Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Επιχείρηση «πειθώ» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με ανοιχτά χαρτιά «παίζει» ο Πρωθυπουργός στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και θέτει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και διαφωνούντες... προ των ευθυνών τους.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Οκύβος ερρίφθη από τον Πρωθυπουργό. Ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται πλέον επί συγκεκριμένων δεδομένων και εμποδίζει όποιον επιδίωκε να κρυφτεί πίσω από «αν» και μισόλογα.  Άπαντες υποχρεούνται να μιλήσουν καθαρά άνευ αστερίσκων. Και άπαντες κρίνονται από την κοινωνία. Για την ειλικρίνεια των λόγων και των προθέσεών τους, τη σοβαρότητα που θα επιδείξουν και για το τι θα πράξουν την κρίσιμη ώρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

-Advertisement-

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ανοιχτά όλα τα χαρτιά του πάνω στο τραπέζι. Και μπορεί να επέλεξε προσεκτικά τις λέξεις και τις διατυπώσεις του τηρώντας ήπιους τόνους, καθώς δεν θέλει επουδενί να διχάσει την κοινωνία ή να μετατρέψει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δικαιωμάτων σε κομματική αντιπαράθεση, αλλά είναι σαφές ότι έχει ήδη πετάξει το γάντι στην αντιπολίτευση και δη σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν το πρόσημο του «προοδευτικού» και του «κεντρώου». Κοινώς σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Προ των ευθυνών τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του νωρίς, διαβεβαιώνοντας χθες στο Star ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ανεξαρτήτως της στάσης των βουλευτών της ΝΔ και αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ο ίδιος θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του. Αντιθέτως η επαμφοτερίζουσα στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, που έχει δηλώσει επί της αρχής θετικός αλλά παίζει καθυστερήσεις ως προς το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε συνδυασμό με το σχόλιο «εμείς δεν θα δέσουμε τα κορδόνια της ΝΔ» τον έχουν ρίξει στο καναβάτσο. Μετά τα πυρά περί εργαλειοποίησης ενός ζητήματος δικαιωμάτων για να πλήξει την κυβέρνηση, η στάση του κ. Ανδρουλάκη στηλιτεύθηκε και από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος του καταλόγισε πολιτική εκμετάλλευση και ότι ποντάρει στις ψήφους των «ακροδεξιών βουλευτών» της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έχει μπει η διέξοδος της αποχής που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ, ώστε να αποφύγουν τη μετωπική σύγκρουση με την παράταξη και χωρίς να αυξήσουν τον αριθμό των «όχι» να διευκολύνουν την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις ψήφους των παρόντων βουλευτών. «Πολιτική δειλία» του χρέωσε ο κ. Κασσελάκης. «Αυτοί που μας κατηγορούν, 4,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία δεν έφεραν τίποτα από όσα μετά θυμήθηκαν», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν ενθάρρυνε την αποχή, αλλά επισήμανε ότι είναι καλύτερη από την καταψήφιση.  

- Advertisement -

Το πιο ενδιαφέρον πάντως ήταν η φράση του ίδιου κυβερνητικού στελέχους ότι: «τηρούμε μια παράδοση της ΝΔ μη επιβολής  πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός», που αντικατοπτρίζει το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου και του Πρωθυπουργού σχετικά με τη στάση των γαλάζιων βουλευτών και των κυβερνητικών στελεχών. Ως προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι «έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση» από τη στιγμή που εγκρίνουν τα νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως για τους Υφυπουργούς που θα επιλέξουν την αποχή έναντι της καταψήφισης, υπάρχει σκέψη να μην αποπεμφθούν. Είναι όμως βέβαιο ότι σε μελλοντικό ανασχηματισμό δεν θα παραμείνουν στη θέση τους.

Οι διαφωνούντες και το θολό τοπίο

Παράλληλα, ορισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις του Πρωθυπουργού αμετακίνητοι, δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές που εκλέγονται στην επαρχία και δέχονται πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτούς ανήκει ο Κώστας Καραγκούνης που επέμεινε και χθες ότι θα επιλέξει την καταψήφιση, ενώ στο «μπλοκ» του «όχι» προστέθηκε και ο Βασίλης Γιόγιακας. Αντιθέτως τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού και δη η απαγόρευση της χρήσης της παρένθετης μητρότητας από ομόφυλα ζευγάρια και η απουσία από το επικείμενο νομοσχέδιο των όρων «Γονέας 1 – Γονέας 2» ήρε τους προβληματισμούς κάποιων άλλων, όπως ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος που δήλωσε πεπεισμένος πλέον ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «με έντονο κοινωνικό πρόσημο» και είπε το «ναι».

Οι διαφωνίες πάντως παραμένουν και το τοπίο ως προς τον ακριβή αριθμό των διαρροών είναι θολό. Εξ ού και την επόμενη Δευτέρα – Τρίτη (15-16 Ιανουαρίου) το πολιτικό «μασάζ» θα εντατικοποιηθεί. Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν κληθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς για ενημέρωση – συζήτηση επί του νομοσχεδίου υπό την επισήμανση ότι «η παρουσία κρίνεται απαραίτητη». Σύμφωνα με το e-mail που εστάλη από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας Σταύρο Καλαφάτη, την ενημέρωση θα κάνει ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που θα είναι και ο εισηγητής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ την προσπάθεια θα συνδράμουν οι αντιπρόεδροι του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η Γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα. Ιδίως η συμμετοχή του κ. Γεωργιάδη στην ομάδα «κρούσης» είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς πριν την ανάλυση των ρυθμίσεων από τον Πρωθυπουργό και εκείνος είχε εκφράσει προβληματισμό για την τεκνοθεσία, άρα μπορεί να κάμψει ίσως ευκολότερα τις όποιες επιφυλάξεις.

Το βασικό μήνυμα της κυβέρνησης πάντως είναι ότι το νομοσχέδιο προσεγγίζει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Γι’ αυτό και ο κ. Σκέρτσος ζήτησε χθες να είναι όλοι προσεκτικοί στο δημόσιο διάλογο «να μην προσβάλλουμε και να μην τραυματίζουμε τις ψυχές και τα συναισθήματα των ανθρώπων» επισήμανε, τονίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξουν κομματικές κορώνες και διχασμοί. Αυτή θα είναι κι η σύσταση προς τους γαλάζιους διαφωνούντες κατά τη διήμερη συζήτηση στην Πειραιώς. 

πηγη-reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *