Σουδάν: Βιολογική «βόμβα» – Στα χέρια ενόπλων μαχητών εργαστήριο με παθογόνους ιούς – Διεθνής συναγερμός

newsroom lamia
By newsroom lamia Add a Comment
4 Min Read
A staff member works at National Public Health Laboratory in Khartoum, Sudan in this undated image posted to social media on December 31, 2020. National Public Health Laboratory - Sudan/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

«Η κατάσταση είναι ‘’εξαιρετικά, εξαιρετικά, εξαιρετικά επικίνδυνη’’», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη χώρα, σύμφωνα με το Politico.

-Advertisement-

Βιολογική «βόμβα» από το Σουδάν απειλεί με καταστροφή τις γειτονικές –και όχι μόνο- χώρες.

Ένα από τα εμπόλεμα μέρη, δηλαδή ο στρατός που πρόσκειται στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ή οι παραστρατιωτικές δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ευρύτερα γνωστού ως «Χεμένττι», κατέλαβε εργαστήριο με παθογόνους οργανισμούς ιλαράς, χολέρας και πολιομυελίτιδας και άλλα επικίνδυνα υλικά.

Όπως δήλωσε μέσω βιντεοσύνδεσης από το Σουδάν, ο Νίμα Σαΐντ Άμπιντ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην περιοχή από το 2020, «υπάρχει τεράστιος βιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με την κατάληψη του Εργαστηρίου Εθνικής Δημόσιας Υγείας από μαχητές».

- Advertisement -

Τι συνέβη στο εργαστήριο

«Οι άνθρωποι πέταξαν τους τεχνικούς από το εργαστήριο, που τώρα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο τους και λειτουργεί σαν στρατιωτική βάση», εξήγησε, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει ποια από τις δύο πλευρές κατέλαβε τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το Politico.

«Δεν υπάρχει καμία προσβασιμότητα για τους εργαστηριακούς τεχνικούς να πάνε στο εργαστήριο και να περιορίσουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό και τις διαθέσιμες ουσίες», πρόσθεσε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά, εξαιρετικά, εξαιρετικά επικίνδυνη».

Το συγκεκριμένο εργαστήριο που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ αποτελεί συνεργασία της σουδανικής κυβέρνησης και διάφορων διεθνών οργανισμών βοήθειας, ανάμεσα τους ο ΠΟΥ, και είναι αυτό που συντονίζει τη διενέργεια τεστ για Covid-19 στο διεθνές αεροδρόμιο του Σουδάν, που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Χέμενττι και των RSF.

Χωρίς υπηρεσίες υγείας

Λόγω του εμφυλίου, που ξεκίνησε πριν από 11 ημέρες κα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 450 άτομα και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό επιπλέον 4.100, δεν υπάρχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, γράφει το Newsweek.

Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί 14 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, ενώ 20 νοσοκομεία στη χώρα έχουν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω ελλείψεων σε φάρμακα και άλλα υλικά. Όπως τόνισε σε ανακοίνωση του ο ΠΟΥ, θα μπορούσε να είχε σωθεί το ένα τέταρτο των νεκρών, αν υπήρχε πρόσβαση προς τους τραυματίες.

Να σημειωθεί ότι μόλις τον Δεκέμβριο στη χώρα είχε καταγραφεί ξέσπασμα πολιομυελίτιδας, που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση και θάνατο, και ιλαράς.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Σουδάν είναι τραγική. Παρά τις επιτυχημένες προσπάθειες απεγκλωβισμού ξένων υπηκόων, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης είναι εκτός ελέγχου, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών ότι «η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο όταν ο ένας από τους δύο πέσει κάτω νεκρός».

Κόκκινος συναγερμός

Αυτό ακριβώς είναι που έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στον ΠΟΥ σε σχέση με το εργαστήριο που κατελήφθη, αφού σημαίνει ότι στην προσπάθεια του ενός να επικρατήσει στον άλλο δεν υπάρχει κανένας φραγμός και όλα είναι επιτρεπτά.

Την κατάσταση καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη το γεγονός ότι το Σουδάν είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής που συνορεύει με εφτά επιπλέον χώρες, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Τσαντ, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία και την Ερυθραία.

Με απλά λόγια, αν ένα λάθος συμβεί, αθέλητα ή εσκεμένα, μέσα στους χώρους αυτού του εργαστηρίου με τους μολυσματικούς ιούς, στις φλόγες μιας νέας υγειονομικής κρίσης δεν θα βρεθούν μόνο οι προαναφερόμενες χώρες αλλά εύκολα και γρήγορα όλος ο κόσμος.

in.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *