Ένταση, φίδια και σκορπιοί στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας!

Lamianow.gr
4 Min Read

Μια γερή δόση Κουτσόχερου πήραν χθες τα μέλη των παρατάξεων στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, όταν αλληλέγγυοι, εμφανίστηκαν με φίδια και σκορπιούς, με τα οποία «συμβιώνουν» οι πρόσφυγες, το τελευταίο διάστημα στον καταυλισμό

Οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερo, βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, μεταξύ Δημοτικής Αρχής, παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και αλληλέγγυων. Παρόντες και εκπρόσωποι των φιλοξενούμενων στο Κουτσόχερo, οι οποίοι ζήτησαν την μετεγκατάσταση τους σε χώρο πιο κοντά στην πόλη.

Μάλιστα, εκπρόσωποι αλληλέγγυων προκειμένου να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι διαμένοντες στον καταυλισμό μετέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα σε βάζα, φίδια και σκορπιούς, οι οποίοι κατά τις καταγγελίες των προσφύγων άφθονους στην περιοχή με αποτέλεσμα καθημερινά να δίνουν «μάχη» ώστε να προφυλάξουν τις σκηνές στις οποίες διαμένουν.

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων στο Συντονιστικό Όργανο που έχει συσταθεί για την διαχείριση των θεμάτων της δομής του Κουτσοχέρo, Δημήτρης Δεληγιάννης, η Δημοτική Αρχή έχει από την πρώτη στιγμή δώσει το παρών και συμμετέχει ενεργά στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Τονίζει δε, ότι ο Δήμος Λαρισαίων τουλάχιστον σε επίπεδο Θεσσαλίας-και όχι μόνον- είναι από τους λίγους που έχει σηκώσει το βάρος του προσφυγικού από την αρχή καθώς στην παρούσα φάση στο Κουτσόχερo βρίσκονται 756 πρόσφυγες αλλά στους δυο μήνες που λειτουργεί πλέον η συγκεκριμένη δομή, ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει και τα 1600 άτομα.

Αλληλέγγυοι του καταυλισμού στο Κουτσόχερο, εμφανίστηκαν με φίδια και σκορπιούς
Ένταση, φίδια και σκορπιοί στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας!

Ωστόσο αν και όπως παρατηρεί, σε επίπεδο οργάνωσης και καθαριότητας στην ως άνω δομή, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ωστόσο, υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα διαβίωσης σε έναν χώρο που είναι πετρώδης και άδενδρος. Και ακριβώς το πετρώδες του εδάφους αλλά και το γεγονός ότι μέσα στις σκηνές υπάρχουν τρόφιμα είναι που «έλκει» τους σκορπιούς και τα φίδια, παρότι για τα φίδια έχουν από την αρχή ληφθεί μέτρα προφύλαξης.

Όπως παρατηρεί, υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την συνέχιση παραμονής των προσφύγων και μεταναστών στις σκηνές, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από κοντινές για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και ζητήματα ψύξης-θέρμανσης αλλά και ασφάλειας όσων διαμένουν σε αυτά. Γεγονός για το οποίο έχει άλλωστε ενημερωθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο. Επίσης, υπάρχει ανάγκη κατασκευής έργων υποδομής όσον αφορά στην ύδρευση αλλά και μεγάλος προβληματισμός σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονται στον καταυλισμό τα οποία ανέρχονται στα 250 περίπου. Και παρότι στην παρούσα φάση γίνονται κάποια μαθήματα αγγλικών στον καταυλισμό από την νέα σχολική χρονιά όπως παρατηρεί ο κ Δεληγιάννης θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε σχετικό σχεδιασμό όσον αφορά στην εκπαίδευση τους σε πιο συστηματική βάση.

Για τον Δήμο Λαρισαίων επισημαίνει ο κ. Δεληγιάννης αυτή η φάση λειτουργίας της ανοιχτής δομής στο Κουτσόχερο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να περάσει στην επόμενη με σταθερές υποδομές, συγκεκριμένα έργα και μετεγκατάσταση σε κοντινέ για έναν αριθμό που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 800 άτομα.

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *