Οι πρώτοι σπόροι τη βιομηχανικής κάνναβης έπεσαν ξανά στα ελληνικά χώματα για πρώτη φορά αυτήν την άνοιξη κι έπειτα από σαράντα χρόνια απαγόρευσης. Δεν πρόκειται όμως για μια επιστροφή στο παρελθόν αλλά για ένα άλμα στο μέλλον, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο Αργύρης Μουντζούρης, ένας από τους πιονέρους αυτής της νέας εποχής.
Ιδιοκτήτης του Kannabishop, ενός καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας που εμπορεύεται προϊόντα φτιαγμένα από κάνναβη, ο Αργύρης Μουντζούρης είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα ως επιχειρηματίας εξαιτίας της καχυποψίας εκείνων που δεν γνώριζαν ότι τα προϊόντα από κάνναβη δεν έχουν καμία σχέση με την γνωστή ευφορική ουσία που «τιμούσαν» κάποτε οι ρεμπέτες.
Ο ίδιος προσθέτει κάτι που δεν είναι γνωστό: ότι η απαγόρευση της κάνναβης παρέσυρε και το λινάρι, καθώς η επεξεργασία αυτού του τελευταίου γινόταν στα κανναβουργεία.
Η επιστροφή της βιομηχανικής κάνναβης, πάντως, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Για να πέσουν οι πρώτοι σπόροι σε ένα χωράφι οκτώ στρεμμάτων στη Βοιωτία τον Απρίλιο του 2016 έπρεπε να ψηφιστεί ένας νόμος τον Μάρτιο του 2013, ο οποίος επιτέλους εξαιρούσε τη βιομηχανική κάνναβη (sativa) από τις ναρκωτικές ουσίες.
Έπρεπε, όμως, να περάσουν άλλα τρία χρόνια για την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ είχε προηγηθεί μια 15ετία ενός μάλλον άνισου αγώνα που πάντως είχε αίσιο τέλος.
Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να προσφέρει μια νέα δυναμική στον κλάδο, σημειώνει ο Αργύρης Μουντζούρης, καθώς μπορεί να δώσει πλήθος προϊόντων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Μπορεί η κλωστοϋφαντουργία να χρειαστεί κάποιον καιρό για να επιστρέψει στην παλιά της ακμή, ο τομέας των τροφίμων ωστόσο μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα: Η κάνναβη – επισημαίνουν οι ειδικοί – είναι ο δεύτερος πρωτεϊνούχος σπόρος μετά την σόγια, πλούσιος σε Ω λιπαρά και σε αμινοξέα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επειτα, το λάδι της κάνναβης είναι υποαλλεργικό κι έχει πάρα πολλές εφαρμογές στον τομέα των καλλυντικών.
Μπορεί η ελληνική βιομηχανία να γνωρίσει μια άνθηση ανάλογη με εκείνη των αρχών του 20ου αιώνα; Να ανταγωνιστεί τελικά το παρελθόν της τώρα που απαλλάχθηκε από τα δεσμά μιας παράλογης απαγόρευσης; «Ναι», απαντά με βεβαιότητα ο Αργύρης Μουντζούρης. «Γιατί αυτό το φυτό υπήρξε στην χώρα μας για χιλιετίες, να μην ξεχνάμε – καταλήγει – ότι η πρώτη επιστημονική καταγραφή της βιομηχανικής κάνναβης στον δυτικό κόσμο είναι ελληνική, ανήκει στον Διοσκουρίδη τον Πεδάνιο (1ος μ.Χ.) και περιέχεται στο πεντάτομο έργο του “Περί ύλης ιατρικής”, με τη μεγαλύτερη επιρροή στη φαρμακολογία μέχρι το 1600 μ.Χ».
Πηγή-news.gr