Γάζα: Άμεση απελευθέρωση ομήρων ζητούν 18 χώρες – «Οι πιέσεις των ΗΠΑ δεν έχουν καμία αξία», λέει η Χαμάς

newsroom lamia
By newsroom lamia Add a Comment
5 Min Read

Στο κείμενο που υπέγραψαν οι ηγέτες 18 χωρών δεν αναφέρεται τίποτα για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατούμενων

Οι ηγέτες 18 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Βραζιλία, απευθύνουν έκκληση σήμερα σε ένα κοινό κείμενο για την «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα».

-Advertisement-

«Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα για πάνω από 200 ημέρες τώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση των χωρών, την οποία ένας Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε μια εντυπωσιακή επίδειξη ομοφωνίας.

Οι 18 χώρες έχουν όλες πολίτες που κρατά ομήρους η Χαμάς στη Γάζα.

- Advertisement -

«Η τύχη των ομήρων και του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, οι οποίοι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, αποτελεί διεθνή ανησυχία», επισημαίνεται στο κείμενο.

Ποια κράτη υπογράφουν την επιστολή

Οι υπογράφοντες είναι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κολομβίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Ταϊλάνδης και της Βρετανίας.

Η Χαμάς επανέλαβε ότι η ομάδα δεν θα δεχθεί συμφωνία εκεχειρίας χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη διακοπή της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ

«Υπογραμμίζουμε ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι για την απελευθέρωση των ομήρων θα οδηγήσει σε μια άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θα διευκολύνει την αύξηση της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας που θα διανεμηθεί σε ολόκληρη τη Γάζα και θα οδηγήσει στον πραγματικό τερματισμό των εχθροπραξιών», τονίζεται.

Τι απαντά η Χαμάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή των 18 δεν αναφέρεται τίποτα για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ, που είναι μέσα στα αιτήματα της Χαμάς.

=Advertisement=
-Advertisement-

Η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της να τερματίσει το Ισραήλ τον πόλεμο στη Γάζα ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται εκεί, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Sami Abu Zuhri, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε στο Reuters ότι η πίεση των ΗΠΑ προς τη Χαμάς «δεν έχει καμία αξία».

Η επιστολή των 18 χωρών έρχεται ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει την επίθεσή του στη Ράφα και οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει για πάνω από δύο εβδομάδες.

Ο Khalil al-Hayya, μέλος του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής ομάδας, επανέλαβε ότι η ομάδα δεν θα δεχθεί συμφωνία εκεχειρίας χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη διακοπή της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημείωσε ακόμα ότι η οργάνωση βλέπει σοβαρά την απελευθέρωση ομήρων και έχει δώσει την απάντησή της στις 13 Απριλίου στις προτάσεις των ΗΠΑ, ενώ περιμένει ακόμα την αντίδραση του Ισραήλ.

«Είμαστε επικεφαλής σοβαρών συνομιλιών και μεταξύ των αιτημάτων μας είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η πλήρης απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα», δήλωσε ο al-Hayya στο Al Jazeera Arabic σε τηλεοπτική συνέντευξη, ξεκαθαρίζοντας το πού βρίσκεται η παλαιστινιακή οργάνωση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις:

  • Η Χαμάς κρατά σοβαρή στάση για την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα εξασφαλίζει επίσης την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
  • Η Χαμάς δεν έχει κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, αντίθετα, η οργάνωση είναι ανοιχτή σε μια ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος.
  • Μεταξύ των στόχων είναι επίσης η απρόσκοπτη επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους σε όλα τα μέρη της Λωρίδας, η ανοικοδόμηση της Γάζας και ο τερματισμός της πολιορκίας.
  • Η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στην τελευταία πρόταση που περιλάμβανε μια αμερικανική τροπολογία στις 13 Απριλίου και εξακολουθεί να περιμένει απάντηση από το Ισραήλ και τα μεσολαβητικά μέρη.
  • Το αγκάθι που έχει καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις είναι η άρνηση του Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
  • Η Χαμάς έχει ήδη συμβιβαστεί σε πολλά θέματα, αλλά δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής που δεν περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

in.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *