Ανεξέλεγκτη παραμένει για έκτη μέρα η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε τρία ενεργά μέτωπα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι. Συνεχείς αναζωπυρώσεις υπάχρουν και στον Απόλλλωνα προς Προφήτη Ηλία και αυτή την ώρα οι δυνάμεις καταβάλουν τεράστια προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος. Στα ανατολικά της τεχνιτής λίμνης Γαδουρά δίνεται μάχη ώστε οι φλόγες να μην επεκταθούν προς Κάλαθο.
Με το πρώτο φως ξεκίνησαν τις ρίψεις 10 αερσκάφη και πέντε ελικόπτερα ( 7 ελληνικά, 1 κροατικό και 2 τουρκικά). Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων και 49 υδροφόρα οχήματα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς και αναμένονται σύντομα ακόμα 10 οχήματα με 60 πυροσβέστες.
Όπως φαίνεται στα βίντεο της απεσταλμένης του protothema.gr, Λίνας Κεκέση, η φωτιά το πρωί της Κυριακής συνεχίζει την πύρινη καταστροφή της στο χωριό Κιοτάρι με τους κατοίκους να προσπαθούν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.
Στο μεταξύ συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκανστις παραλίες του νησιού όπου κατέφυγαν χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες για να γλιτώσουν από την πυρκαγιά. Δραματικά βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία κάνουν τον γύρο του κόσμου, δείχνουν Έλληνες πυροσβέστες να καλούν τους τουρίστες να αφήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να επιβιβαστούν στα οχήματα μαζί τους για να σώσουν τη ζωή τους. Ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται με εγκαύματα.
Xιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες κατέφυγαν στις παραλίες για να γλιτώσουν από την πυρκαγια.
Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στην ΕΡΤ για τα κύρια μέτωπα της φωτιάς τα οποία είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.
«Προσπαθούμε να κινηθούμε όπως πάνε τα μέτωπα και όπως κινείται ο άνεμος» δήλωσε.
Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ακόμη ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω σήμερα, προσθέτοντας ότι αρνητικός παράγοντας είναι οι πολλοί ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί. Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής θύμισε ότι η Ρόδος είναι σε κατηγορία κινδύνου πέντε.
Στο μεταξύ, νύχτα αγωνίας πέρασαν χιλιάδες κάτοικοι αλλά και τουρίστες, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο σε κλειστά γυμναστήρια, πλοία, ειδικές δομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και στο αεροδρόμιο της Ρόδου- όπου αναμένουν αεροπλάνα τα οποία θα τους παραλάβουν. Στο μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.
Με περισσότερους από 2.000 κατοίκους και τουρίστες διαφόρων περιοχών να έχουν παραληφθεί από παραλίες για να γλιτώσουν απο την φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη, τη νύχτα εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση σε έξι διαφορετικές περιοχές από το 112. Αρχικά το 112 εστάλη για εκκένωση σε Λίνδο, Πεύκους και Κάλαθο προς Αρχάγγελο και στη συνέχεια για εκκένωση στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι με κατεύθυνση προς Ρόδο.Με τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας, προς τον Αρχάγγελο καλούνται να μετακινηθούν οι κάτοικοι και επισκέπτες σε Λίνδο, Πεύκους και Κάλαθο και προς την πόλη της Ρόδου καλούνται να εκκενώσουν από τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι. Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.
Η γιγαντιαία επιχείρηση εκκενώσεων που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της Μοίρας Καταδρομών, καταδεικνύει το πόσο απρόβλεπτη είναι η πυρκαγιά με την οποία δίνουν μάχη οι πυροσβέστες σχεδόν σε όλο το νησί. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, έχουν απεγκλωβιστεί και μετακινηθεί σε ασφαλές σημείο περίπου 8.000 άτομα ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε πολύ κόσμο ακόμα». Πληροφορίες αναφέρουν για απομάκρυνση από τις εστίες τους προς ασφαλές σημείο περισσότερων από 30.000 ατόμων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακοιγιάννη, τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρχαν ενεργές καύσεις στην περιμετρο της πυρκαγιάς ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι αναζωπυρώσεις όσο θα περνάει η ώρα και οι οποίες, όπως είπε, «αναμένεται να γίνουν εντονότερες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα χωρίς να αποκλείεται να συμβούν και νωρίτερα».
«Η κατάσταση είναι δύσκολη στη Ρόδο δεδομένου οτι η πυρκαγιά δεν έχει ελεγχθεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης κάνοντας λόγο για «εκρηκτικό μείγμα με ελάχιστη υγρασία, υψηλή θερμοκρασία εδάφους και ατμόσφαιρας και ισχυρούς ανέμους».
Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στην περίμετρο της φωτιάς, στο κέντρο και ανατολικά της Ρόδου.
Σήμερα με το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Ρόδο το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και η ομάδα Ίκαρος με τα drones της πυροσβεστικής.
Στην Ρόδο έφθασε κυβερνητικό κλιμάκιο
Στη Ρόδο έφτασε χθες το βράδυ κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για 13 περιοχές της χώρας
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για πρώτη φορά ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο 5 για την Αττική και άλλες 12 περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Ρόδος, όπου αναμένονται και ισχυροί άνεμοι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
Αναλυτικά οι περιοχές ανά βαθμό επικινδυνότητας είναι:
Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού)
* Περιφέρεια Αττικής
* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)
* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
* Περιφέρεια Κρήτης
* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
* Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
* Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
* Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)
Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)
Περιοχές των Περιφερειών: Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
protothema.gr