Κατεβαίνουν τα σκαλιά της Μονής Αγάθωνος, τυλιγμένες με μεγάλα μακριά άσπρα μαντήλια, σαν λευκοντυμένοι άγγελοι. Με δέρμα σκούρο μελαμψό και αφρικάνικα χαρακτηριστικά, προχωρούν ανάμεσα στο ετερόκλητο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί για να υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Προχωρούν σιωπηλά, θαυμάζοντας το κιόσκι, τα ανθισμένα πεζούλια, τις εικόνες των αγίων. Και όσο πλησιάζουν χαμηλώνουν το βλέμμα, σαν να έχουν ξεκινήσει ήδη από τον προαύλιο χώρο την εσωτερική τους προσευχή.
Είναι τα μέλη της Αιθιοπικής κοινότητας της Αθήνας που ήρθαν με βαθιά χριστιανική πίστη να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνα και να λάβουν την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη.
“Οι Χριστιανοί Αιθίοπες διακρίνονται για το βαθύ Χριστιανικό τους αίσθημα…” μας εξηγεί ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, περιγράφοντας με λίγα λόγια την κοινότητα τους και λύνοντας τις απορίες μας για την μαζική επίσκεψη τους στο Μοναστήρι του Αγάθωνα.
Παρατηρούμε ότι δεν λείπει ο σταυρός από τον λαιμό τους. Εντυπωσιαζόμαστε από την ευλάβεια στο προσκύνημα τους. Τηρούν απόλυτη ησυχία μπαίνοντας στο εσωτερικό του ναού.
Τα χείλη τους σχηματίζουν προσευχές στη δική τους γλώσσα, χωρίς να ακούγονται, διατηρώντας την κατάνυξη και τον σεβασμό αναλλοίωτα.
Αφού ολοκληρώσουν το προσκύνημα τους, επιστρέφουν στον προαύλιο χώρο. Κοιτούν με θαυμασμό τα έργα των μοναχών αλλά και της μαγευτικής φύσης που αγκαλιάζει την Μονή. Δεν σταματούν να φωτογραφίζουν, σαν να θέλουν να καταγράψουν και την παραμικρή λεπτομέρεια του άγιου τόπου που τους φιλοξενεί.
Οι περισσότεροι μιλούν καλά τα ελληνικά και έτσι έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μία παρέα, που μπορεί να διαφέρει στο χρώμα και την κουλτούρα, έχει όμως κοινό το αίσθημα της χριστιανικής πίστης. Οι Αιθίοπες της πρωτεύουσας κατοικούν κυρίως στην περιοχή της Κυψέλης και των Αμπελοκήπων και εκκλησιάζονται σε ένα μικρό εκκλησάκι που τους παραχώρησε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην «Μπόχαλη 12», κοντά στο Πεντάγωνο. Ένας χώρος μικρός και ταπεινός κατά τις περιγραφές τους που δεν μοιάζει εξωτερικά με εκκλησία. Στο εσωτερικό του είναι λιτός, με λίγες εικόνες, μια στρογγυλή προσωπογραφία του Χριστού στο ταβάνι και ένα πρόχειρο ξύλινο τέμπλο. Εκεί τελούν τις λειτουργίες τους.
Η Αιθιοπία ασπάστηκε τον Χριστιανισμό το 340 μ.Χ, με τον τότε βασιλιά Εζανά να κατασκευάζει την Παναγία της Σιών στο Αξούμ. ‘Ηταν εκεί σύμφωνα με τους Αιθίοπες που ο Μενελίκ, γιος του βασιλιά Σολομώντα και της βασίλισσας του Σαβά, έφερε την Κιβωτό του Συμφώνου που περιείχε τις Δέκα Εντολές. Από τότε, μέχρι σήμερα, η πίστη στον Χριστιανισμό παραμένει φλογερή μέσα τους…
Η επίσκεψη τους ολοκληρώνεται, με το τέλος της τελετής προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Τα λεωφορεία της επιστροφής τους περιμένουν έξω από το Μοναστήρι. “Πηγαίνουμε τρείς εκδρομές το χρόνο, για θρησκευτικό τουρισμό, επιλέγοντας κυρίως Μοναστήρια. Εδώ, στην Μονή Αγάθωνος, είναι σίγουρο ότι θα έρθουμε ξανά και σύντομα…” μας λένε ξεκινώντας τον δρόμο τους.