Mobbing: Τι είναι η ηθική παρενόχληση εργαζομένων στην εργασία τους

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Το mobbing προκαλείται είτε από τους εργοδότες, είτε και από εργαζόμενους σε βάρος άλλων εργαζομένων – Η έννοια της ηθικής παρενόχλησης είναι διαφορετική από αυτήν του εργασιακού εκφοβισμού

-Advertisement-

Οι καταγγελίες ενάντια στον ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη, επαναφέρει και πάλι στο προσκήνιο μία ιδιαίτερη μορφή παρενόχλησης και bullying στον εργασιακό χώρο, το λεγόμενο mobbing. Πρόκειται για την ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους με τον όρο να προέρχεται από το αγγλικό ρήμα «mob» που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ. Στο λεξικό Robert η λέξη παρενοχλώ σημαίνει «υποβάλλω κάποιον ασταμάτητα σε επαναλαμβανόμενες μικρές επιθέσεις».

Θύμα ηθικής παρενόχλησης μπορεί να πέσει κάθε εργαζόμενος. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, το mobbing προκαλείται είτε από τους εργοδότες, είτε και από εργαζόμενους σε βάρος άλλων εργαζομένων. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι εκδήλωσης της ηθικής παρενόχλησης, μεταξύ των οποίων:

-Advertisement-
=Advertisement=
  • η κάθετη από προϊστάμενο προς υφιστάμενο (που είναι η πιο συνήθης μορφή). Ο προϊστάμενος χρησιμοποιεί την εξουσία του και επιβάλλεται, οι δε εργαζόμενοι τον ανέχονται από φόβο,
  • η παρενόχληση μεταξύ συναδέλφων, φαινόμενο που μπορεί να οφείλεται σε προσωπικές εμπάθειες, στον ανταγωνισμό κλπ,
  • η παρενόχληση, αντίστροφα, από υφιστάμενο ή ομάδα υφισταμένων προς προϊστάμενο (η οποία συναντάται σπανίως).

Η έννοια της ηθικής παρενόχλησης επιλέχθηκε από την Dr. Marie France Hirigoyen για να υπογραμμίσει ότι το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τις λειτουργίες των ψυχολογικών μηχανισμών, ούτε άπτεται μόνο της ψυχολογικής έρευνας. Επέλεξε τον όρο «ηθική» γιατί «ενέχει και τη δική μας στάση απέναντι στο πρόβλημα. Πρόκειται για το καλό και το κακό, γι’ αυτό που είναι αποδεκτό ή δεν είναι αποδεκτό στην κοινωνία μας και αυτό που αρνούμαστε».

- Advertisement -

Η έννοια της ηθικής παρενόχλησης είναι διαφορετική από αυτήν του εργασιακού εκφοβισμού (workplace bullying). Διαφέρουν και ως προς τις πρακτικές-συμπεριφορές, αλλά και ως προς τη σχέση των ατόμων. Στην ηθική παρενόχληση, ο θύτης είναι συνήθως συνάδελφος του ίδιου ιεραρχικού στρώματος, μπορεί όμως να είναι υφιστάμενος ή προϊστάμενος. Μπορεί μάλιστα να υπάρχουν πολλοί θύτες, που λειτουργούν ως ομάδα. Οι συμπεριφορές παρενόχλησης είναι αρχικά πιο ανεπαίσθητες, δύσκολα παρατηρήσιμες από άλλους. Αντίθετα, ο εκφοβισμός συνήθως (αλλά όχι πάντα) ασκείται από πάνω προς τα κάτω, από άτομο σε θέση ευθύνης προς τον υφιστάμενό του. Οι συμπεριφορές εκφοβισμού είναι πιο άμεσα αντιληπτές και από το θύμα και από τους παρατηρητές-συναδέλφους. Για παράδειγμα, οι συχνές φωνές είναι συμπεριφορά εκφοβισμού.

reader.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *