H Καμόρα χειραγωγούσε ματς της Serie B

Δημήτρης Πανετάτος
By Δημήτρης Πανετάτος Add a Comment
8 Min Read

Σύμφωνα με την αναφορά της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αντι-Μαφίας (Direzione Diestrettuale Anti-Mafia) της Νάπολι, την οποία συνέταξε ο εισαγγελέας Φιλίπο Μπεατρίτσε και η οποία έχει φέρει, προς το παρόν, 10 συλλήψεις, η Καμόρα, όπως ονομάζεται η μαφία της Νάπολι, είχε καταφέρει να χειραγωγήσει, τουλάχιστον δύο αγώνες, ενώ ερευνώνται ακόμα τρεις.

-Advertisement-

«GOMORRA»

Η έρευνα, μας μεταφέρει στο 2014. Οι αναμετρήσεις που θεωρούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία, «κανονισμένες», είναι το Μόντενα-Αβελίνο 1-0 (17 Μαΐου), τρεις «στροφές» πριν από το τέλος του πρωταθλήματος της Serie B, που κρίθηκε με τέρμα του Τομάζο Μπιάνκι στο 4ο λεπτό του β’ ημιχρόνου και το Αβελίνο-Ρετζίνα 3-0 (25 Μαΐου) για την προτελευταία αγωνιστική, σκορ που διαμορφώθηκε με γκολ των Φάμπρο, Γκαλαμπίνοφ και Τσάνο.

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση με τη Μόντενα, μετά το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου, έγινε το ποντάρισμα ύψους 400 χιλιάδων ευρώ που είχε «καθαρό» κέρδος 60 χιλιάδες, με τα μισά χρήματα να μοιράζονται μεταξύ τους οι «συνεργοί» – ποδοσφαιριστές. «Δυσκολίες» προέκυψαν μετά την άρνηση του τερματοφύλακα Σεκούλιν να μετάσχει στη «διαδικασία», στο τέλος όμως όλα εξελίχθησαν «ομαλά».

- Advertisement -

Πιο εύκολα ήταν τα πράγματα στο δεύτερο παιχνίδι. Ο αντίπαλος ήταν χαμηλής δυναμικότητας και η «επιτυχία» σίγουρη. Το ποσό που παίχτηκε ήταν ίδιο, το καθαρό κέρδος αυτή τη φορά ήταν 110 χιλιάδες, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν στους παίκτες. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Στο πόρισμα γίνεται αναφορά και για άλλα ματς, για τα οποία η οικογένεια «Vanella Grassi», προσπάθησε να χειραγωγήσει, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένας αγώνας της Τριεστίνα την σεζόν 2011-12 για τη Lega Pro, Αβελίνο-Τραπάνι 3-3 (13 Μαΐου 2014) και Πάντοβα-Αβελίνο 2-1 (30 Μαΐου 2014) για τη Serie B, προηγούμενο και επόμενο παιχνίδι από αυτά για τα οποία υπήρξε «συμφωνία».

Στο Αβελίνο-Τραπάνι, η προσπάθεια «κόλλησε» στην άρνηση του Φάμπιο Πιζακάνε. Στο Πάντοβα-Αβελίνο, οι ενέργειες δεν προχώρησαν λόγω της σύλληψης του Ακούρσο, αρχηγού της «οικογένειας». Οι ποδοσφαιριστές που εμπλέκονται είναι οι Φραντσέσκο Μιλέζι, αρχηγός του Αβελίνο τη σεζόν 2013-14, Λούκα Πίνι, πρώην του Αβελίνο, Αρμάντο Ίτσο παίκτης της ομάδας εκείνη την χρονιά, Μαουρίτσιο Πεκαρίζι παίκτης «κλειδί» για το Μόντενα-Αβελίνο (από δικό του «λάθος» προήλθε το τέρμα των γηπεδούχων) και Λουίτζι Καστάλντο που προσπάθησε να πείσει τον «πορτιέρε» του Αβελίνο, Σεκούλιν.

Ανακρίνονται ο τερματοφύλακας Αντρέα Σεκούλιν, που πιθανόν αρνήθηκε να «πουλήσει» τον αγώνα Μόντενα-Αβελίνο, ο Φάμπιο Πιζακάνε, πρώην παίκτης του Αβελίνο, που φαίνεται να μην δέχτηκε την «κομπίνα», αλλά συναντήθηκε με την «οικογένεια» και ο τεχνικός της ομάδας την περίοδο εκείνη, νυν του Κάλιαρι, Μάσιμο Ραστέλι.

Σημαντικότερο όνομα από αυτούς ο 24χρονος αμυντικός, πλέον της Τζένοα, Αρμάντο Ίτσο, ο οποίος βρισκόταν στην προεπιλογή της εθνικής Ιταλίας για το Euro και «κόπηκε» από τον Αντόνιο Κόντε, μαζί με 5 ακόμα παίκτες, ώστε να μείνουν 30, μέχρι να καταλήξει στους 23 που θα ταξιδέψουν για να αγωνιστούν στα γήπεδα της Γαλλίας. Ο Ίτσο «μοιράστηκε» ανάμεσα στην επιθυμία του να φανεί «πιστός» στην «οικογένεια» της συνοικίας της Νάπολι στην οποία μεγάλωσε και σε αυτή του να γίνει ποδοσφαιριστής.

Απέναντι στη Μόντενα πάντως, ο προπονητής του Αβελίνο Ραστέλι, άφησε τον παίκτη στον πάγκο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ενώ κόντρα στη Ρετζίνα έμεινε εκτός αποστολής.

Όπως κατέθεσε ο Ακούρσο (επικεφαλής της Καμόρα) βέβαια, σε συνάντηση που είχε με τον παίκτη και στην οποία παρευρέθηκε και ο αρχηγός του Αβελίνο Μιλέζι δίχως ο 24χρονος αμυντικός να το περιμένει, βλέποντας τον «capitano» του, Ίτσο του είπε: «Πέτυχες διάνα. Αυτός ελέγχει τα αποδυτήρια».

Όπως αναφέρεται ρητώς στο πόρισμα, οι εμπλεκόμενοι «τέθηκαν στην διάθεση της «οικογένειας» με σκοπό να επηρεάσουν δολίως τα αποτελέσματα των αγώνων. Συγκεκριμένα, οι Μιλέζι και Ίτσο έδωσαν μία «σαφή, συγκεκριμένη και ηθελημένη έγκριση…».

Το εκτενές πόρισμα, φέρνει στο «φως», όλες τις πρακτικές της μαφίας, που θα μπορούσαν να προβληθούν σε ένα φιλμ. Τους αρχηγούς των «οικογενειών», τους «στρατιώτες», τους διαμεσολαβητές, τους μπράβους, οπλοποιούς, πυροβολισμούς, χρήματα, εξουσία και μεγάλα τραπέζια ενός ρεστοράν στα οποία κανονίζονταν τα αποτελέσματα. Εκεί όπου τα «κεφτεδάκια», σύμφωνα με την έρευνα, γίνονταν… γκολ στα οποία στοιχημάτιζες.

-Advertisement-
=Advertisement=

Θα μπορούσε κάποιος και να γελάσει, αν δεν ήταν ένα θέμα πραγματικό που αφορά το ποδόσφαιρο και γίνεται αιτία παιδιά με ταλέντο, όπως ο Αρμάντο Ίτσο, εξελίξιμο «προϊόν» της Serie A, που κλήθηκε και στην εθνική, να κινδυνεύουν να χαθούν, στον βωμό του ξεπλύματος χρημάτων που προέρχονται από ναρκωτικά και εκβιασμούς.

Δεν γινόταν αλλιώς όμως. Ο τρόπος αυτός, για τη μαφία, είναι ο πιο σύντομος και ασφαλής, έτσι ώστε σε λίγη μόλις ώρα, ποντάροντας 400 χιλιάδες ευρώ, να κερδίσεις όσα χρειάζονται για να φαίνονται «καθαρές» οι υπόλοιπες «ασχολίες». Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, να υπάρχουν και «πρόθυμοι», όπως ο 35χρονος Φραντσέσκο Μιλιέζι από την Κατάνια, πρώην αρχηγός του Αβελίνο (για 7 χρόνια), που για λίγες χιλιάδες ευρώ, «πούλησε» στην Καμόρα την ηγετική του παρουσία στα αποδυτήρια.

Και ο Μιλιέζι όμως αγωνίστηκε για τελευταία φορά εκείνη τη σεζόν στις 21 Απριλίου, παρακολουθώντας τις αγωνιστικές που απέμειναν πάντα από τον πάγκο. Γι’ αυτό τον λόγο οι αρχές, συνεχίζουν τις έρευνες για την ανάμιξη περισσότερων ποδοσφαιριστών.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο εισαγγελέας Φιλίπο Μπεατρίτσε «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή».

Σκάνδαλα και στοίχημα

Η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σκάνδαλο πλήττει την γείτονα χώρα, είναι το 1980. Το «totonero», όπως «βαφτίστηκε», με τις Γιουβέντους, Μίλαν, Λάτσιο, Νάπολι, Μπολόνια, Πεσκάρα, Αβελίνο και Περούτζια από τη Serie A, να συμμετέχουν σε «στήσιμο» αγώνων, με τους «ροσονέρι» να την πληρώνουν βαρύτερα απ’όλους, καθώς τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό στη Serie B.

To 2001 αποκαλύφθηκε μία «κομπίνα» στην αναμέτρηση Αταλάντα-Πιστογιέζε (1-1), για το κύπελλο Ιταλίας. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν ακόμα απαγορευμένο στους ποδοσφαιριστές να στοιχηματίζουν. Ο Κριστιάνο Ντόνι, ο οποίος είχε αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι, παραδέχτηκε χρόνια μετά, πως ο αγώνας ήταν «μιλημένος». Στην έφεση που ασκήθηκε μετά τις ποινές που επιβλήθηκαν, όλοι οι κατηγορούμενοι που είχαν καταδικαστεί, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τον Ιούνιο του 2011 ξεσπά από την Κρεμόνα νέα υπόθεση που αφορά στοιχηματισμό. Αφορά πολλούς ποδοσφαιριστές, από τον Ντόνι στον Σινιόρι και από τον Σαρτόρ στον Μάουρι. Εμπλέκονται 18 σύλλογοι και 26 παίκτες. Ένας πραγματικός «σεισμός» ταρακουνά την Ιταλία, που έχει ως αποτέλεσμα συλλήψεις, καταδίκες, υποβιβασμούς και αφαιρέσεις βαθμών.

Τον Μάιο του 2015 ξεκινά από το Καταντζάρο, μία έρευνα που αφορά 50 άτομα τα οποία έχουν συλληφθεί για χειραγώγηση αγώνων σε Γ’ και Δ’ εθνική (Lega Pro και Serie D). Πρόεδροι, διευθυντές, προπονητές και παίκτες, εμπλέκονται, με την υπόθεση να παίρνει το όνομα «Dirty Soccer».

O πρόεδρος της Κατάνια, τον Ιούνιο του 2015, ομολογεί πως έχει αγοράσει 5 παιχνίδια της ομάδας του, προς 100 χιλιάδες το καθένα, προκειμένου να τη σώσει από τον υποβιβασμό. Συλλαμβάνεται και οι «ροσομπλού», που είχαν καταφέρει την παραμονή τους στη Serie B, οδηγούνται σαν τιμωρία, στην τρίτη κατηγορία.

πηγη-sportfm.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *