Εποχικές ιώσεις: Γρίπη, RSV ή κορονοϊός; – Πώς τίθεται η διάγνωση

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Καταρροή, βήχας, πυρετός, κόπωση, μυαλγίες και ατονία. Τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν μία λοίμωξη. Αφορούν τουλάχιστον τρεις. Και επιπλέον, τρεις που είναι σε έξαρση αυτή την εποχή. Τη λοίμωξη από τον ιό RSV, τη γρίπη και τον κορονοϊό. Για να τεθεί διάγνωση, χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για κάθε μία, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή

-Advertisement-

Καταρροή, βήχας, πυρετός, κόπωση, μυαλγίες και ατονία. Τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν μία λοίμωξη. Αφορούν τουλάχιστον τρεις. Και επιπλέον, τρεις που είναι σε έξαρση αυτή την εποχή. Τη λοίμωξη από τον ιό RSV, τη γρίπη και τον κορονοϊό. Για να τεθεί διάγνωση, χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για κάθε μία, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Αναλυτικά: 

Ιός RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός)

Ο ιός κυκλοφορεί συνήθως από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, φέτος παρουσιάστηκε πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων του, με αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερους αριθμούς λοιμώξεων και νοσηλειών.

- Advertisement -

«Είναι ένας κοινός χειμωνιάτικος ιός που προκαλεί ήπια νόσηση, η οποία μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι βήχας, καταρροή και πυρετός αλλά η λοίμωξη μπορεί να εξελιχτεί σε βρογχιολίτιδα ή ακόμα και πνευμονία. Όσον αφορά τη διάγνωση, πέραν της κλινικής εξέτασης, υπάρχουν οι γρήγορες εξετάσεις αντιγόνου καθώς και οι μοριακές εξετάσεις», επισημαίνει ο κ. Ηλίας Μούτσιος, Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολόγος στο Metropolitan Hospital.

Ιός της γρίπης

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον ιό Influenza τύπου A, B ή C. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική νόσος με σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα καθώς και ανοσοκατασταλμένα άτομα. 

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι η αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού που συνοδεύεται από ρίγη, ισχυρός πονοκέφαλος, ρινική καταρροή/απόφραξη, έντονος βήχας, μυαλγίες/αρθραλγίες, κόπωση/ατονία. Παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα της οξείας φάσης υποχωρούν μετά από 3-5 ημέρες, ο έντονος βήχας και η εξάντληση του ασθενούς μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο (10 ή και περισσότερες ημέρες) και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε δευτερογενείς επιπλοκές όπως παραρρινοκολπίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η διάγνωση τίθεται με άμεση μοριακή ανίχνευση των ιών της γρίπης με μέθοδο PCR, από ρινοφαρυγγικό δείγμα.

Η γρίπη έχει δώσει μεγάλες πανδημίες με διάφορες μορφές της όπως η Ισπανική (1918-1919), η Γρίπη των Πτηνών στη Ν.Α. Ασία καθώς και η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) το 2009.

Κορονοϊός

Είναι επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019 ή COVID-19 και προκαλείται από τον ιό SARS–CoV-2. Η πρώτη καταγραφή του ιού έγινε στην πόλη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019 όπου εκδηλώθηκε με ποικιλία συμπτωμάτων με πιο συχνά: πυρετό, ξηρό βήχα και σωματική εξάντληση. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι: απώλεια γεύσης/όσφρησης, πονόλαιμος, μυαλγίες και αρθραλγίες. Σε περίπτωση σοβαρής εξέλιξης της νόσου τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, σύγχυση, ανορεξία και υψηλό πυρετό. 

Οι κύριες μέθοδοι για τη διάγνωση της νόσου είναι η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) καθώς και το τεστ αντισωμάτων. «Αυτές είναι οι ιώσεις που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια και ιδίως τη φετινή χρονιά. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε και να αντιδράσουμε;

Καταρχάς πρέπει να απευθυνθούμε στον ιατρό μας με την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτός, μετά την κλινική εξέταση και την ενδελεχή λήψη ιστορικού, θα μας κατευθύνει στη διενέργεια των κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς έχει πλέον αυτή τη δυνατότητα. Αυτό θα οδηγήσει και στη χορήγηση της σωστής αγωγής όταν αυτή κριθεί απαραίτητη», καταλήγει ο κ. Μούτσιος.

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *