Στον Ευαγγελιστή Μάρκο είναι αφιερωμένο το Εκκλησάκι στο Σταυρό Λαμίας το οποίο ΄σημερα έχει την τιμητική του λόγω της εορτής . Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε εσπερινός απο τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας με την παρουσία πλήθους κόσμου . Το εκκλησάκι κτήτορες του οποίου έιναι πλέον η τέταρτη γενιά της οικογένειας Καραναστάση είχε την τιμητική του σε μία εκδήλωση που διοργανώθηκε απο την οικογένεια Καραναστάση και τον Φούρνο στο Σταθμό ..
Οικοδεσπότες από τις οικογένειες ο Αποστόλης Καραναστάσης και η Νίτσα Καραναστάση...
Ο μητροπολίτης Φθιώτιδας τέλεσε την αρτοκλασία και στην ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα της θεοπνευστίας καλώντας τον καθένα να έχει έμπνευση απο καθετί απλό και καθημερινό.
Το παρών έδωσε ο δήμαρχος Λαμιέων Θυμιος Καραίσκος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κυροδήμος ο οποίος και ως χοροδιδάσκαλος παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς με τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου της περιοχής ..
Η εκδήλωση είχε όμως και άρωμα εκλογών και εθνικών και αυτοδιοικητικών ….
Παρευρέθησαν οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς , του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Πάπουτσας και Βασιλική Λάζου και απο το ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσώνης και Αλεξάνδρα Βεντούρη Νασοπούλου .
Το παρών έδωσαν όμως και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι όπως ο κ.κ Χρήστος Κουτσούκος αλλά κια υποψήφιοι για την τοπική αυτοδιοίκηση τα ονόματα των οποίων ακούγονται αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί ..
Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαιωάννου ο οποίος είχε και σύντομη συζήτηση με τους κτήτορες του ναού προκειμένου να ενημερωθεί για την ιστορία του …
Το εκκλησάκι μετρά σήμερα 132 χρόνια ιστορίας. Μιας ιστορίας που συνοδεύεται από παλιές διηγήσεις που περνούν από γενιά σε γενιά.
Χτίστηκε το 1895 από την οικογένεια του Δημητρίου Καραναστάση και την οικογένεια Τσουνάτσου, με τους οποίους είχαν κουμπαριά.
Αφιερώθηκε στον Άγιο Ευαγγελιστή Μάρκο γιατί σύμφωνα με τις διηγήσεις που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, ένα μέλος της οικογένειας είχε ονειρευτεί την εικόνα του Αγίου. Όνειρο σημαδιακό που τους οδήγησε στην απόφαση να σκάψουν και να χτίσουν σε εκείνο το σημείο, ένα μικρό ξωκκλήσι αφιερωμένο στην χάρη του.
Ίσως, λένε οι εικασίες, να προϋπήρχε τον περασμένο αιώνα στο ίδιο μέρος και κάποιο κατάλοιπο της Φραγκοκρατίας που να ήταν αφιερωμένο στον Ευαγγελιστή Μάρκο, μιας και τα Άγια Λείψανα του μεταφέρθηκαν από Βενετσιάνους στη Βενετία και τοποθετήθηκαν σε έναν μεγάλο Ναό που χτίστηκε προς τιμήν του.
Όπως και να έχει, από το 1895 μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής του Σταυρού, τιμούν τον Άγιο Ευαγγελιστή Μάρκο κάθε χρόνο με Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.
Η παράδοση δεν σταμάτησε ούτε όταν το 1980, ο καταστροφικός σεισμός, έπληξε και το ξωκλήσι. Ο τότε γραμματέας της Κοινότητας Σταυρού ο αείμνηστος Αθανάσιος Καραναστάσης συγκέντρωνε τα χρήματα των πιστών που άφηναν στον ναό και με τα χρήματα αυτά αλλά και πολύ προσωπική εργασία σιγά σιγά ο ναός ξαναστήθηκε, στο ίδιο καταπράσινο τοπίο δίπλα στις πηγές που υδροδοτούσαν τον Σταυρό.