Ο Βαγγέλης Οικονόμου, με συνέπεια, αξιοπρεπή και έντιμη στάση και αγωνιστικότητα, είναι ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στο εργασιακό του χώρο (Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας) όσο και στην τοπική κοινωνία.
Γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε στο τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π) του Τ.Ε.Ι Λαμίας. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση και θήτευσε ως μέλος (ταμίας) του Δ.Σ του Σπουδαστικού Συλλόγου Σ.Ε.Υ.Π (1999-2002).
Εργάστηκε ως Nοσηλευτής στο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα «Ευρωκλινική Παίδων» (2003-2004), στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» (2004-2006) και από το 2006 έως και σήμερα εργάζεται στο Χειρουργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.
- Τι καινούργιο μπορεί να φέρει ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας και συνδικαλιστής στο χώρο της υγείας, στο Δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαμιέων;
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ουσιαστικά η καθημερινότητά μας.
Είναι όλα αυτά που μας πειράζουν, όλα αυτά που μας «πονάνε», όλα αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε.
Ένας νέος άνθρωπος, ένας επαγγελματίας του χώρου της υγείας δοκιμασμένος στα «δύσκολα», ένας άνθρωπος της αλληλεγγύης που έχει δώσει δείγματα γραφής με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, μπορεί και θέλει να φέρει μια νεα πνοή σε ζητήματα της καθημερινότητας και σε θέματα της κοινωνικής πολιτικής και της υγείας, στον Δήμο Λαμιέων.
Η φύση της επαγγελματικής μου ιδιότητας σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία μου στη διαχείριση καταστάσεων πολύ κρίσιμων για την λειτουργία, σε τοπικό επίπεδο, ενός πολύ ευαίσθητου τομέα, όπως είναι η υγεία, αποτελούν εχέγγυα που μου δίνουν τη δυνατότητα στο να συνεισφέρω ουσιαστικά και αποτελεσματικά, σε ζητήματα που άπτονται του χώρου της υγείας. Ενδεικτικά σας αναφέρω την βοήθεια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την πρόνοια.
Μέσω της συνδικαλιστικής μου δράσης, ανέλαβα πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων στις υγειονομικές δομές του τόπου μας και αγωνίστηκα για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και παροχές φροντίδας υγείας στους πολίτες, πιστεύοντας σε ένα δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Παράλληλα, η πολυετής ενασχόλησή μου με τα συνδικαλιστικά δρώμενα στο χώρο της υγείας, μου έδωσε τη δυνατότητα να αφουγκράζομαι καθημερινά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Η διάθεση μου να αναδείξω αυτές τις αγωνίες των συμπολιτών μου και να αγωνιστώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, μου δημιουργεί ένα τεράστιο αίσθημα ευθύνης. Αυτό το αίσθημα ευθύνης, που όλα τα προηγούμενα χρόνια με κινητοποιούσε για να προσφέρω ανιδιοτελώς στους συμπολίτες μου, αποτελεί την κινητήριο δύναμή μου για να καταφέρω και να καταφέρουμε κάτι ουσιαστικό για την πόλη μας:
να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας και να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος δήμος, ένας δήμος φιλικός προς τον δημότη.
- Τι δεν έκανε και τι πρέπει να κάνει ο Δήμος Λαμιέων στον ευαίσθητο χώρο της υγείας;
Οι δημότες καθημερινά αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαχείριση ζητημάτων σε θέματα υγείας. Διαμαρτύρονται για τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται ή για τις υπηρεσίες που επιθυμούν να τους προσφέρονται από το Δήμο Λαμιέων και δυστυχώς δεν τους παρέχονται.
Οι υφιστάμενες δομές του Δήμου Λαμιέων, που σχετίζονται με τα θέματα της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, δύναται να προσφέρουν στους δημότες, ικανοποιητικές υπηρεσίες. Αυτές οι δομές χρήζουν ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον οι δημότες είτε δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των συγκεκριμένων δομών είτε δεν δείχνουν εμπιστοσύνη σε αυτές.
Ο Δήμος Λαμιέων μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Δήμου Λαμιέων είναι ένας τομέας που «πάσχει». Ενδεικτικά αναφέρω την έλλειψη υποδομών οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Επιπλέον, η αξιοποίηση τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη βελτίωση, αλλά και στην ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας. Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην υγειά δύναται να λειτουργεί επικουρικά και παράλληλα με άλλες δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. το «Βοήθεια στο Σπίτι», με απώτερο στόχο την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Γενικότερα, μπορούν να δρομολογηθούν μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως νωρίτερα ανέφερα, προκειμένου ο δημότης να αισθανθεί ότι έχει δίπλα του τον Δήμο Λαμιέων αρωγό, έτοιμο να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες του.
Όλα αυτά προϋποθέτουν συνέργειες πολλών ανθρώπων και υπηρεσιών, συνεργασίες με κρατικές υγειονομικές δομές πχ το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, την Τ.Ο.Μ.Υ, το Κέντρο Υγείας Λαμίας, με τις κρατικές δομές εκπαίδευσης πχ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και κυρίαρχα συνθέτουν ένα Δήμο με κοινωνικό πρόσωπο.
- Ποιες θα πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής;
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του Δήμου Λαμιέων είναι το ζητούμενο για όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης.
Οι βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής κρίνω, ότι θα πρέπει να συνοψίζονται ως εξής:
- Η οικονομική ανάπτυξη η οποία προϋποθέτει την προσέλκυση επενδύσεων.
- Η ανάπτυξη του τουρισμού η οποία προϋποθέτει τη δημιουργία βασικών υποδομών (πχ άνετη πρόσβαση στα ιστορικά μνημεία) και την ανάδειξη, με ήπιες παρεμβάσεις, του φυσικού κάλους της περιοχής.
- Η ανάπτυξη ενός βιώσιμου δήμου η οποία προϋποθέτει τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων.
- Η προώθηση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, η οποία προϋποθέτει τη δημιουργία συγκεκριμένων υποδομών και θεσμών.
- Η καλλιέργεια του αισθήματος της ασφάλειας για τους δημότες, η οποία προϋποθέτει συγκεκριμένες πολιτικές του Δήμου, που οφείλουν να είναι εναρμονισμένες με τις αντίστοιχες πολιτικές της πολιτείας.
- Η ένταξη των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου, η οποία προϋποθέτει διάθεση για καινοτόμες δράσεις.
- Η πολιτιστική ανάπτυξη και η ανάδειξη του ιστορικού μας παρελθόντος προϋποθέτει την γνώση και την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχει πχ η τεχνολογία.
Για την επίτευξη όλων των ανωτέρω, θεωρώ ότι ο Δήµος θα πρέπει:
- να είναι «ανοιχτός» σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
- να στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.
- να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη
- να θωρακίζει την κοινωνική συνοχή, για να µη µένει κανείς πίσω.
- να λειτουργεί µε συνέπεια, με διαφάνεια και λογοδοσία στους πολίτες.
Η εσωστρέφεια και στασιμότητα αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας…
Χάνουμε τις ευκαιρίες και κυρίως αποδυναμώνουμε τις νέες γενιές…
Οι νέοι, η παραγωγική δύναμη του τόπου, έχει αναζητήσει την τύχη της, αλλού …
Αυτό είναι θεμελιώδες ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην πόλη τους.
Οφείλουμε να δουλέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, χωρίς έπαρση και ιδεοληψίες, προκειμένου να αλλάξει η πόλη μας και να αναβαθμιστούν οι δημοτικές κοινότητες.
Η «μπάλα χαμηλά» λοιπόν…
και πιστεύω ότι με επιμονή και υπομονή…
ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ…
Το χρωστάμε στις νέες γενιές, στα παιδιά μας, στις οικογένειές μας…
- Δημοτικές εκλογές και κόμματα. Ποια είναι και ποια θα πρέπει να είναι η σχέση τους;
Τα κόμματα είναι φορείς της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κάτι διαφορετικό: είναι η μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Στο ΄β βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχει πιο άμεση σχέση των κομμάτων και των αυτοδιοικητικών σχηματισμών.
Γενικότερα, τα κόμματα θέλουν ή προσπαθούν να ελέγχουν και να επηρεάζουν τους διάφορους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς.
Μάλιστα πολλές φορές τα κόμματα λειτουργούν «τυχοδιωκτικά» προσφέροντας «χρίσματα» προκειμένου να «εισπράξουν» κάτι από τις πιθανές επιτυχίες των σχηματισμών αυτών. Άλλες φορες προσφέρουν «χρίσματα» για να δηλώσουν την επίδρασή τους και να δημιουργήσουν εξαρτήσεις στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς.
Παλαιότερα υπήρχαν περιπτώσεις που οι αυτοδιοικητικοί σχηματισμοί επιδίωκαν τα κομματικά χρίσματα.
Υπάρχει, εν τέλει, μια αμφίδρομη σχέση «αγάπης και μίσους» της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κομμάτων.
Πιστεύω ότι η εμπλοκή των κομμάτων σε εκλογικές διαδικασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ωφελεί. Άλλωστε ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης χαίρει διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας.
Τα πολιτικά κόμματα συνδέουν την ύπαρξή τους με την κεντρική εξουσία και, θεωρώντας ότι έχουν την «παντοδυναμία», κρίνουν ότι δύνανται να παρεμβαίνουν σε θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τελικά την «λύση» σε τέτοια θέματα την δίνει ο «σοφός» λαός, ο οποίος, σύμφωνα με την κρίση του, δίνει την απάντησή του.
Οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα.
Οι δημότες δεν αρκούνται σε μια «λύση» που θα «προτείνει» ένα κόμμα.
- Γιατί με τον Πανουργιά Παπαϊωάννου;
Ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου είναι ένας πετυχημένος άνθρωπος, γνώστης του «επιχειρείν».
Κατά τη διάρκεια των ετών έχει εκφράσει εμπράκτως την διάθεσή του για προσφορά και έχει καταφέρει, με πολύ δουλειά, να πετύχει τους στόχους του.
Η τιμητική πρόσκληση του Πανουργιά Παπαϊωάννου να συμμετάσχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, συνδέεται άρρηκτα με τη διάθεσή μου για ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, στον τόπο που ζω και ταυτίζεται με τα πιστεύω του Πανουργιά Παπαϊωάννου για την δημιουργία ενός Δήμου με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, και με την ανάγκη των δημοτών για αλλαγή.
Πίστεψα στο όραμα και στην διάθεση προσφοράς του Πανουργιά Παπαϊωάννου, για να προκύψει ένας Δήμος που φιλοδοξεί να ενώσει τους πολίτες του προκειμένου ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
Δηλώνω ΠΑΡΩΝ στη μάχη για την ΛΑΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.
Πιστεύω ότι αυτήν τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Για να έχουμε:
μια ΛΑΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ.
μια ΛΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.