Κατά τη διάρκεια του Workout επικεντρωνόμαστε στην τεχνική, στο φορτίο της μπάρας και στον χρόνο που θέλουμε να σπάσουμε. Πιστεύουμε ότι το μόνο που χρειαζόμαστε για να πιέσουμε τον εαυτό μας στα όρια του, είναι να είμαστε ψυχικά δυνατοί και να έχουμε καλή τεχνική. Η αναπνοή όμως είναι ένα βασικό συστατικό επιτυχίας που πολλές φορές ξεχνάμε. Είναι σημαντικό μέρος του Workout που μας βοηθά να βελτιώσουμε τους χρόνους και τον αριθμό των επαναλήψεων μας.
Τι κάνουμε λάθος;
Τις περισσότερες φορές είτε δεν αναπνέουμε καθόλου ή αναπνέουμε λίγο. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζουμε τους πνεύμονες μας να προσλάβουν το απαραίτητο οξυγόνο για να το μεταβιβάσουν στους μύες.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Για καλύτερη απόδοση θα πρέπει να αναπνέουμε με το διάφραγμα μας. Είναι το σημείο μεταξύ της θωρακικής και κοιλιακής κοιλότητας. Με αυτό το τον τρόπο θα πρέπει να νιώθουμε ότι μπορούμε να προσλάβουμε το μέγιστο δυνατό και απαραίτητο οξυγόνο για τους μύες μας.
Γιατί είναι καλό για εμάς;
Η διαφραγματική αναπνοή παρέχει περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και ιδιαίτερα όταν αυτή περιλαμβάνει μεγάλα φορτία. Όσον αφορά την αναπνοή, επιτρέπει περισσότερο οξυγόνο να εισέρχεται στους πνεύμονες και να έτσι μπορούμε να ανακτούμε ενέργεια κατά την διάρκεια μεγάλων σετ επαναλήψεων.
Επίσης συνίσταται να αναπνέουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τη μύτη. Είναι σημαντικό να εξισορροπούμε την ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύουμε στους πνεύμονες. Αν αποτύχουμε να το κάνουμε τότε είμαστε επιρρεπείς στο να υπό-αναπνέουμε ή να υπέρ-αναπνέουμε που κοινώς λέγεται «υπέραερισμός».
Πώς το εξασκούμε;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της αναπνοής αλλά είναι άλλο πράγμα να το εφαρμόσουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Πριν εφαρμόσουμε την διαφραγματική και κοιλιακή αναπνοή στην υψηλής έντασης προπόνηση μας μπορούμε να την εξασκήσουμε ως εξής: Ξαπλώνουμε τοποθετώντας ένα Kettlebell βάρους 12 ή 16 κιλών στην κοιλιά μας. Ενώ αναπνέουμε μέσω της μύτης προσπαθούμε να σηκώσουμε το Kettlebell με την κοιλιά μας.
Σκοπός αυτού είναι να μπορέσουμε να εναλλάσσουμε την αναπνοή μας από το στήθος στην αναπνοή από τη κοιλιά. Το δράμι στη κοιλιά δρα ως σύνθημα εναλλαγής από τον έναν τύπο αναπνοής στον άλλο.