Πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 249 ψήφους – «Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Με 249 ψήφους υπέρ και 51 παρών επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

-Advertisement-

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 51 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ΚΚΕ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ και Πλευση Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής εξελέγη με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Κακλαμάνης ανήγγειλε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και κάλεσε τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα.

- Advertisement -

Στις πρώτες του δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τους βουλευτές που τον στήριξαν και δήλωσε ευγνώμων στους ψηφοφόρους των Ιωαννίνων που τον έστειλαν για ακόμα μια φορά στη Βουλή.

«Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019 αλλά με επιπλέον, το πιο ισχυρό εφόδιο, την εμπειρία που έχω με τα τέσσερα χρόνια προεδρίας» είπε ο κ. Τασούλας, τονίζοντας πως κατά την περίοδο της πανδημίας, δεν εμποδίστηκε το έργο της προηγούμενης Βουλής.

«Συμμετέχουμε σε μια Βουλή που αναβαθμίστηκε ενεργειακά, σε μια βουλή που σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ συντήρησε την όψη της, που άνοιξε μετά από 12 χρόνια τα ανθοπωλεία, που αναλαμβάνει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και στο εσωτερικό και το εξωτερικό» συνέχισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής.

«Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας», τόνισε επίσης ο κ. Τασούλας.

  

-Advertisement-
=Advertisement=

 

Εκλογή προεδρείου Βουλής

Σε λίγο, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για τις θέσεις των α’, β’ και γ’ αντιπροέδρων, η ΝΔ θα προτείνει τους Θανάση Μπούρα, Γιάννη Πλακιωτάκη και Γιώργο Γεωργαντά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Το ΚΚΕ θα προτείνει ξανά τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η Ελληνική Λύση τον Βασίλη Βιλιάρδο.

Οι «Σπαρτιάτες» θα προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη και η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη. Η Πλεύση Ελευθερίας τον Μιχάλη Χουρδάκη.

Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.

Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *