Το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Λαμίας και Κέντρων Υγείας συνεχίζει να αναδεικνύει στους υπεύθυνους φορείς (Υπουργείο Υγείας, 5η Υ.Πε, τοπικοί βουλευτές, Διοίκηση Γ.Ν. Λαμίας) και στην τοπική κοινωνία (Μ.Μ.Ε, Τοπική Αυτοδιοίκηση), τα προβλήματα όλων των υγειονομικών δομών του Ν. Φθιώτιδας και για αυτό τον λόγο το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση και διαμαρτυρία στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.
Όπως ανέφεραν σχετικά: “….παρόλες τις προσπάθειές μας, τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται.
Η κάλυψη των οργανικών θέσεων του μόνιμου προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας είναι της τάξης του 60-65% και δυστυχώς συνεχίζουν να υπολειτουργούν κλινικές και τμήματα. Τα φαινόμενα εξάντλησης του προσωπικού και οι οφειλές εκατοντάδων ημερών κανονικής άδειας και ρεπό στους εργαζόμενους δυσχεραίνουν την κατάσταση. Παράλληλα, οι προσπάθειες του υπουργείου για αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης με μετακινήσεις και εντέλλεσθε προσωπικού από άλλες υγειονομικές δομές της 5ης Υ.Πε, με εσωτερικές μετακινήσεις και με συνάψεις συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου με ιδιώτες ιατρούς, είναι «σταγόνα στον ωκεανό».
Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι (επικουρικό προσωπικό, προσωπικό με συμβάσεις ΟΑΕΔ), οι οποίοι έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό. Οι συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων τους συντηρούν, επί της ουσίας, ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας λαμβάνοντας βεβαία υπόψη ότι ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δυστυχώς δεν δικαιούνται τη μισθολογική ωρίμανση και άλλες παροχές που λαμβάνουν οι υπόλοιποι μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
Οι οικονομικές απολαβές όλων των υγειονομικών είναι οι χαμηλότερες σε όλο το δημόσιο τομέα (μισθοί υγειονομικών ΥΕ και ΔΕ κατηγορίας σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότεροι από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη). Οι προεκλογικές εξαγγελίες για αυξήσεις στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων αφού, ουσιαστικά, αυτές εκμηδενίζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Παράλληλα η μη ένταξη πολλών κατηγοριών εργαζομένων στο καθεστώς του συγκεκριμένου επιδόματος (πχ διοικητικοί, ιατροί-με ειδικό μισθολόγιο-, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, προσωπικό σε υπηρεσίες πληροφορικής) δημιουργεί στην υγειονομική κοινότητα έντονο αίσθημα ανισότητας.
Το δίκαιο αίτημα της ένταξης των υγειονομικών – χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις – στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα συνεχίζει να είναι «όνειρο θερινής νυκτός» παρά το πόρισμα της σχετικής επιτροπής «Μπεχράκη» που βρίσκεται «παγωμένο» στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας.
Ο νόμος που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το Ε.Σ.Υ και καταδικάζει τους πολίτες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να λαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ-ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ «ΑΓΟΝΕΣ» ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
- ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΟΑΕΔ)
- ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ-ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
- ΕΝΙΑΙΟ ΚΛΑΔΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ
- ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠ’ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
- ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το Δ.Σ