ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία – Ημερομηνίες και διαδικασίες στην ατζέντα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
7 Min Read

Ενώπιος ενωπίω αναμένεται να βρεθούν για πρώτη φορά μετά την συντριπτική ήττα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι εκκρεμότητες για την εκλογή της νέας ηγεσίας και η διεξαγωγή κομματικού συνεδρίου συγκρούονται με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, την ώρα που πολιτικό καύσωνα στο εσωτερικό του κόμματος προκαλεί η κούρσα της διαδοχής.

-Advertisement-

«Καυτός» Ιούλιος

Με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα να έχει δημιουργήσει κενό εκπροσώπησης, αλλά και λειτουργικότητας του κόμματος, οι εσωκομματικές διεργασίες εκτιμάται πως δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν υπερβολικά, καθώς θα ενέτειναν την εικόνα αποσυντονισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου καλούνται να συγκεράσουν αφενός άμεσες ανάγκες, όπως η κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ (με την νέα Βουλή να ορκίζεται αύριο), και αφετέρου μεσομακροπρόθεσμες (όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές) μαζί με τη βαθιά ενδοσκόπηση για τα αίτια της ήττας, συντάσσοντας έναν κοινά αποδεκτό οδικό χάρτη.

Ο οδικός χάρτης:

- Advertisement -

Τα βήματα για την «ολική επαναφορά» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνουν:

Εκλογή Προεδρείου ΚΟ (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι): πιθανά αύριο το απόγευμα ή την ερχόμενη Τρίτη. Η συγκρότηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκινά σήμερα το πρωί (καθώς αναμένεται νέος γύρος διαβουλεύσεων πριν την Πολιτική Γραμματεία) για την εξεύρεση προσώπου κοινής αποδοχής, καθώς η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία φερόταν ως φαβορί για τη θέση (έχοντας διατελέσει και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκε κατά πληροφορίες να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο, ενώ οι ίδιες πληροφορίες τη θέλουν να συζητά θέση Αντιπροέδρου.

Ανάγνωση Προγραμματικών Δηλώσεων: 6 -8 Ιουλίου: Η προετοιμασία θα λάβει χώρα από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς παλιοί βουλευτές – Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εκτός Βουλής, με αποτέλεσμα να αναδιανεμηθούν κάποια χαρτοφυλάκια.

Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής: 15 -16 Ιουλίου: Η συνεδρίαση αναμένεται να ανάψει το «πράσινο» φως στο Συνέδριο, αφού καθοριστεί ο χαρακτήρας του (διαρκές ή έκτακτο), αλλά και την ημερομηνία εκλογής νέας ηγεσίας.

Εκλογή ηγεσίας (Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής): Από πλευράς της «Ομπρέλας» στελέχη της συζητούν την πιθανότητα να στηθούν κάλπες ακόμη και εντός Ιουλίου, παρότι το ενδεχόμενο μαζικής αποχής έχει θορυβήσει οριζόντια όλες τις τάσεις.

Αντίθετα, από μέρους της πλειοψηφίας συζητείται η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να νομιμοποιείται και η παρουσία του επικεφαλής του κόμματος στη φετινή ΔΕΘ. Σε αυτήν την προοπτική προτείνεται:

-Advertisement-
=Advertisement=

· Πρώτος Γύρος εκλογών: 3 Σεπτεμβρίου

· Δεύτερος Γύρος εσωκομματικών εκλογών: 10 Σεπτεμβρίου

Διεξαγωγή Συνεδρίου: Για συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές φέρεται να προσανατολίζεται η «Ομπρέλα» στην πρότασή της, ενώ μέσα στο φθινόπωρο τοποθετούν τη σχετική συζήτηση και οι «προεδρικοί».

Στην αφετηρία για την κούρσα

Στο ενδιάμεσο, πληθαίνουν τα ονόματα των πιθανών διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς στα όσα συζητιώνται, προστέθηκε χθες και αυτό του 47χρονου Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας, για να στελεχώσουν την Εκλογική Επιτροπή του κόμματος, μετά την οδυνηρή ήττα της 21ης Μαΐου. Έχοντας ένα «βαρύ» βιογραφικό, στελέχη που φέρονται να τον παροτρύνουν («πασοκογενή» κατά βάση), εκτιμούν ότι ως άφθαρτο πρόσωπο και με τεχνοκρατικό προφίλ, μπορεί να αποτελέσει μια μορφή «αντί- Μητσοτάκη», μιλώντας συχνά υπέρ της «συμπερίληψης και εξωστρέφειας», αλλά και αναφέροντας τον όρο «Κεντροαριστερά». Αγκάθι αποτελεί η μη κοινοβουλευτική του παρουσία, αλλά όσοι «δείχνουν» προς την πλευρά του φέρονται να θεωρούν ότι μόνο με ένα ισχυρό «σοκ ηγεσίας» πέρα από τα γνωστά πρόσωπα της περιόδου 2015-2019 μπορεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ να αναταχθεί, μετά την αποχώρηση Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, «ψυχραιμία» συνέστησε χθες ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, ο οποίος φέρεται ανάμεσα στους διεκδικητές της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανάρτησή του, ο κ. Πολάκης αναφέρει πως «Ψυχραιμία και όχι αποφάσεις με πίκρα ή με θυμό. Η ιστορία ούτε σταματά ούτε τελειώνει, συνεχίζει να γράφεται από τη δράση των ανθρώπων, των κινημάτων ,των νέων ηγετών», επισημαίνοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ,ΟΦΕΙΛΕΙ να συνεχίσει να είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης, το κόμμα της Κυβερνώσας Αριστεράς, ΟΦΕΙΛΕΙ να ανασυγκροτηθεί προγραμματικά και οργανωτικά για να εκφράσει ΞΑΝΑ την κοινωνική Συμμαχία της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των μικρομεσαίων στρωμάτων, της αγροτιάς, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης και των ανθρώπων της τέχνης». «Αυτό θα κάνουμε ΜΕ: συντροφικότητα, αλληλεγγύη ,τιμιότητα ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ :αποφασιστικότητα, ξεκάθαρες πολιτικες γραμμες και αποτελεσματικες οργανωτικες δομές…», κατέληξε ο κ. Πολάκης, αποστροφή που ενίσχυσε τις εντυπώσεις εσωκομματικά περί καθόδου του στην εκλογική κούρσα.

Στην πτέρυγα της «Ομπρέλας», οι τελικές αποφάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα βαρύνουν ως προς τα επόμενα βήματα της στήριξης της τάσης σε ενδεχόμενες υποψηφιότητες, ενώ στους πιθανούς διεκδικητές της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εντάσσονται οι: Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονέρας και Αλέξης Χαρίτσης.

Στο ενδιάμεσο, με μια μακροσκελή ανάρτησή της, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολίασε η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, επισημαίνοντας πως «ας μη βιαστούν να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα. Ας μην αυταπατώνται ότι ξεμπέρδεψαν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι ακόμα και χθες, μετά την ιστορική δήλωσή του, βιάστηκαν να τον απαξιώσουν».

Ειδικότερα, «το όνομα του Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία της Αριστεράς, αλλά και στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία» τόνισε η κ. Σβίγκου, προσθέτοντας πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι απλώς ο πρόεδρός του. Είναι ο πρωταγωνιστής, ο εκφραστής, ο ηγέτης της εκλογικής του γιγάντωσης, της τεράστιας εξάπλωσής του σε κάθε πόλη, κάθε γειτονιά, κάθε κοινωνικό στρώμα», ζητώντας από τα υπόλοιπα στελέχη «τη διασφάλιση της ενότητας, τις συντεταγμένες συλλογικές διαδικασίες, κι ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου όπου θα κατατίθενται και θα συζητούνται όλες οι απόψεις, όλες οι προτάσεις», ενόψει της κούρσας.

protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *