Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας πρότειναν ένα νέο σύστημα σηματοδότησης της κυκλοφορίας σε διασταυρώσεις με ” λευκό φως τεχνητής νοημοσύνης” για να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη συμφόρηση στην κυκλοφορία των πόλεων, εξοικονομώντας παράλληλα πολλά χρήματα σε καύσιμα με την πάροδο του χρόνου.
Βασίζεται στα αυτόνομα αυτοκίνητα και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης
Το τέταρτο φως θα τοποθετείται κάτω από τα ήδη υπάρχοντα (κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο) και θα χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτόνομων οχημάτων ενώ θα συγχρονίζεται αυτόματα με τα υπολογιστικά τους συστήματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Ali Hajbabaie.
Ο Hajbabaie και η ομάδα του δοκίμασαν την ιδέα του “λευκού φαναριού” σε πολύπλοκους προσομοιωτές μικρο-κυκλοφορίας, οι οποίοι ήταν ρυθμισμένοι ώστε να προβλέπουν τις ποικίλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στο δρόμο και πώς θα αντιδρούσαν σε αυτές τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα.
Το προτεινόμενο “λευκό φως” θα ενεργοποιείται όταν “αρκετά αυτόνομα οχήματα θα πλησιάζουν σε μια διασταύρωση” και ένα σύστημα μηχανικής μάθησης με τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει στη δημιουργία της πιο αποτελεσματικής ακολουθίας για την κυκλοφορία, αποφεύγοντας τη συμφόρηση και τα μποτιλιαρίσματα.
“Η παραχώρηση μέρους του ελέγχου της ροής της κυκλοφορίας στα αυτοκινούμενα οχήματα είναι μια σχετικά νέα ιδέα, που ονομάζεται κινητός έλεγχος”, δήλωσε ο Hajbabaie.
Πρόσθεσε ότι το τέταρτο φως θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε επιθυμητό χρώμα – και μπορεί να χρησιμοποιηθεί “για τον συντονισμό της κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε δεδομένο σενάριο που περιλαμβάνει αυτοκινούμενα αυτοκίνητα”.
zougla.gr