Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εκπέμπονται σήμερα από το «δημοκρατικό προπύργιο» της Πάτρας, καθώς η 33η επέτειος της δολοφονίας του εκπαιδευτικού, Νίκου Τεμπονέρα, η οποία κορυφώνεται με την συγκέντρωση μνήμης στις 6 το απόγευμα, πυροδοτεί νέες προοδευτικές αναζητήσεις, με επίδικο την επομένη των Ευρωεκλογών.
Πολύ περισσότερο, όταν η φετινή επέτειος αποκτά υψηλό πολιτικό συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με την προώθηση της μεταρρύθμισης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εμβληματική για το Μέγαρο Μαξίμου. Υπερασπιζόμενος, από πλευράς του, το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και όχι μόνο, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και γιος του δολοφονηθέντος Νίκου Τεμπονέρα έχει ανοίξει βηματισμό τις τελευταίες ημέρες εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω πολιτικής πλατφόρμας, καθώς ο ίδιος εκτιμά ως ώριμες τις συνθήκες για την ανασύνθεση του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, χωρίς ηγεμονισμούς και περιχαρακώσεις. «Χρειάζονται κοινωνικο-πολιτικές πρωτοβουλίες με διεργασίες βάσης για να χτίσουμε ένα πλατύ, μέτωπο δημοκρατίας για την υπεράσπιση των θεσμών και της κοινωνίας» τόνισε σχετικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Τεμπονέρας, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της πολιτικής πλατφόρμας του, την οποία αναμένεται να καταθέσει στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής.
Στην σημερινή επέτειο, ωστόσο, το «παρών»αναμένεται να δώσει στα «Σχολεία Τεμπονέρα», στην Πάτρα και ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επιλέγοντας να συμπαραταχθεί με το αίτημα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, πλάι στον «οικοδεσπότη», Διονύση Τεμπονέρα. Έχοντας συνυπάρξει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2023, τα δύο στελέχη νέας γενιάς συναντώνται για πρώτη φορά δημόσια μετά τη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια βαρύνουσα χρονική συγκυρία, τόσο για το πολιτικό μέλλον του χώρου, όσο και της χώρας, με ορόσημο την κάλπη των Ευρωεκλογών.
Για την σημερινή παρουσία του Αλέξη Χαρίτση στην αχαϊκή πρωτεύουσα προϊδέασε τους πιο μυημένους χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, αναφέροντας για τον Νίκο Τεμπονέρα σε ανάρτησή του πως «δεν ξεχνάμε τη μνήμη και το παράδειγμα του, τιμάμε τον αγώνα του. Ένας αγώνας που συνεχίζεται σήμερα για κοινωνική δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση του δημοσίου και δημοκρατικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης». Κάτω από τον ίδιο σκοπό θα επιθυμούσε να ενώσει τη φωνή του με τους συγκεντρωμένους και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με την Κουμουνδούρου να μένει τελικά εκτός του αποψινού κάδρου.
Ένα βήμα μετά
Το ζητούμενο, άλλωστε, για την νέα ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου είναι πως το τελευταίο διάστημα μένει εκτός κάδρου σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών, προκρίνοντας «αιφνιδιασμούς και αποκαλύψεις», όπως της καταμαρτυρούν σειρά από κομματικά στελέχη. Εκτός από το «τριπλό χτύπημα» των γιορτών (δάνειο, Σπέτσες, υπουργοποίηση), η παραγωγή πολιτικής έχει επιβραδυνθεί, ή όταν υπερισχύει, αναδύεται από τα κύματα ενεργειών των υπολοίπων στελεχών.
Συγκεκριμένα, πλην της πρόθεσης του Διονύση Τεμπονέρα να παρουσιάσει πολιτική πλατφόρμα, νέο πονοκέφαλο προκάλεσε χθες στην Κουμουνδούρου η πρόταση των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Στο σκεπτικό της πρότασης βρίσκεται η ανάγκη για τη διαμόρφωση του «αντίπαλου δέους» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και οι διεργασίες στο προοδευτικό τόξο, την επαύριον των Ευρωεκλογών. «Για να μπορέσει, όμως, να παίξει αυτόν τον ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τώρα που ολοκληρώθηκε ένας πρώτος ιστορικός κύκλος, πρέπει να βάλει τέλος στα λάθη και να ασχοληθεί με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα» ανέφεραν με νόημα στο κείμενό τους, οι τρεις υπογράφοντες, αφήνοντας αιχμές για την κατεύθυνση της δράσης της ηγετικής ομάδας.
Μολονότι για τις ανάγκες του προσυνεδριακού διαλόγου, πολλά επιμέρους ζητήματα τίθενται στο τραπέζι, εντούτοις η χθεσινή αντίδραση της Κουμουνδούρου δεν άφησε περιθώρια διαφοροποίησης. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνει σε κάθε επόμενο Συνέδριό του την απόφασή του να ενταχθεί το 2004 στην Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE), το ίδιο αναμένεται να πράξουν και στο εξής, παρότι κομματικές πηγές επισήμαναν πως το ζήτημα θα λυθεί από το σώμα του Συνεδρίου, τον επόμενο μήνα. Το ζήτημα, όμως, δεν άργησε να εξελιχθεί σε νέο πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου, με βάση σειρά από αντικρουόμενες δηλώσεις, ακόμη και αν αυτές προήλθαν από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη.
«Η σοσιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύκλος της Αριστεράς έχει κλείσει, εγώ διαφωνώ» υποστήριξε ο ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης, απηχώντας εγγύτερη την επίσημη θέση του κόμματος, τη στιγμή που «ιδεολογικά, ο σύγχρονος ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών» αποφάνθηκε ο βουλευτής Κιλκίς και ένθερμος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, Πέτρος Παππάς. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ γέρνει πλέον περισσότερο προς το Κέντρο, δεν αποκλείεται η μετατόπιση στους Ευρωσοσιαλιστές να επέλθει ως μοιραία και αναγκαστική, παρότι ορισμένα στελέχη δεν επιθυμούν να αφήσουν χώρο στα αριστερά τους, δηλαδή στην… Νέα Αριστερά.
Πάντως, πηγές προσκείμενες στην Νέα Αριστερά μετέδιδαν χθες πως η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE) και βρίσκεται σε ανοιχτή συνομιλία με τους Πράσινους και τις προοδευτικές δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές ο στόχος είναι η πολιτικές συμμαχίες με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίες και της προοδευτικής κεντροαριστεράς, κατέληγαν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο των δυνητικών προοδευτικών συνεργασιών.
Επικοινωνία Σπυρόπουλου – Ζαχαριάδη
Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα εντός, εκτός και επί ταυτά του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά τον ευρύτερο προβληματισμό ανάμεσα σε στελέχη του ευρύτερου χώρου, με ορόσημο τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, τα κίνητρα της χθεσινής πρωτοβουλίας τους, κατά πληροφορίες ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος δέχτηκε τηλεφώνημα του Κώστα Ζαχαριάδη, υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων, προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις, αλλά και υπόνοιες…εισπήδησης. Για την ώρα, και έχοντας κάνει ποδαρικό στις δημοσκοπήσεις παγιωμένοι στην δεύτερη θέση, σύμφωνα με την έρευνα της Alco, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τις…9 Ιουνίου, διαβλέποντας απεγνωσμένες προσπάθειες στελεχών να διασωθούν από το… ναυάγιο των Ευρωεκλογών.
Μέχρι τότε, μεσολαβεί άπλετος χρόνος, αλλά και νέες στιγμές συντροφικότητας, καθώς πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να έχει εξασφαλίσει δωμάτια για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λάβει χώρα στις Σπέτσες, η τριήμερη συνάντηση εργασίας μεταξύ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με βασικό επιχείρημα την απουσία ενημέρωσης, σε τεταμένο κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί και το προεδρείο της ΚΟ του κόμματος, όπου αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις, ενώ τη σκυτάλη για τα «απανωτά» γιορτινά «χτυπήματα» θα λάβει την Παρασκευή, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Εμμένοντας στην αρχική του πρόσκληση στις Σπέτσες -και παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις για αλλαγή τόπου- ο κ. Κασσελάκης ανέφερε χθες σε ανάρτησή του πως «λογικό όμως είναι να κυβερνά ένα κόμμα που χρωστάει πάνω από 400 εκατομμύρια στις τράπεζες, που λειτουργεί δηλαδή εις βάρος των πολιτών», τη στιγμή που «φουντώνουν» οι εσωκομματικές αντιδράσεις και για την «πρόταση» υπουργοποίησης του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε μια εποχή ρευστοποίηση της πολιτικής και σύγχυσης πολιτικών ταυτοτήτων ενισχύεται η λογική του «όλοι ίδιοι είναι», σχολιάζουν από το περιβάλλον του Διονύση Τεμπονέρα, τη στιγμή που τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν ακόμη να κατανοήσουν «το λόγο αυτής της συνέντευξης».
protothema.gr