Η Τουρκία διαμαρτύρεται για τα θαλάσσια πάρκα – Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει ημερομηνία επίσκεψης στην Άγκυρα

newsroom lamia
By newsroom lamia Add a Comment
6 Min Read

Άσκηση λεπτών ισορροπιών παραμένουν οι σχέσεις Ελλάδας –Τουρκίας, με το «καλό κλίμα» να περνά την «κρίση» των θαλάσσιων πάρκων.

-Advertisement-

Αναλυτές και διπλωμάτες υπογράμμιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι παρά την απόφαση της Άγκυρας να διατηρήσει «ήρεμα νερά» στις σχέσεις της με την Αθήνα και να δημιουργήσει, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2023, τις προϋποθέσεις ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει από τις πάγιες διεκδικήσεις της (casus belli, τουρκολιβυκό μνημόνιο, «γκρίζες ζώνες», αποστρατικοποίηση των νησιών κλπ), ούτε έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της περί διαφορών που προσκρούουν στις επίσης πάγιες ελληνικές θέσεις.

Φρόντιζαν δε να επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η εξέλιξη του διαλόγου και η διατήρηση της ηρεμίας θα είναι μία δύσκολη εξίσωση. Πολύ περισσότερο δε γιατί και οι δύο πλευρές δεν είναι στη φάση που να αποφασίσουν να συζητήσουν επί της ουσίας για λύσεις που δεν μπορούν να έρθουν χωρίς αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Ένταση στη ρητορική

Μετά το χρόνο του μέλιτος και κάτι περισσότερο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, η ένταση στη ρητορική δείχνει να παραμένει σταθερή, ακόμα και αν δεν έχουμε απειλές να εκτοξεύονται από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

- Advertisement -

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην σχέση που έχει αναπτύξει με τον ομόλογο του Χακάν Φιντάν, για να μιλήσει για σειρά εντάσεων που αποσοβήθηκαν πριν εξελιχθούν σε κρίσεις και μάλιστα χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τα ΜΜΕ.

Θαλάσσια πάρκα

Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε να γίνεται στην περίπτωση των θαλάσσιων πάρκων που προαναγγέλθηκε στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε της Συνόδου για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference) η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 16 και 17 Απριλίου και τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση την Τρίτη.

Η προαναγγελία των θαλάσσιων πάρκων είχε σαν αποτέλεσμα ένα γαϊτανάκι δηλώσεων, που ξεκίνησαν από ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία απαντήθηκε από την Αθήνα και συνεχίστηκαν μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Our Ocean Conference με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ. Τη σκυτάλη στην Άγκυρα πήραν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που διεμήνυε σε διαρροή στα ΜΜΕ, πως «ως υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Στην τουρκική διαρροή απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αλλά και ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκιο και το δίκιο της θάλασσας», σημειώνοντας την έκπληξη που του προκάλεσε «αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας».

13 Μαΐου ο Ερντογάν στην Άγκυρα

Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι η δημιουργία των πάρκων θα προχωρήσει σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε η Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι στις 13 Μαΐου θα επισκεφθεί την Άγκυρα για να ανταποδώσει την επίσκεψη Ερντογάν.

Απαντώντας έτσι και στα ερωτηματικά κατά πόσο η Αθήνα προτίθεται να υπαναχωρήσει στο διάλογο λόγω της «τρικυμίας» που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Άγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Οι συναντήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα

Την ερχόμενη Δευτέρα δε αναμένεται στην Αθήνα για την διεξαγωγή συνάντησης στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορούν τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ, Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με την ομάδα του πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου.

Θα ακολουθήσει το ταξίδι του ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη στην Τουρκία στις 26 Απριλίου για συνάντηση με τον Ακτσαπάρ στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Και ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ίσως και για νέες ανακοινώσεις.

Με αρμόδιες πηγές στην ελληνική πλευρά να υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν πρόθεση να επιτρέψουν να εκτροχιαστεί ο διάλογος Αθήνας – Άγκυρας. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν μέχρι τις 13 Μαΐου, στο διάστημα που θα έχει προηγηθεί και η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο δρόμος για το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα θα είναι σπαρμένος με περισσότερα αγκάθια.

Προεκλογική περίοδος

Δεδομένου μάλιστα ότι η Αθήνα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και το κλίμα ευνοεί εθνικιστικές τοποθετήσεις από διάφορες πλευρές που μπορεί να επιχειρήσουν υπονόμευση της ηρεμίας.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία βγαίνει από μία ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές που επίσης χρήζει διαχείρισης δημιουργώντας ολισθηρό μονοπάτι.

Στην τουρκική πλευρά, όπως αναφέρουν πληροφορίες του in, αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν τα θαλάσσια πάρκα να μετατραπούν στο Δούρειο Ίππο της Ελλάδας, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις από την Άγκυρα για αποχώρηση από το τραπέζι του διαλόγου με την Αθήνα. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Σαφώς πάντως Μητσοτάκης και Ερντογάν θα κληθούν να απαντήσουν διά των κατευθύνσεων που θα δώσουν στους υπουργούς τους μετά τη συνάντηση τους στην Άγκυρα το πώς και με ποια ατζέντα θα συνεχιστεί ο διάλογος. Καθώς επίσης και το αν θεωρούν ότι είναι «ώριμες οι συνθήκες» να μπει και στα πιο δύσκολα θέματα, που μέχρι στιγμής δεν μοιάζει ακόμα εφικτό.

Επί του παρόντος η Διακήρυξη των Αθηνών, δεν τίθεται εν αμφιβόλω ότι παραμένει σε ισχύ, ενώ και το ημερολόγιο παραβιάσεων και υπερπτήσεων συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακή ηρεμία. Το ίδιο σημαντική χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές και τη συνεργασία στο πεδίο του μεταναστευτικού.

in.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *