Ενέκρινε και επίσημα ο ESM τη δόση των 7,5 δισεκ. ευρώ

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ-ESM) ενέκρινε την Παρασκευή -όπως αναμενόταν- τη δεύτερη δόση ύψους 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του. Είχε προηγηθεί το Eurogroup της Πέμπτης όπου έκλεισαν και τα τελευταία θέματα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει την πρώτη υποδόση ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους και αποπληρωμής των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή απόφαση για την αποδέσμευση 7,5 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχει ψηφίσει νόμους που: θα μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα φόρου εισοδήματος, θα δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα δώσουν τη δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη σε αυτά τα μέτρα και άλλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι επί της αρχής πρόθυμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, περιλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από τη συνεχή εκπλήρωση των προκαθορισμένων όρων από την Ελλάδα».

Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ που απομένουν μετά την πρώτη εκταμίευση θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς ορόσημων και την ικανοποιητική αποπληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα, επισημαίνει ο ESM.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε την Παρασκευή, η χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM θα φθάσει τα 28,9 δισ. ευρώ, από το συνολικό πρόγραμμα που φθάνει τα 86 δισ. ευρώ.

Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν από κοινού αποδεσμεύσει μέχρι στιγμής 170,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε την Παρασκευή).

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *