O Α.Κ., ο 55χρονος φερόμενος ως πρωταγωνιστής της απάτης άνω των 50 εκατ. ευρώ με το διαβόητο «αεροπλανάκι της Γλυφάδας, μιλά στο protothema.gr και αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε υπεξαίρεση, επιρρίπτοντας ευθύνες στους… δημοσιογράφους για την άσχημη τροπή που πήρε η όλη υπόθεση.
Υπενθυμίζεται πως ο Α.Κ. φέρεται να έχει εξαπατήσει δεκάδες επενδυτές, από απλούς αποταμιευτές έως πλούσιους επιχειρηματίες, εφοπλιστές κ.λπ. Είναι ο άνθρωπος που συνήθιζε να συστήνεται σαν «σύμβουλος εμπορικών συμφωνιών και επενδύσεων», με ειδίκευση στην αγορά των πετρελαιοειδών. Ωστόσο, ύστερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου, τα ίχνη του Α.Κ. (γνωστού στην πιάτσα και ως «συμβούλου με την Πόρσε»), θεωρούνταν λίγο πολύ χαμένα. Πιθανότατα εσκεμμένα είχε καλλιεργηθεί η βεβαιότητα πως ο «σύμβουλος» είχε διαφύγει προς άγνωστη κατεύθυνση, στο εξωτερικό. Εξάλλου, είναι πάνω από 70 συνολικά οι μηνύσεις και οι αγωγές που έχουν καταθέσει πολλά από τα θύματα εις βάρος του Α.Κ.
Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα του protothema.gr αποδεικνύει ότι ο «σύμβουλος» εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα. Μάλιστα, κυκλοφορεί στα νότια προάστια της Αττικής. Εκεί όπου, έχοντας δημιουργήσει έναν ευρύ κοινωνικό περίγυρο, παρουσιαζόταν σαν φερέγγυος, αξιόπιστος και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Φρόντιζε να διαφημίζει το πόσο μεγάλος ήταν ο κύκλος των υψηλών γνωριμιών του, πόσο ισχυρές ήταν οι διασυνδέσεις του, ιδιαίτερα με την «αφρόκρεμα» των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Υποτίθεται πως μερικούς απ’ αυτούς, τους είχε γνωρίσει σε γνωστό όμιλο τένις και πείστηκαν αμέσως να του εμπιστευτούν πολύ μεγάλα ποσά, ενίοτε ακόμη και εκατομμύρια από την περιουσία τους, προκειμένου ο Α.Κ. να προχωρήσει σε επενδύσεις με πολύ υψηλή -και εντελώς αφορολόγητη- απόδοση. Επίσης, ο ίδιος ο «σύμβουλος» διέμενε σε πολυτελή κατοικία και οδηγούσε ακριβά αυτοκίνητα-κάτι που, όμως, αρνείται στην επικοινωνία που είχε με το protothema.gr. Ο «σύμβουλος» λέει χαρακτηριστικά: «Δεν είχα ποτέ μου Πόρσε. Με ένα Ρενό Κλιό της πρώην γυναίκας μου κυκλοφορώ, το οποίο, μάλιστα, είναι δεσμευμένο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές».
Βέβαια, εντελώς αντίθετη άποψη έχουν διαμορφώσει οι αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν πιστοποιήσει ότι ο Α.Κ. φέρεται σαν ο κάτοχος του υπ’ αριθμόν ΥΝΡ 19… Ι.Χ αυτοκινήτου μάρκας Mercedes GLK 300, χρώματος λευκού, με διεύθυνση επί της οδού Αγγέλου Μεταξά στη Γλυφάδα. Και το ίδιο ισχύει για το υπ’ αριθμ. ΙΜΧ-99… Ι.Χ αυτοκίνητο, μάρκας Πόρσε 996, χρώματος ασημί, με την ίδια διεύθυνση κατόχου, όπως και το άλλο πολυτελές όχημα.
Παράλληλα, ο Α.Κ. επιμένει ότι βρισκόταν σε διαδικασία να επιλύσει το πρόβλημα με τα χαμένα 50 εκατ. ευρώ των πελατών του. Δυστυχώς, όμως, η αποκάλυψη του σκανδάλου απέβη μοιραία για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, βρίσκονταν σε πολύ καλό δρόμο για την επίλυση του προβλήματος με το «αεροπλανάκι» και τους αγανακτισμένους επενδυτές.
«Η δημοσιότητα φταίει»
«Παλεύω να διορθώσω μια κατάσταση» λέει ο Α.Κ., επιμένοντας πως δίνει αγώνα προκειμένου να επιστραφούν τα κεφάλαια στους κατόχους τους ή έστω ένα μέρος από αυτά. Ο «σύμβουλος» προσθέτει επιπλέον: «Δεν έχω φύγει στο εξωτερικό ούτε έχω κλείσει την εταιρεία μου. Αν ήθελα να το κάνω, θα την είχα πτωχεύσει. Παραμένω εδώ, στην Ελλάδα και προσπαθώ να βρω μια λύση» ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.
Το στερεότυπο αφήγημα που παρουσίαζε στους πελάτες του ο Α.Κ. υποσχόταν υψηλές αποδόσεις, με άμεση ρευστοποίηση του επενδυθέντος κεφαλαίου χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Εντούτοις, κανένας από τους πελάτες του 55χρονου δεν είδε ποτέ το χρώμα του χρήματος -εξού και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη οι επενδυτές που είχαν πειστεί πως το «αεροπλανάκι», όπως το παρουσίαζε ο Α.Κ., θα τους απέφερε μεγάλο και εύκολο κέρδος.
Σε ερώτησή μας γύρω απ’ όσα επιβαρυντικά αναφέρονται στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του, ο 55χρονος «σύμβουλος» ανέφερε με έμφαση: «Έχω χάσει κι εγώ πολλά εκατομμύρια. Είμαι στο μηδέν, αλλά παλεύω να επανέλθω». Αυτή, άλλωστε, είναι η φράση-καρμπόν που απευθύνει στους πελάτες του, σαν να πρόκειται για ατάκα που αναπαράγεται πανομοιότυπα από κάποιον αυτόματο τηλεφωνητή ή ρομπότ. Περαιτέρω, ο Α.Κ. υποστηρίζει ότι η εταιρεία του υφίσταται και το γραφείο του είναι ανοιχτό -έστω και χωρίς υπαλλήλους- αλλά και πως ο ίδιος είναι πολύ επιφυλακτικός στις κινήσεις του.
Ισχυρίζεται ότι τον κατέστρεψε η δημοσιότητα, πως υπήρξε θύμα «κιτρινισμού του χειρίστου είδους», εξαιτίας του οποίου δέχθηκε συντριπτικό χτύπημα ακριβώς τη στιγμή που επιχειρούσε να ανακάμψει. Συγκεκριμένα, ο Α.Κ. ισχυρίζεται πως «ο τρόπος που οι δημοσιογράφοι χειρίστηκαν την υπόθεση μου έβλαψε κι εμένα αλλά και τους πελάτες μου. Βρισκόμουν σε συζητήσεις, για τις οποίες δεν μπορώ να πω κάτι στην παρούσα φάση. Ομως, οι συζητήσεις αυτές δεν πήγαν καλά, από τη στιγμή που η υπόθεσή μου είδε το φως της δημοσιότητας. Ολη η προσπάθεια που κάνω, αποσκοπεί στο να μην φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια, δηλαδή να έρθω σε ένα συμβιβασμό με τους πελάτες μου».
Ο Α.Κ. τονίζει πως δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του και πως ο ίδιος έχει κληθεί να παραλάβει μέσω του συνηγόρου του τη δικογραφία.
Αλλά και σε κάποιους εξαπατημένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν κρατήσει επαφή μαζί του, όταν επικοινωνούν στο τηλέφωνο, ο σύμβουλος τούς απαντά πως βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, πως λυπάται για ό,τι έχει συμβεί και πως ο πραγματικός λόγος που δεν έχει επικοινωνήσει πρώτα ο ίδιος μαζί τους, είναι ότι θέλει να επανέλθει «με μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση», η οποία θα βγάλει και τις δύο πλευρές από το αδιέξοδο. Οταν όμως οι επενδυτές τού ξεκαθαρίζουν ότι οι νομικές ενέργειες που έχουν κάνει εναντίον του θα προχωρήσουν κανονικά, ο «σύμβουλος» τους αντιμετωπίζει πολύ ψύχραιμα, λέγοντάς τους: «Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε αυτό».
Επαναλαμβάνει, όμως, πως δεν θα αργήσει η στιγμή που θα επιστρέψει με μια ρεαλιστική πρόταση συμβιβασμού, πολύ πριν η υπόθεση φτάσει στις δικαστικές αίθουσες και πως δουλεύει διαρκώς προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρεί μάλιστα και τον εαυτό του «θύμα» αυτής της ιστορίας, ρίχνοντας τις ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες, επικαλούμενος διάφορες αφηρημένες δικαιολογίες, όπως δυσχέρειες, προκλήσεις και αιφνίδιες μεταβολές στη διεθνή αγορά κ.λπ.
Οι άδειες τσέπες
Από τη… φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το «Αεροπλανάκι της Γλυφάδας» και την «πιστολιά» των 50 εκατ. ευρώ και άνω, με θύματα δεκάδες επενδυτές, ξεχωρίζει ένα απίθανο περιστατικό, η διήγηση του οποίου επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των πελατών ότι είναι από δύσκολο έως απίθανο, το να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Πρόκειται για μια πρόσφατη, τυχαία συνάντηση του 55χρονου «συμβούλου» με έναν γνωστό επιχειρηματία, σε ακριβό εστιατόριο της πρωτεύουσας.
Οι δύο άνδρες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο και, όταν ο επιχειρηματίας ζήτησε από τον Α.Κ. να του εξηγήσει πού και πώς χάθηκαν τα λεφτά του, αλλά και αν υπάρχει πρόθεση να τον αποζημιώσει, αντί άλλης απάντησης, ο «σύμβουλος» έκανε μια χειρονομία απόγνωσης. Εβγαλε από τις τσέπες του μερικά τσαλακωμένα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, τα οποία προσέφερε στον επιχειρηματία, δείχνοντας του με αυτό τον τρόπο ότι έχει μείνει… ταπί. Εύλογα, ο επιχειρηματίας και επενδυτής στην αγορά των πετρελαιοειδών με παρότρυνση του Α.Κ, έμεινε άναυδος.
Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Α.Κ. φέρεται να έχει εξαπατήσει ακόμη έναν γνωστό επιχειρηματία, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Σύμφωνα με συνεργάτες του 55χρονου «συμβούλου», ο συγκεκριμένος φέρεται να έδινε συμβουλές στον Α.Κ. για το πώς θα αποφύγει νομικές συνέπειες, παροτρύνοντας τον να επικαλεστεί προβλήματα ρευστοποίησης λόγω δυσμενών εξελίξεων στις αγορές και άλλα παρόμοια τεχνάσματα. Στην πραγματικότητα, όμως, ακόμη και αυτός έπεσε θύμα του «συμβούλου». ΟΙ δυο τους είχαν γνωριστεί σε εκλεκτό τένις κλαμπ των νοτίων προαστίων, μέσω κοινών γνωστών και, έπειτα από καιρό, ο Α.Κ. έπεισε τον επιχειρηματία να επενδύσει στην αγορά πετρελαιοειδών.
Στην αρχή ο επιχειρηματίας τοποθετήθηκε με ένα μικρό ποσό, πήρε πίσω κάποια κέρδη και έτσι συνέχισε να επενδύει. Εβαλε ξανά ένα μικρό ποσό, κέρδισε κάποια χρήματα, μέχρι που ο «σύμβουλος» τον έπεισε την τρίτη φορά να επενδύσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, περίπου τρία εκατ. ευρώ, από τα οποία όχι μόνο δεν έβγαλε κέρδος, αλλά δεν τα ξαναείδε ποτέ, με αποτέλεσμα να στραφεί και αυτός εναντίον του Α.Κ., καταθέτοντας αγωγή.
Στην αγωγή του ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τον Α.Κ, «εκείνος εξακολουθεί να κωφεύει και να μην επιστρέφει σε μας τα χρήματά μας». Είναι προφανές, σημειώνει ο επιχειρηματίας στην αγωγή, ότι «ο Α.Κ αλλά και τυχόν συνεργάτες του μας εξαπάτησε, εφόσον δολίως απέκρυψε από εμάς την πραγματική κατάσταση των εταιρειών του, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας απολύτως εύρωστης επιχείρησης, στην οποία τα χρήματα μας θα ήταν απολύτως ασφαλή».
«Αντιθέτως, τα χρήματά μας δεν έχουν επιστραφεί μέχρι και σήμερα, ενώ ο Α.Κ με διάφορες προσχηματικές και αντιφατικές δικαιολογίες, μεταξύ άλλων περί δήθεν επίδρασης του Brexit, επιχειρεί να ρίξει στάχτη, ώστε να μην στραφούμε σε βάρος του» σημειώνει.
Σε άλλο σημείο της αγωγής του, ο επιχειρηματίας, προσθέτει: «Άλλωστε ολοένα πλέον και πληθαίνουν οι φήμες στην αγορά ότι ο Α.Κ έχει εξαπατήσει και άλλους συναλλαγέντες με τον ίδιο και τις εταιρείες του. Φημολογείται, δε, ότι στα θύματα του συγκαταλέγονται τόσο έμπειροι επιχειρηματίες, που είχαν επενδύσει ποσά εκατομμυρίων ευρώ, όσο και διάφοροι μικροπενδυτές, που του είχαν εμπιστευτεί τις αποταμιεύσεις τους».
protothema.gr