Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Μικροπολιτικά παιχνίδια και εξυπηρετήσεις και στον τομέα των Ερευνητικών Κέντρων από τη Ν.Δ.» (video)

5 Min Read

Στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των διατάξεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες αφορούν τον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως αρχικά ανέφερε, πριν την έναρξη της τοποθέτησής του: «Η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής βρίσκει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία βυθισμένη στο πένθος και συντετριμμένη λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και της απώλειας δεκάδων ζωών νέων ανθρώπων. Θα ήθελα και από το Βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ελπίζω κάποια στιγμή ότι έννοιες όπως “θα μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο” και “θα χυθεί άπλετο φως” να υλοποιηθούν. Αυτό είναι το χρέος μας. Αυτό απαιτούν από εμάς οι νέοι άνθρωποι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία».

-Advertisement-

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης προχώρησε στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου επισημαίνοντας: «Χωρίς διαβούλευση, χωρίς Εθνικό Ερευνητικό Σχεδιασμό, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική Έρευνας και Επιχειρησιακής Δράσης και αγνοώντας τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, προχωράτε στην ίδρυση νέων δομών σε πεδία, όπως αυτό των φυσικών καταστροφών, όπου οι υπάρχουσες ερευνητικές δομές στη χώρα μας είναι κατά γενική ομολογία υψηλού επιπέδου. Αντί να στηρίξετε το εν λόγω έργο και να ενισχύσετε τους φορείς που το διεξάγουν, δημιουργείτε παράλληλες δομές για σκοπούς παντελώς αλλότριους προς την επιστήμη και την ακαδημαϊκή γνώση. Προς τι αυτή η διάσπαση δυνάμεων και η αποδιοργάνωση του ερευνητικού ιστού της χώρας μας;»

Επιπροσθέτως, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, αναφέρθηκε σε εξέχουσες προσωπικότητες του ερευνητικού οικοσυστήματος που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, όπως ο Διευθυντής του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ο οποίος έχει τονίσει ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί «να διεμβολίσει (με ιδιαίτερα πρόχειρο τρόπο) Εθνικές Ερευνητικές Υποδομές και θεσμοθετημένα ερευνητικά αντικείμενα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Διευθυντές Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφερόμενοι σε «προχειρότητα» και «απαξίωση του υπάρχοντος ερευνητικού και ακαδημαϊκού οικοσυστήματος», ενώ ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. διερωτάται γιατί δεν ενισχύονται και βελτιώνονται οι υφιστάμενες υποδομές και ερευνητικό προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων και Α.Ε.Ι. που ήδη επιτελούν αυτούς τους σκοπούς, και τα οποία πάσχουν εδώ και χρόνια από έλλειψη πόρων και κυρίως προσωπικού, αλλά επιλέγεται να «ξαναανακαλύψουμε τον τροχό».

=Advertisement=

Σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη, η ίδρυση παράλληλων δομών στην Ακαδημία Αθηνών, με επιπρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, είναι ακατανόητη, ευρισκόμενη σε συνέχεια άλλων αντίστοιχων ανορθολογικών παρεμβάσεων όπως το πρόγραμμα «Τάλως». Όπως σημειώνει: «Με αφορμή το έργο “Τάλως”, κατευθύνθηκαν 30 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένο ερευνητικό φορέα, καθόλα σεβαστό και με αδιαμφισβήτητα μεγάλο αποτύπωμα στον ελληνικό και διεθνή ερευνητικό χώρο αλλά με διαφορετική αποστολή σε σχέση με τις στοχεύσεις του συγκεκριμένου έργου. Παρά τις αντιδράσεις των μεγαλύτερων Ερευνητικών Κέντρων της χώρας και σπουδαίων επιστημόνων, που τα στελεχώνουν, εσείς προχωρήσατε με περίσσια αδιαφορία προς τους συγκεκριμένους ανθρώπους».

- Advertisement -
-Advertisement-

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απαρίθμησε ορισμένα από τα κυριότερα προβλήματα των Ερευνητικών Κέντρων: «Τα προβλήματα της εργασιακής επισφάλειας διογκώνονται καθημερινά με τους τακτικούς προϋπολογισμούς των Ερευνητικών Κέντρων να παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2018, σύμφωνα με τις αποφάσεις σας από το 2019 και έπειτα. Ακόμη και η τακτική μισθοδοσία, σε Ερευνητικά Κέντρα εγνωσμένου κύρους όπως το “Αθηνά” ή το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, είναι εξαιρετικά δυσχερής, ενώ ταυτόχρονα συσσωρεύονται υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες. Δεν γίνεται ούτε λόγος για νέες προσλήψεις στα υποστελεχωμένα Ερευνητικά Κέντρα. Ο στόχος του “brain re-gain” καθίσταται ολοένα και πιο ουτοπικός, καθώς 2 στους 3 Έλληνες του εξωτερικού δηλώνουν με σαφήνεια ότι δεν προτίθενται να επαναπατριστούν τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας την απουσία κρατικής μέριμνας για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα της ερευνητικής κοινότητας για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Οι μεθοδεύσεις της Ν.Δ. εις βάρος του ερευνητικού κόσμου της χώρας ναρκοθετούν το μέλλον των νέων επιστημόνων στη χώρα. Μεθοδεύσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός νέου χάρτη του ερευνητικού οικοσυστήματος βάσει των αρεστών και όχι των αρίστων. Ο ερευνητικός κόσμος σας έχει γυρίσει την πλάτη και εσείς αρνείστε να διαβουλευτείτε με τους ανθρώπους των Επιστημών και των Γραμμάτων, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι μικροκομματικοί τακτικισμοί σας για τη διασπάθιση των πολύτιμων πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *