδο αναρωτιούνται για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτό.
Σε σχέση με τις καλοκαιρινές διακοπές, οι οποίες ξεκινούν σύντομα, θα υπάρξει άλλο ένα ρεκόρ αριθμού παραθεριστών – και τιμών σε τουριστικά καταλύματα και εισιτήρια.
Η λαχτάρα για διακοπές μετά την πανδημία και ο υψηλός πληθωρισμός των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει τις τιμές στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια, σχολιάζει η Handelsblatt.
Και πρόκειται να γίνουν ακόμη πιο ακριβά. «Αναμένουμε ότι οι μέσες τιμές θα αυξηθούν κατά 4% αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρυσι», δήλωσε ο Στέφαν Μπάουμερυ (Stefan Baumert), επικεφαλής της Γερμανίας στον TUI, στην Handelsblatt στο περιθώριο της συνάντησης του κλάδου Foro Hosteltur στη Μαδρίτη.
Ακόμη και ορισμένοι εμπειρογνώμονες του κλάδου εκεί αναρωτήθηκαν πόσο ακόμη θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό.
Ο Γκαμπριέλε Μπούρτζιο (Gabriele Burgio), επικεφαλής του ιταλικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Alpitour, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ: «Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σύντομα σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι θα λένε ότι δεν μπορούν πλέον να πάνε διακοπές».
Ορισμένοι Γερμανοί έχουν ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο: σε έρευνα που διεξήγαγε η Norisbank στα τέλη Μαΐου, το 19,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα πάει διακοπές αυτό το καλοκαίρι – ένας στους τέσσερις εξ αυτών για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η επιθυμία των Γερμανών για ταξίδια παραμένει αμείωτη. Γιατί όμως οι διακοπές γίνονται όλο και πιο ακριβές – και πώς ανταποκρίνεται ο κλάδος;
Ο λόγος για την απότομη άνοδο των τιμών δεν είναι προφανώς πλέον μόνο ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς αυτός έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι. Λέγεται στον κλάδο ότι οι ξενοδόχοι εκμεταλλεύονται επίσης την ευκαιρία για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με την ένωση του κλάδου Exceltur, οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 8,4% φέτος έως τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Περισσότεροι παραθεριστές, περισσότερα χρήματα για τους παρόχους και τους ξενοδόχους
Λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι ξενοδόχοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά: 83,5 εκατομμύρια παραθεριστές ήρθαν στην Ισπανία πέρυσι – περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 18% περαιτέρω – και ξόδεψαν 30% περισσότερα χρήματα από ό,τι το προηγούμενο έτος. Η Ισπανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών στον κόσμο μετά τη Γαλλία.
Η αντιστροφή της τάσης δεν είναι ορατή – ο Μπάουμερτ από την ΤUI αναμένει επίσης υψηλότερες τιμές το επόμενο έτος. «Πιθανώς θα αυξηθούν και πάλι, επειδή οι πτήσεις θα γίνουν πιο ακριβές λόγω των υψηλότερων φόρων και τελών, καθώς και των πιστοποιητικών εκπομπών», λέει.
Ταξιδιωτικό κόστος: Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν και πάλι το επόμενο έτος
Την περασμένη Τρίτη (28.05.24), ο διευθύνων σύμβουλος της Eurowings, Γενς Μπίσοφ (Jens Bischof), άφησε να εννοηθεί ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα είναι ελαφρώς υψηλότερες, αναφερόμενος στη σημαντική αύξηση των κρατικών τελών και φόρων: «Προς το παρόν είμαστε ακόμη σε θέση να μετακυλήσουμε αυτές τις αυξήσεις του κόστους», δήλωσε ο διευθυντής κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης.
Πριν από λίγες ημέρες, η πύλη σύγκρισης Check24 υπολόγισε ότι οι πτήσεις έχουν γίνει κατά μέσο όρο οκτώ τοις εκατό ακριβότερες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Οι ειδικοί ανέλυσαν τις κρατήσεις έως τα μέσα Μαΐου από γερμανικά αεροδρόμια προς 30 δημοφιλείς προορισμούς. Για ένα ταξίδι στη Μαγιόρκα, για παράδειγμα, οι επιβάτες έπρεπε να πληρώσουν κατά μέσο όρο 14% περισσότερο. Αντίθετα, οι συνδέσεις με την Αθήνα έγιναν περίπου 14% φθηνότερες.
Ωστόσο, η αεροπορική βιομηχανία γνωρίζει επίσης ότι οι τιμές δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται επ’ αόριστον. «Αντιλαμβανόμαστε ήδη ότι φτάνουμε σιγά σιγά σε ένα γυάλινο ταβάνι», δήλωσε ο Μπίσοφ. Το κόστος των κρατήσεων πτήσεων είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Ο επικεφαλής της Ryanair, Μάικλ Ο’Λέρι (Michael O’Leary) έκανε παρόμοια σχόλια στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Ο διευθυντής δήλωσε ότι οι τιμές θα εξελιχθούν πιο αργά. Παρ’ όλα αυτά, οι πτήσεις θα γίνουν πιθανότατα και πάλι λίγο πιο ακριβές το 2024.
Η χωρητικότητα των πτήσεων από τη Γερμανία προς προορισμούς διακοπών στη Νότια Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019: Σύμφωνα με την ΤUI, η αύξηση για την Ισπανία είναι εννέα τοις εκατό, για την Ελλάδα 25% και για την Τουρκία ακόμη και πάνω από 40%. Λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης στην αρχή και το τέλος της σεζόν, η TUI επεκτείνει τις ταξιδιωτικές προσφορές της και τον Νοέμβριο φέτος.
Ο επικεφαλής της Alpitour, Μπούρτζιο, δήλωσε επίσης: «Οι εποχές στη Μεσόγειο γίνονται όλο και μεγαλύτερες». Οι ξενοδόχοι είναι ευχαριστημένοι. Όσο περισσότερους μήνες είναι ανοιχτά, τόσο πιο κερδοφόρα είναι τα ξενοδοχεία τους. Τα κέρδη αυξάνονται.
Μετά την απουσία Ρώσων και Ουκρανών παραθεριστών, η Τουρκία έχει καταφέρει να προσελκύσει επισκέπτες από τη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, με έναν πρόσφατο πληθωρισμό της τάξης του 70%, οι τιμές εκεί κάθε άλλο παρά φθηνές είναι.
«Οι τιμές των ξενοδοχείων στην Τουρκία είναι συχνά υψηλότερες από ό,τι στην Ισπανία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών – αλλά δεν περιλαμβάνουν μόνο το κρεβάτι και το πρωινό, αλλά συνήθως και την εστίαση all-inclusive», δήλωσε ο Μπάουμερτ.
Η άνοδος της θερμοκρασίας αναγκάζει επίσης ορισμένους τουρίστες να κατευθυνθούν βόρεια, μακριά από τους κλασικούς προορισμούς ηλιοφάνειας στη νότια Ευρώπη. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, υπέστη δύο εβδομάδες ρεκόρ ζέστης 46 βαθμών στη χερσόνησο της Πελοποννήσου τον περασμένο Ιούλιο. Πολλοί τουρίστες χρειάστηκε να απομακρυνθούν λόγω σοβαρών δασικών πυρκαγιών.
Ωστόσο, ο Μπάουμερτ δεν βλέπει ακόμη μια θεμελιώδη αλλαγή στους προορισμούς διακοπών. «Φυσικά και μας απασχολεί το θέμα, αλλά δεν πρόκειται ακόμη για τάση», δήλωσε. Η ίδια η TUI δεν αναζητά άλλους προορισμούς με ηπιότερο κλίμα, όπως στη βόρεια Ισπανία. «Η σεζόν εκεί είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στο νότο και επομένως λιγότερο ενδιαφέρουσα για εμάς».
Τοπικοί κάτοικοι διαμαρτύρονται κατά του μαζικού τουρισμού
Και μια άλλη συζήτηση προκαλεί ανησυχία στον κλάδο: οι συζητήσεις σχετικά με τα όρια της ανάπτυξης του τουρισμού. Το περασμένο Σάββατο, περίπου 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαγιόρκα για να διαμαρτυρηθούν κατά της πλημμυρίδας των τουριστών. Στα Κανάρια Νησιά, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν τον Απρίλιο κατά της περαιτέρω αύξησης του αριθμού των επισκεπτών και της κατασκευής δύο νέων ξενοδοχείων στην Τενερίφη.
«Λαμβάνουμε πολλά ερωτήματα από πελάτες που θέλουν να μάθουν: Είναι ακόμα ασφαλές να πάω στην Τενερίφη ή δέχομαι επιθέσεις εκεί επειδή είμαι τουρίστας;”, λέει ο Στιβ Χίπι (Steve Heapy), επικεφαλής του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Jet2 & Jet2holidays στη Μαδρίτη. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την εικόνα της εταιρείας. «Οι άνθρωποι διαβάζουν γι’ αυτό στις εφημερίδες και αυτό το προφανώς αυξανόμενο αντιτουριστικό συναίσθημα θα μπορούσε να τους αποτρέψει μακροπρόθεσμα», λέει.
Οι τουριστικοί πράκτορες εντόπισαν γρήγορα τον ένοχο: παράνομες ενοικιάσεις διακοπών. Υποστηρίζουν από κοινού με τους ξενοδόχους ότι ευθύνονται για την ανεξέλεγκτη αύξηση των επισκεπτών και την έλλειψη προσιτών ενοικίων για τους ντόπιους.
Ως εκ τούτου, ο κλάδος τάσσεται υπέρ της ρύθμισης των ενοικιάσεων διακοπών. «Οι πολιτικοί έχουν αποτύχει πλήρως να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και κατανοώ την οργή των ανθρώπων που ζουν στις πληγείσες περιοχές», λέει ο Heapy.
Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν τώρα δωμάτια για τους υπαλλήλους τους. «Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα», υποστηρίζει ο Μπάουμερτ. Εξάλλου, οι προορισμοί διακοπών δεν χρειάζονται μόνο προσωπικό ξενοδοχείων, αλλά και τραυματιοφορείς, αστυνομικούς κ.ο.κ. – όλοι τους χρειάζονται διαμονή. «Οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν και να παρέχουν περισσότερες προσιτές κατοικίες και, πάνω απ’ όλα, να ελέγχουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».
newsit.gr