Παραίτηση του υπουργού για το θέμα της φέτας ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, για το θέμα της φέτας, ζητά με σημερινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

“Η φέτα είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η ταυτότητα και η συνείδησή μας. Δεν πουλιέται. Δεν παραχωρείται. Ή ασκείς βέτο ή παίρνεις την άγουσα. Και εάν σε κρατήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, θα είσαι έκπτωτος και αναξιόπιστος στη συνείδησή μας”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΚ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Αποστόλου “αποφεύγει τον διάλογο, ήδη έχουμε ζητήσει συνάντηση εδώ και εβδομάδες, και δυστυχώς αγνοεί το βάθος των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα”.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΠΕΚ χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τη φέτα, ζητώντας ωστόσο “να πιέσει και ο ίδιος για την άσκηση του βέτο”.

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι στην ανακοίνωσή τους επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, “καθώς, εκτός από το θέμα της φέτας, θέλουμε να τον ενημερώσουμε και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, αλλά και να του θέσουμε εκ νέου τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας”.

Παράλληλα, με την ανακοίνωσή της η ΠΕΚ καλεί σε ετοιμότητα και εγρήγορση τον κόσμο της κτηνοτροφίας, αλλά και όλους τους Έλληνες προκειμένου “να αντιδράσουν δυναμικά στο θέμα της φέτας. Γιατί η φέτα είναι η ψυχή μας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Αντιδρούν λόγω φέτας …Νοτίου Αφρικής

Με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και της Νοτίου Αφρικής, “επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Ν. Αφρικής, τα οποία είναι παρασκευασμένα με τα ίδια υλικά όπως η ελληνική φέτα (70% πρόβειο γάλα, 30% κατσικίσιο), να ονομάζονται Φέτα Ν. Αφρικής”.

Υπενθυμίζεται δε ότι μετά συνάντηση του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν, πρόσφατα, ο τελευταίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, παραδέχτηκε ότι η εμπορική συμφωνία δεν προστατεύει την ελληνικότητα της φέτας, αλλά δεν μπορεί να “ανοίξει” εκ νέου το κείμενο της συμφωνίας.

Η δέσμευση που κατάφερε να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση από τον επίτροπο Γεωργίας είναι ότι “κατά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας, θα αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας”.

 

πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *