Το Μαξίμου ψάχνει σανιδά σωτηρίας με το νέο εκλογικό νόμο

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
2 Min Read

Τη συζήτηση περί θεσμικών αλλαγών εξακολουθεί να συντηρεί ψηλά στην επικοινωνιακή του ατζέντα το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να αποσπάσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

-Advertisement-

Η αλλαγή του Συντάγματος, όπως και η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου είναι εκ των πραγμάτων δύο δυνατά «χαρτιά» για το κυβερνών κόμμα. Κι αυτό γιατί στις προθέσεις τους είναι να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις με στόχο την «ευρύτατη δυνατή συναίνεση».

Κι όλα αυτά, την ώρα που το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Τσίπρα είναι να επιδείξει η κυβέρνησή του θετικό έργο στο πεδίο της καθημερινότητας. Προτεραιότητα την οποία ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως πρώτη από την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Με 200 ψήφους, στη βάση της απλής αναλογικής και μέσα στον Αύγουστο»

- Advertisement -

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως η συγκυρία τους ευνοεί στην παρούσα φάση για να επιχειρηθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου και μάλιστα να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr επιθυμούν «να έχει ψηφιστεί τον Αύγουστο και με 200 ψήφους», εκτιμώντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό.

-Advertisement-
=Advertisement=

Αρμόδιες πηγές άλλωστε, σημειώνουν ότι δεν βρίσκουν το λόγο να μην συναινέσουν τα μικρότερα κόμματα προς το αναλογικότερο της διαδικασίας. Πάντως, ο πρωθυπουργός δέχεται δύο εισηγήσεις: μία για απλή και άδολη αναλογική και μία για αναλογικότερο σύστημα, στην οποία θα δίνεται μπόνους. Με τη δεύτερη, όπως μεταφέρουν στενοί συνομιλητές του κ. Τσίπρα να κερδίζει έδαφος (θα διατηρείται το κοινοβουλευτικό κατώφλι στο 3% και το μπόνους θα είναι 30 έδρες).

Και το… μυαλό στο Σεπτέμβριο

Και επειδή στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το Φθινόπωρο θα ανοίξει ένας νέος κύκλος αξιολόγησης με τους δανειστές, -την κατάληξη της οποίας ουδείς μπορεί να προβλέψει- φροντίζουν να είναι έτοιμοι για τυχόν…εκπλήξεις.

Με το σκεπτικό άλλωστε ότι θα βρεθούν επί τάπητος τα εργασιακά που αποτελούν « ‘κόκκινη γραμμή’ για την Αριστερά», είναι δεδομένο ότι θα ασκηθούν πιέσεις και το Μαξίμου θέλει “να μην πιαστεί στον ύπνο”.

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *