Διαστάσεις θρίλερ παίρνει ο θάνατος του 42χρονου εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, ο οποίος απανθρακώθηκε όταν η Porsche Cayenne που οδηγούσε στην Αττική οδό τυλίχθηκε στις φλόγες.
Οι αρχές ακόμη δεν έχουν διασαφηνίσει εάν πρόκειται για ατύχημα ή για εγκληματική ενέργεια για την οποία ευθύνεται κάποιος από τους πολλούς εχθρούς που φημολογείται ότι είχε ο νεκρός.
Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή που η Porsche του Μαυρίκου τυλίγεται στις φλόγες
Εκδότης πολλών τίτλων και αρχηγός κόμματος-σφραγίδα ο Παναγιώτης Μαυρίκος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν συνελήφθη για την υπόθεση του κυκλώματος των εκβιαστών δημοσιογράφων. Ήταν ένας από τους τρεις δημοσιογράφους μαζί με τον Τάκη Μουσσά και τον Χρήστο Φράγκο, που συνελήφθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο με τις κατηγορίες της εκβίασης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Μετά τις απολογίες τους, ο ανακριτής αποφυλάκισε τους Παναγιώτη Μαυρίκο και Χρήστο Φράγκου ενώ έκρινε προφυλακιστέο τον Τάκη Μουσσά. Ο ίδιος ο Παναγιώτης Μαυρίκος στο υπόμνημα που είχε καταθέσει όταν είχε συλληφθεί για την υπόθεση του κυκλώματος των εκβιαστών αναγνώριζε: Λόγω των θεμάτων που καλύπτω και των προτάσεών μου που είναι προσωπικές απόψεις και όχι κατευθυνόμενες από συμφέροντα, έχω αναπόφευκτα δημιουργήσει πολλούς αντιπάλους και ανταγωνιστές που κρυφά και φανερά έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να με βλάψουν».
Πριν ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και μετέπειτα με τις εκδόσεις ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ όπου και γνωρίστηκε με την σύζυγό του με την οποία απέκτησε μία κόρη. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από το ΤΗΛΕΑΣΤΥ του Γιώργου Καρατζαφέρη αλλά μεταπήδησε στις εκδόσεις. Δημιούργησε τον όμιλο «Μαυρίκος Ελληνικός Τύπος Α.Ε.», εκδίδοντας την ιστορική «Μεσημβρινή», μέχρι που έχασε την δικαστική διαμάχη με την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην οποία ανήκε ο τίτλος. Ακολούθησε η έκδοση εφημερίδων πάντα με ιστορικούς τίτλους, όπως η «Ακρόπολη», ο Ελληνικός Βορράς, η «Επικαιρότητα» και οι «24 Ωρες». Παρά τη χαμηλή κυκλοφορία των εντύπων του έπαιρνε σημαντική κρατική διαφήμιση -δυσανάλογη με την απήχησή τους- κυρίως επί κυβερνήσεων της ΝΔ. Άλλωστε και ο ίδιος ο Παναγιώτης Μαυρίκος δήλωνε ότι κινείται στον χώρο της ευρύτερης δεξιάς. Επί κυβέρνησης ΝΔ και υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου χρημάτισε υποδιοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.
Την πολιτική του παρουσία στον χώρο της δεξιάς ήθελε να συμβολίσει και με το κόμμα που είχε ιδρύσει το 2015 «ΔΕΞΙΑ – Νέο Δεξιό Κόμμα».
Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των εκβιασμών ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τον είχε στο pay roll επί κυβέρνησης Σαμαρά και ζητούσε εξηγήσεις. Όταν ξέσπασε η υπόθεση των εκβιασμών μετά από καταγγελίες της Αμαλίας Κάντζου, υπεύθυνης του γραφείου Τύπου της ΕΥΔΑΠ, ο Παναγιώτης Μαυρίκος συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Είχε δηλώσει τότε άγνοια για τις κατηγορίες και είχε ισχυριστεί ότι ήταν θύμα πολιτικών διώξεων «εξαιτίας της αδέσμευτης δημοσιογραφικής του πένας». Απαντώντας στις κατηγορίες της Κάντζου στο υπόμνημά του ανέφερε ότι «Ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία διαφημιστικής καταχώρησης. Είμαι θύμα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων εξαιτίας της αδέσμευτης δημοσιογραφικής μου πένας. Η δικογραφία είναι αποτέλεσμα κατασκευής με σκοπό την ηθική και σωματική εξόντωσή μου και την απαξίωση του δημοσιογραφικού και επαγγελματικού μου προφίλ». Επέρριψε δε ευθύνες στον συγκατηγορούμενό του Τάκη Μουσσά για τον οποίο υπαινίχθη ότι είχε σχέση με την Κάντζου.
Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο ο Μαυρίκος και οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι φέρονται ότι, αποτελούσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που προσπάθησε να εκβιάσει την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να αποσπούν χρηματικά ποσά από τον προϋπολογισμό της ΔΕΚΟ για ευνοϊκά η μη ευνοϊκά δημοσιεύματα.
Εναντίον τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για: ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, καθώς και για δωροδοκία, ενώ στον εκδότη ασκήθηκε επιπλέον ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Πηγή: protothema.gr