Μεγάλο κύκλωμα, με «αρχηγείο» στην Αγία Βαρβάρα και το Ζεφύρι – Υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα και άδειαζαν λογαριασμούς
Ένα καλά οργανωμένο δίκτυο με ειδική δομή και διαφορετικούς ρόλους ξεσκεπάστηκε με την εξάρθρωση του κυκλώματος των Ρομά που με μεθόδους χάκινγκ είχε φτάσει να έχει υποκλέψει από δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς το συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, εντύπωση προκαλούν τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στην κατοχή των δραστών, κάτι που αποδεικνύει το ύψος των κερδών, μια κατάσταση απροσδόκητης άνεσης εντελώς αντίθετη με τη βάση από όπου στήνονταν οι απάτες, τους καταυλισμούς Δυτικής Αττικής.
Με σκοπό την καταπολέμηση των εγκληματικών ενεργειών, συσπειρώθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα.
Συνολικά, με βάση τη δικογραφία, διενεργήθηκαν 14 συλλήψεις, τη στιγμή που κατασχέθηκε σειρά αντικειμένων, από όπλα μέχρι κάρτες ΟΠΑΠ Play, έξι οχήματα, κοσμήματα. Τζόγαραν μάλιστα μεγάλα χρηματικά ποσα σε παιγνιομηχανήματα ενώ ήταν καλοί πελάτες και στα καζίνο της χώρας.
Οι έφοδοι των Αρχών δεν περιορίστηκαν μόνο στους καταυλισμούς των δραστών, στη Δυτική Αττική, αλλά έφτασαν μέχρι τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύει τις διακλαδώσεις του εγκληματικού δικτύου.
Τα χρήματα που βρέθηκαν, δε, στην επιχείρηση εφόδου της αστυνομίας ξεπερνούσαν τις 8.000 ευρώ. Από τα αντικείμενα, πάντως, που κατασχέθηκαν αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι κακόβουλες ψηφιακές ενέργειες είχαν περάσει σε ένα στάδιο τρομακτικής συστηματικότητας, ενώ και τα κινητά τηλέφωνα ήταν ασυνήθιστα πολλά. Ανάμεσα σε όσα είχαν κλαπεί από τους Ρομά, που είχαν εξαπατήσει από μητροπολίτη μέχρι λογιστές και επιχειρηματίες, και διαφόρων ειδών κοσμήματα, όπως και… ένα χρηματοκιβώτιο.
Όσον αφορά στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, διενεργήθηκε, στις 4 Απριλίου, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Αττικής, της Λάρισας, της Λαμίας, των Τρικάλων, της Αλεξάνδρειας, της Λιβαδειάς και της Πέλλας.
Οι επιχειρήσεις, που αφορούσαν σε πανελλαδικό επίπεδο, διεξήχθησαν στις περιοχές Ζεφύρι, Κορωπί Αττικής, Καλοχώρι Πολίχνη, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Λάρισα, Λαμία, Τρίκαλα, Καλαμπάκα Τρικάλων, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ορχομενό Βοιωτίας και Κρύα Βρύση Πέλλας. Στην ευρεία αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν και δικαστικοί λειτουργοί.
Την ίδια ώρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ κάρτες ΟΠΑΠ Play, ένα πιστόλι, τρία φυσίγγια, ένα κυνηγετικό όπλο, μία αστυνομική ράβδος, έξι οχήματα, 75 κινητά τηλέφωνα, 20 φορητοί υπολογιστές, 30 κάρτες sim, 28 προπληρωμένες κάρτες χρόνου ομιλίας, 26 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, 8.310 ευρώ, 10 βιβλιάρια καταθέσεων, 38 χρεωστικές κάρτες, ένα χρηματοκιβώτιο, δύο usb, δύο συσκευές καταγραφής εικόνας, διάφορα κοσμήματα-τιμαλφή, πλήθος αποδεικτικών εγγράφων μεταφοράς εγγράφων.
Η αλίευση των θυμάτων δεν είχε όρια, αφού οι Ρομά είχαν ξεγελάσει από κληρικούς μέχρι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και φιλοξενίας, επιχειρηματίες όπως και λογιστές. Υπήρχαν, δε, περιπτώσεις που η απάτη ήταν τόσο ευρεία με τα ποσά που αποσπούσαν να ξεπερνούν ανά άτομο και τα… 100.000€.
Η μεθοδολογία
Ολα ξεκινούσαν όταν ένα από τα μέλη επικοινωνούσε τηλεφωνικά και με κάποιο πρόσχημα, όπως εξόφληση χρέους από προηγούμενη αγορά προϊόντων ή προκαταβολή αξίας παρεχόμενης υπηρεσίας, προσπαθούσε να μάθει τον IBAN του λογαριασμού του υποψήφιου θύματος. Κατά την επικοινωνία του τηλεφωνητή με το θύμα συμμετείχε ενίοτε και άλλος δράστης, άνδρας ή γυναίκα, τον οποίο σύστηνε ο πρώτος ως λογιστή ή παιδί του, που θα βοηθούσε στη διεκπεραίωση της ηλεκτρονικής συναλλαγής.
Λαμβάνοντας οι Ρομά γνώση του αριθμού IBAN, έστελναν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στην τηλεφωνική σύνδεση των θυμάτων τους κατάλληλα διαμορφωμένο μήνυμα με περιεχόμενο ανάλογο της εξόφλησης οφειλής που περιείχε υπερσύνδεσμο, ο οποίος οδηγούσε σε διαδικτυακό περιβάλλον παρόμοιο με εκείνο του τραπεζικού ιδρύματος του υποψήφιου θύματος με κενά, προς συμπλήρωση, πεδία για τη δήθεν έγκριση της πληρωμής. Οταν μάλιστα επρόκειτο για επιχείρηση, ο δράστης με διάφορα προσχήματα, όπως την έκδοση τιμολογίου στο όνομα της επιχείρησης, ζητούσε να πληροφορηθεί το IBAN του εταιρικού λογαριασμού με σκοπό τη μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους.
Με αυτόν τον τρόπο ο δράστης έπειθε το θύμα να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία, προτάσσοντας τη δικαιολογία ότι είναι απαραίτητο για την έγκριση της πληρωμής. Μόλις όμως τα συμπλήρωνε μέσω του υπερσυνδέσμου, τα στοιχεία κοινοποιούνταν στα μέλη της οργάνωσης που έτσι αποκτούσαν πρόσβαση στην ηλεκτρονική τραπεζική των θυμάτων τους και ξεκινούσαν τις μεταφορές χρημάτων.