Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν μαχητικό αεροσκάφος που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχεδιάζει να αναπτύξει έναν στόλο από περισσότερα από 1.000 αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκειμένου να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές. Πριν από λίγες ημέρες, όπως αποκαλύπτει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, ο Αμερικανός υπουργός Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ κάθισε στο πιλοτήριο ενός πειραματικού μαχητικού αεροσκάφους F-16, προκειμένου να δει σε πραγματικό χρόνο την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο μιας αερομαχίας.

-Advertisement-

«Η δυνατότητα αυτόνομης μάχης αέρος-αέρος ήταν εφικτή εδώ και δεκαετίες, αλλά μέχρι πρόσφατα παρέμενε μέχρι τώρα ένα μακρινό όνειρο. Το Vista ξεπέρασε ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια στην πολεμική αεροπορία», δήλωσε ο Κένταλ.

Το Vista (Variable In-flight Simulator Aircraft), είναι ένα τροποποιημένο F-16 που χρησιμοποιεί η Σχολή Δοκιμαστικών Πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια, όπου εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες δοκιμάζει αεροδιαστημικές τεχνολογίες αιχμής.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης το Vista πραγματοποίησε αστραπιαίους ελιγμούς με ταχύτητα άνω των 880 χλμ./ώρα, οι οποίοι άσκησαν πίεση στο σώμα του Κένταλ πέντε φορές μεγαλύτερη από τη δύναμη της βαρύτητας. Στο τέλος της πολύωρης πτήσης, ο Κένταλ βγήκε από το πιλοτήριο χαμογελώντας, δηλώνοντας ότι είδε αρκετά και ότι πλέον εμπιστεύεται την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην πολεμική αεροπορία.

- Advertisement -

Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα ελέγχου όπλων και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μια μέρα να ρίχνει αυτόνομα βόμβες και να σκοτώνει ανθρώπους και ζητούν την επιβολή περισσότερων περιορισμών στη χρήση της.

«Υπάρχουν εκτεταμένες και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την παραχώρηση αποφάσεων ζωής και θανάτου σε αισθητήρες και λογισμικό», προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Τα αυτόνομα όπλα «αποτελούν άμεση αιτία ανησυχίας και απαιτούν επείγουσα, διεθνή πολιτική απάντηση».

Ο Κένταλ δήλωσε ότι θα υπάρχει πάντα ανθρώπινη επίβλεψη όταν χρησιμοποιούνται όπλα. Η στροφή του αμερικανικού στρατού σε αεροσκάφη που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη οφείλεται στην ασφάλεια, το κόστος και τις στρατηγικές δυνατότητες. Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα καταλήξουν σε σύγκρουση, ο σημερινός στόλος των ακριβών, επανδρωμένων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι ευάλωτος λόγω των εξελίξεων στον ηλεκτρονικό πόλεμο, το διάστημα και τα συστήματα αεράμυνας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα επίσης αναπτύσσει έναν στόλο ιπτάμενων μη επανδρωμένων όπλων. Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 Joint Strike Fighter, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δρόμος προς τα μπροστά είναι μικρότερα και φθηνότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ο Κένταλ.

-Advertisement-
=Advertisement=

Οι στρατιωτικοί χειριστές του Vista δήλωσαν πως καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη όπως αυτό. Το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύεται πρώτα σε εκατομμύρια σημεία δεδομένων σε προσομοιωτή και στη συνέχεια δοκιμάζει τα συμπεράσματά του κατά τη διάρκεια πραγματικών πτήσεων.

Η Κίνα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει βρει τρόπο να εκτελεί δοκιμές εκτός προσομοιωτή. Και, όπως ένας νέος αξιωματικός που μαθαίνει για πρώτη φορά τακτικές, ορισμένα μαθήματα μπορούν να μάθουν μόνο στον αέρα, δήλωσαν οι πιλότοι δοκιμών του Vista.

Μέχρι να πετάξεις πραγματικά, «όλα είναι εικασίες», δήλωσε ο επικεφαλής πιλότος δοκιμών Μπιλ Γκρέι. «Και όσο περισσότερο χρόνο σου παίρνει να το καταλάβεις αυτό, τόσο περισσότερο χρόνο σου παίρνει να το καταλάβεις» πρόσθεσε.

Το Vista πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση τον Σεπτέμβριο του 2023 και έκτοτε έχει κάνει περίπου 24 παρόμοιες πτήσεις. Ωστόσο τα προγράμματα μαθαίνουν τόσο γρήγορα από κάθε πτήση που ορισμένες εκδόσεις του λογισμικού που δοκιμάζονται στο Vista ήδη νικούν τους ανθρώπινους πιλότους στις αερομαχίες.

Οι πιλότοι που εργάζονται στη βάση γνωρίζουν ότι ενδεχομένως εκπαιδεύουν τους αντικαταστάτες τους. Παρόλα αυτά, δήλωσαν πως δεν θα ήθελαν να βρίσκονται στον ουρανό απέναντι σε έναν αντίπαλο που διαθέτει αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη, αν οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν και τον δικό τους στόλο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να τρέχουμε. Και πρέπει να τρέξουμε γρήγορα», κατέληξε ο Κένταλ.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

ΠΗΓΗ: AP

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *