Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκινά σήμερα η συζήτηση – Η τριήμερη διαδικασία και οι διεργασίες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
11 Min Read

Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση τις επόμενες τρεις ημέρες καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας την οποία θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά της κυβέρνησης, στην σκιά της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.

-Advertisement-

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Μάλιστα κατά πληροφορίες το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας έχει ήδη δοθεί από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ με την αξιωματική αντιπολίτευση να το εξετάζει.

Η κυβέρνηση ωστόσο, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, εγκαταλείποντας την αμυντική στρατηγική που τηρούσε δια μακρόν στο θέμα της υπόθεσης των Τεμπών. Παρά τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διεργασίες που έτρεξαν τις προηγούμενες μέρες, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για «μονταζιέρα» στα ηχητικά των Τεμπών, από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν ότι είναι σε εξέλιξη μιας επιχείρηση φθοράς της με στόχο την πτώση της, με συγχρονισμό επιχειρηματικών συμφερόντων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, στέκονταν στον «χρονισμό» της πρότασης μομφής που προανήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης, ελάχιστες ώρες μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

Είναι, πάντως, ειλημμένη η κυβερνητική απόφαση, όπως έγραψε και χθες το protothema.gr, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας να μην μετατραπεί σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. 

- Advertisement -

Οι -ακόμη πιο προωθημένες- προτάσεις των κομμάτων

Πάντως, χαρακτηριστικό του επιπέδου στο οποίο έχει φθάσει η πολιτική αντιπαράθεση είναι πως η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας οδήγησε τα υπόλοιπα κόμματα να υιοθετήσουν ακόμα πιο ακραίες προτάσεις. Αμέσως, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης από το στρατόπεδο της Θήβας όπου εκπληρώνει τις σύντομες στρατιωτικές του υποχρεώσεις ανάρτησε βίντεο στα social media για να δώσει διορία ενός 24ωρου (σ.σ. παρήλθε) στον πρωθυπουργό να οδηγήσει την χώρα σε νέες εθνικές εκλογές υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών.

Ακολούθησε και ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να φύγει» καθώς η παραμονή της κυβέρνησης αποτελεί «όνειδος». Ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση Ανδρουλάκη αν και την χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» υποστηρίζοντας ότι η δική του εισήγηση για πρόταση δυσπιστίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ισχυρότερη.

Η Νίκη αντιπρότεινε «αντί του φύλλου συκής που δίνουν Ανδρουλάκης-Κασσελάκης» να στηθεί προανακριτική κατά του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Η διαδικασία

Πάντως, από τις αρχικές τοποθετήσεις η πρόταση δυσπιστίας της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται μπορεί να αποσπάσει την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τουλάχιστον 50 βουλευτών και να γίνει αποδεκτή. Η πρόταση, εφόσον συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, αναμένεται να κατατεθεί επισήμως μετά το μεσημέρι όταν και θα ανοίξουν οι εργασίες της Ολομέλειας. Η εισήγηση θα γίνει από τον κ. Ανδρουλάκη.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σήμερα το μεσημέρι θα είναι παρών στα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα υποδεχθεί το αίτημα και θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν ενίσταται στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το διαδικαστικό σκέλος, η κορύφωση της συζήτησης αναμένεται την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το περασμένο τριήμερο ήταν σε απευθείας τηλεφωνική συνεννόηση με τους στενούς του συνεργάτες, επιστρέφει σήμερα ως το μεσημέρι στην Ελλάδα και αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στη Βουλή την Πέμπτη, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στις αντιπολιτευτικές μομφές.

Για το κυβερνών κόμμα, η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και η εικόνα ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών είναι ενδεχομένως και ένα εφαλτήριο συσπείρωσης. Άλλωστε, η κομματική συσπείρωση ήταν ένας διακεκηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών, με δεδομένο ότι υφίστανται οι παράμετροι της χαλαρής ψήφου, αλλά και της ψήφου διαμαρτυρίας.

Ενδεικτική, πάντως, του κλίματος που επικρατεί στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια ήταν και η αποστροφή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook υπογράμμισε ότι «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές». «Γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι προετοιμασίες και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, είναι εντατικές ενόψει του επικείμενου κοινοβουλευτικού τριημέρου. Στον σημερινό πρωινό καφέ έγινε αναλυτική συζήτηση για τη διαδικασία ενώ θα γίνει και μια συζήτηση σε στενό κύκλο μόλις φτάσει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Πλείστοι όσοι γαλάζιοι βουλευτές, παράλληλα, θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών, προκειμένου να στηρίξουν το κυβερνών κόμμα.

Ψηλά οι τόνοι από τη Χαριλάου Τρικούπη

Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει μονόδρομο την πρόταση μομφής για τα Τέμπη, μετά και από πρόσφατο δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής. Μάλιστα το επιτελείο Ανδρουλάκη έχει ήδη συντάξει το πρώτο κείμενο, το οποίο παρουσιάστηκε στις ηγεσίες των κομμάτων που προτίθενται να υπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που χρησιμοποίησε το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους», τόνισε το πρωί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. «Ελπίζω όταν κατατεθεί η αυτονόητη αυτή θεσμική κίνηση, σήμερα το μεσημέρι οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής να νιώσουν την ανάγκη να έρθουν στη Βουλή. Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κατατεθεί στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και είναι σημαντικό ότι έχουν τοποθετηθεί θετικά», είπε ο κ. Χρηστίδης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Όπως είπε, «υπάρχουν σειρά από στοιχεία που μας κάνουν να μην έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών το μόνο που την ένοιαζε είναι να συγκροτήσει επικοινωνιακή ομάδα που να εξυπηρετεί το σενάριο ότι δεν υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης αλλά μόνο ανθρώπινο λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ποιος το έκανε, αφού αποδεικνύεται ότι η ΕΛ. ΑΣ. πήρε τις συνομιλίες του πρώτου 24ωρου από την τραγωδία τρεις ημέρες μετά και επομένως κάποιος μπήκε στο υλικό, το πείραξε και στη συνέχεια το διέρρευσε σε κάποια ΜΜΕ. Πρέπει να πάρουμε απαντήσεις. Είτε η κυβέρνηση γνωρίζει είτε δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να παρενέβη σε συνομιλίες δημοσίων υπηρεσιών και άρα είναι επικίνδυνη για τον τόπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ο ρόλος του Σωκράτη Φάμελλου

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι μοναδικός συντάκτης της πρότασης δυσπιστίας παραμένει το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, ακόμη και αν ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου θα επιθυμούσαν τυχόν συνδιαμόρφωση της επίμαχης πρότασης με τη Χαριλάου Τρικούπη, το ενδεχόμενο της από κοινού συγγραφής δε φαίνεται δυνατόν, στενεύοντας τα περιθώρια ελιγμών για την αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω απώλειας της πρωτοβουλίας των κινήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, την οπτική του απέναντι στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εξηγεί με άρθρο του σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, αναλύοντας αφενός την πρόταση του για παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πρόωρες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και αφετέρου τους λόγους, για τους οποίους ζήτησε διεθνείς παρατηρητές.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των διεθνών παρατηρητών, πάντως, ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «νομίζω ήταν μια βαριά υπερβολική η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη αλλά και αυτά που έχουν γίνει από εκεί και πέρα είναι βαριά». Σχετικά με τα Τέμπη, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «έχουν μαζευτεί 1,5 εκατ. υπογραφές για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών». «Δεν αισθάνομαι ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο όταν είχαμε μια σύμβαση που ήταν διάτρητη, έλλειπαν υλικά, δεν παράγονταν υλικά εδώ και 15 χρόνια, δεν υπήρχαν ανταλλακτικά, δεν υπήρχαν προδιαγραφές ασφαλείας» επισήμανε ο κ. Σπίρτζης καταλήγοντας πως και ο ίδιος πρέπει να διερευνηθεί αν έχει ευθύνη.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την απουσία Κασσελάκη λόγω της θητείς του, το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και οι προβολείς της δημοσιότητας θα πέσουν τόσο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, στην περίπτωση που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνυπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και στους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή τους: Νίκο Παππά, Διονύση Καλαματιανό και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, με αναπληρωτές τους Χρήστο Γιαννούλη και Βασίλη Κόκκαλη.Από πλευράς του, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς ανέφερε σε ανάρτησή του για τα Τέμπη πως «Στις 5 Μαρτίου 2023, μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα των Τεμπών, καταγγείλαμε ότι οι τότε διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, παρότι είχαν παραιτηθεί, παρέμεναν στο θέσεις τους. Πήγαιναν στα γραφεία τους. Είχαν πρόσβαση σε κρίσιμο υλικό. Είχαν βάλει μπρος ( ; ) μονταζιερές και καταστροφείς εγγράφων. Πιέζαμε επί μακρόν για το θέμα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. λοιδωρούσε και λασπολογούσε. Χωρίς, όμως, να διαψεύδει».

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *