Σταθερά επίκαιρος παραμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάο Τσετούνγκ, μολονότι ούτε ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα μπορούσε να φανταστεί το βαθμό αντανάκλασης της ρήσης του «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πληθαίνουν οι «ιαχές πολέμου» μεταξύ «νεοπροεδρικών» και «Ομπρέλας», αλλά και οι ενδιάμεσες φωνές που καλούν σε «ανακωχή» με όχημα την ανάκληση των διαγραφών.
Τελεσίγραφα από τους «Κασσελίστας»
Στο «νεοπροεδρικό» στρατόπεδο, τα στενά περιθώρια ελιγμών έχουν οξύνει τα πνεύματα, όπως φάνηκε από το «τελεσίγραφο» του γνωστού στιχουργού και ένθερμου υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη στα κοινωνικά δίκτυα, Νίκου Μωραϊτη. Ο τελευταίος ζήτησε δημόσια χθες από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να «κόψει κεφάλια», δηλαδή να προχωρήσει σε μια κίνηση επίδειξης αρχηγικής ισχύος προχωρώντας άμεσα στις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών του κόμματος, διαβλέποντας πως σε διαφορετική περίπτωση, «αυτό το Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή θήκη της Ομπρέλας».
Παράλληλα, ο κ. Μωραϊτης αναφέρεται στον Αναπληρωτή Γραμματέα του κόμματος, Γιώργο Βασιλειάδη λέγοντας πως «ό,τι είχατε καταλάβει από τον Αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού θα καταλάβετε κι εδώ», σε μια δημόσια έκφραση δυσφορίας για τα λεγόμενα του Αναπληρωτή Γραμματέα, ακόμη και αν ο τελευταίος υπερασπίστηκε δημόσια το εύρημα της ηγετικής ομάδας, για να αποφύγει τη βάσανο της ψηφοφορίας για τις διαγραφές στην Κεντρική Επιτροπή, όπου οι συσχετισμοί δεν είναι με το μέρος της πλειοψηφίας. Ούτε, όμως, και η εκδοχή της «πολιτικής αποδοκιμασίας» που πρόβαλε ως εναλλακτική πρόταση η Κουμουνδούρου για να αποσοβηθεί το εσωκομματικό αδιέξοδο απέδωσε, καθώς στελέχη της «Ομπρέλας» απέρριψαν κάθε σχετικό ενδεχόμενο, έχοντας λάβει τις αποφάσεις τους για την οργανική σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ρόλο «αναπληρωτή» ο Πολάκης
Με την νέα ηγετική ομάδα να συμπιέζεται αφενός από τους followers και αφετέρου από την «εσωκομματική αντιπολίτευση», την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στις Βρυξέλλες «αναπλήρωσε» χθες στο δημόσιο διάλογο ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, απαντώντας τόσο στα «συντροφικά» πυρά, όσο και ονομαστικά στον πρώην Υπουργό, Γιώργο Σταθάκη.
Ο τελευταίος επέλεξε να αποχαιρετίσει δημόσια την «Αλεξάνδρεια που χάνει», δηλαδή την Αριστερά, περιγράφοντας ως αιτία της διαφαινόμενης αποχώρησής του την μετάλλαξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα «Κασσελάκη-Παππά- Πολάκη». Ερμηνεύοντας την νέα ηγετική συνθήκη στον ΣΥΡΙΖΑ ως «άλωση» της ελληνικής Αριστεράς από τους «λαϊκιστές», ως εκδοχή δηλαδή ενός παγκόσμιου πολιτικού φαινομένου, ο κ. Σταθάκης άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για «απολίτικη ρευστή φιγούρα (θαυμαστής του Μητσοτάκη, ψήφισε Παπανδρέου, αλλά τελικά είναι Αριστερός)». «Δεν έχει παρά θολές ιδέες για την ιστορία της χώρας, την πολιτική, την Ευρώπη, τα πολιτικά ρεύματα σκέψης, την πολιτική της ΝΔ στα “μεγάλα θέματα”, την γεωπολιτική, την ίδια τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης, περιγράφοντας επιπλέον πως «για την Αριστερά έφτασε η απόλυτη στιγμή. Το πολιτικό ζήτημα είναι αξεπέραστο. Η πολιτική στρατηγική της “ήττας του 2023” έγινε η κυρίαρχη πολιτική της επόμενης μέρας στο ΣΥΡΙΖΑ. Με στοιχεία «γελοιοποίησης» πλέον ο «λαϊκισμός», δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε τρόπο, με την ίδια στρατηγική του ασυμβίβαστου «αντιμητσοτακικού λαϊκισμού», των μηνύσεων, και των αιτημάτων παραίτησης των υπουργών. Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν την εκλογή Προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο «κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη».
Στο κείμενο ιδεολογικής και αισθητικής κριτικής του κ. Σταθάκη απάντησε δια ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ο Παύλος Πολάκης ως ο μοναδικός από την νέα ηγετική ομάδα, επισημαίνοντας πως «ναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογές για πρόεδρο, είναι να κάνετε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Τόσοι είστε». Νωρίτερα χθες, ο κ. Πολάκης τοποθετήθηκε υπαινικτικά ως προς τη στάση του στα εσωκομματικά, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχω να σας πω κάτι. Εγώ δεν μιλάω πλέον, πράττω». Υπό μορφή χρησμού, «πολύ σύντομα θα δοθούν οι απαντήσεις, οι αποφασιστικές απαντήσεις στα ερωτήματά σας», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πολλούς «μέντορας» του Στέφανου Κασσελάκη, προαναγγέλλοντας δράσεις του στο εξής, στο εσωκομματικό πεδίο.
Στα χνάρια του «μέντορα»
Άλλωστε, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Παύλος Πολάκης μοιράζονται την ίδια οπτική απέναντι στον «εκσυγχρονισμό», δηλαδή ως αιτία της ελληνικής χρεοκοπίας, με τον κ. Κασσελάκη να εξαπολύει χθες νέα επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τη διακυβέρνηση Σημίτη. Όπως είπε, «μαθήματα Ιστορίας προς τον άνθρωπο που κατάφερε να γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος Μητσοτάκη και Σημίτη ταυτόχρονα. Από το 1995 ως το 2015 το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε! Αυξήθηκε κατά 200 δισ.!», για να καταλήξει πως «το ότι η χρεοκοπία της χώρας επιτέθηκε εναντίον μου χθες, είναι τιμή για μένα».
Μαθήματα Ιστορίας προς τον άνθρωπο που κατάφερε να γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος Μητσοτάκη και Σημίτη ταυτόχρονα.
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 8, 2023
Από το 1995 ως το 2015 το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε! Αυξήθηκε κατά 200 δισ.!
Το ότι η χρεοκοπία της χώρας επιτέθηκε εναντίον μου χθες, είναι τιμή για μένα. pic.twitter.com/iGxbXUH1Dy
Σε αμηχανία οι «κομματικοί»
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η αλλαγή γραμμής απέναντι στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με την υιοθέτηση μιας «πολεμικής ρητορικής», αλλά και η σχεδόν απόλυτη ταύτιση του νέου προέδρου με τη «γραμμή Πολάκη» αυξάνουν τα επίπεδα δυσφορίας στα κομματικά στελέχη που στηρίζουν με «κριτική στήριξη» τον Στέφανο Κασσελάκη, στο όνομα της ενότητας του κόμματος. Να το σκεφτούν 2-3 φορές όσοι θέλουν να αποχωρήσουν, τόνισε χθες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ «για μένα δεν περισσεύει κανένας στην πολύ μεγάλη προσπάθεια ανάταξης που σχεδιάζουμε και πρέπει να ανοίξουμε το βηματισμό μας το επόμενο διάστημα» υποστήριξε ο βουλευτής, Χάρης Μαμουλάκης. Από πλευράς του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης πρότεινε να η πρόταση διαγραφής των 4 στελεχών σε πρόταση πολιτικής αποδοκιμασίας, ενώ «να κάτσει λίγο σιωπηρή» η ομάδα δίπλα στον πρόεδρο ζήτησε η Σία Αναγνωστοπούλου.
Κοινή παραδοχή συνιστά το γεγονός, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως επισήμανε σε επιστολή του ο Γιάννης Δραγασάκης προς τον Στέφανο Κασσελάκη, τους υπολοίπους υποψηφίους προέδρους, δηλαδή την Έφη Αχτσιόγλου, τον Νίκο Παππά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Στέφανο Τζουμάκα, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, με αίτημα την ακύρωση των διαγραφών.
Στο ρυθμό της «Ομπρέλας»
Παρά τις εκκλήσεις, έτοιμη για το μεγάλο βήμα εμφανίζεται η «Ομπρέλα», καθώς οι «κλειστές συσκέψεις» μεταξύ των ηγετικών στελεχών της είναι διαρκείς, αφού απομένουν οι τελικές διατυπώσεις στην «πράξη διαζυγίου» με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο χαρτί. Πριν το οριστικό αντίο, ωστόσο, στελέχη της έχουν περάσει στην καθημερινή αντεπίθεση, αποτυπώνοντας το τέλμα στο οποίο έχει καταλήξει η συνύπαρξή τους με την νέα ηγετική ομάδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε στις γραμμές του Γιώργου Σταθάκη, τις οποίες προσυπέγραψαν στελέχη όπως ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Νίκος Φίλης.
protothema.gr