Στους αγρότες, οι οποίοι λόγω της εργασίας τους εκτίθενται πολύ στον ήλιο επικεντρώνεται φέτος η εκστρατεία ενημέρωσης για πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ.
Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί σε έξι πόλεις (5 Δήμους) της Ελλάδας, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2016 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς καθώς και ενημερωτικές ομιλίες. Πρόκειται για τις πόλεις Ελασσόνα, Ορεστιάδα, Ελευθερούπολη και Ν. Πέραμο, Αριδαία και Μοίρες Ηρακλείου.
Οι πόλεις έχουν επιλεγεί βάσει του αγροτικού τους χαρακτήρα αλλά και επειδή καταγράφηκε μεγάλη επισκεψιμότητα των κατοίκων στα Κέντρα Υγείας για δερματολογικά θέματα.
Η επίδραση της αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας, λόγω της μείωσης του στρώματος του όζοντος, έχει αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης των κακοήθων όγκων του δέρματος στον άνθρωπο. Το μελάνωμα, τα ακανθοκυτταρικά και τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα είναι οι συχνότερα εμφανιζόμενοι όγκοι του δέρματος. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για επιδημία μελανώματος.
Ο καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικολάος Σταυριανέας το αποδίδει στην αλόγιστη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και «στη μόδα» του μαυρίσματος χωρίς να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέσα αντιηλιακής προστασίας. «Είναι καιρός πια να αλλάξουμε συνήθειες. Να διδαχθούμε από τις υπερβολές του παρελθόντος και να περάσουμε το μήνυμα σ’ όλους τους δικούς μας ανθρώπους στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η αθροιστική δράση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο δημιουργεί προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα στα άτομα με ανοιχτόχρωμα δέρματος στις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες. Τα ηλιακά εγκαύματα ιδιαίτερα της παιδικής και μικρής ηλικίας μπορεί να προκαλέσουν κακοήθη εξαλλαγή των «ελιών» μας μελαγχρωματικών σπίλων σε μελανώματα» επισημαίνει ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον Δρα. Γεώργιο Κόκκαλη, MD, PHD, Πλαστικό Χειρουργό και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, «η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και η άμεση αντιμετώπισή του σώζουν ζωές. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας κάνουν να υποπτευθούμε ότι ο σπίλος έχει αρχίσει να διαφοροποιείται, όπως είναι η αλλαγή του μεγέθους, του χρώματος, η ύπαρξη διχρωμίας, η αλλαγή του σχήματος, η εξέλκωση, η φαγούρα κλπ».
Ο ειδικός υπογραμμίζει πως η ευαισθητοποίηση του κοινού και η επίσκεψη στον δερματολόγο και τον πλαστικό χειρουργό είναι εξαιρετικά σημαντική.
Οι σπίλοι που δεν είναι μελαγχρωματικοί (θηλωματώδεις, μυρμηκιώδεις κ.ά.) μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν με Laser ή διαθερμία, με τοπική αναισθησία. Οι ύποπτοι μελαγχρωματικοί και εξηλκωμένοι όγκοι του δέρματος πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά και να αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.
Τη σημασία της πρόληψης τονίζουν οι ειδικοί, συνιστώντας την αποφυγή της έκθεσης του σώματος ιδιαίτερα των παιδιών στην ηλιακή ακτινοβολία ιδίως κατά τις ώρες από 11.00 μέχρι 17.00, τη χρήση λευκών ρούχων, καπέλου, γυαλιών ηλίου, καθώς και τη χρήση αντηλιακών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.