Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς θα έχει στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Ακολούθως οι κ.κ. Τσίπρας και Βαλς θα προβούν σε δηλώσεις.
Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν το βράδυ της Πέμπτης την ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση, σε πιο χαλαρό κλίμα, σε δείπνο που παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Υποδεχόμενος τον κ. Βαλς στο δείπνο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχουμε περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα και τόνισε ότι είναι καιρός να δούμε το φως στο βάθος. Σημείωσε ότι χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, έξυπνες ιδέες για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ξεπεράσαμε όρθιοι δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική. Ακόμη, επισήμανε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί τη χώρα και σημείωσε ότι θα έχουμε ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, με τους υπολογισμούς να φτάνουν στους 27 εκατ. επισκέπτες, μεταξύ των οποίων, όπως πρόσθεσε, περιμένουμε πολλούς Γάλλους.
Σε χιουμοριστικό πνεύμα, είπε ότι θέλει να δει και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν κάποια στιγμή στην Ελλάδα ως τουρίστα, για να απαντήσει ο κ. Σαπέν στο ίδιο κλίμα ότι ο ίδιος δεν έχει αυτό το δικαίωμα, να κάνει διακοπές.
Είχε προηγηθεί, από τις 20:00, ξενάγηση του κ. Βαλς και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον πρόεδρο του Μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή.
Στο δείπνο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ανώτεροι διπλωμάτες και συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αθήνα από το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα. Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Μπορείτε να υπολογίζετε στη συνεργασία της Γαλλίας σε ζητήματα οικονομίας, ήταν μεταξύ άλλων το μήνυμα του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.
«Υποστηρίξαμε την παραμονή της Ελλάδας γιατί δεν ήταν δυνατόν να σκεφτούμε ότι η χώρα με τέτοια ιστορία θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη» ανέφερε ο κ. Βαλς κατά την συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο. Δεσμεύτηκε για συνέχιση της στήριξης «προκειμένου η λύση για Ελλάδα να είναι βιώσιμη».
Αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις των δύο χωρών, όπως το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι «δεν ξεχνούμε ότι είστε η πρώτη χώρα που φτάνουν οι πρόσφυγες. Βεβαίως μπορείτε να βασίζεστε στην αλληλεγγύη της Ε.Ε. και της Γαλλίας».
«Η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη. Προτεραιότητα η ασφάλεια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι από κοινού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κατά πρώτο λόγο πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ», ανέφερε ο κ. Βαλς.
Απ’ την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον Γάλλο Πρωθυπουργό και προχώρησε σε τρεις επισημάνσεις.
Πρώτη επισήμανση, «δεν ξεχνάμε την καθοριστικής συμβολή της Γαλλίας και του προέδρου Ολάντ στην παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Έκτοτε η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία της και έχει τη στήριξη του λαού και της πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων». Επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη να υπάρξουν στη συνέχεια «διαφορετικοί χειρισμοί για να μην θιγεί η βεβαρημένη θέση της Ε.Ε. και οι θεσμοί της».
«Δεύτερη επισήμανση, πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα, να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. με Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της», σημείωσε.
Ζήτησε η Frontex να γίνει πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και βεβαίως να υπακούει στην κρατική κυριαρχία.
«Τελευταία επισήμανση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας, το οποίο η Γαλλία έχει πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος. Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Στενή συνεργασία Ε.Ε. – ΗΠΑ και Ρωσίας, χρειάζεται η από κοινού δράση για να υπάρξουν αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.