Έντονη είναι η ανησυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη συνολικά, για τον κίνδυνο να βρεθούν οι χώρες – μέλη αντιμέτωπες με ένα νέο μεταναστευτικό “τσουνάμι” από τη Συρία και την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι συνήθως ένα… “αργοκίνητο τρένο”, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, οι “27” ηγέτες “κινητοποιήθηκαν” και συμφώνησαν σε πολλά και αυστηρά μέτρα για να εμποδιστεί η άφιξη νέου κύματος παράτυπων μεταναστών σε ευρωπαϊκά εδάφη.
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τα αντανακλαστικά της Ε.Ε.
Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς, όπως τονίζουν πηγές της, υιοθετήθηκαν βασικές ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό.
“Αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση” δηλώνουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι η ανησυχία στην Ευρώπη για μεταναστευτικό κύμα μετά τον σεισμό – όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις ηγετών – είναι πραγματικά μεγάλη.
Αποφάσεις για φράκτες, κάμερες και φυλάκια
Οι “27” αναγνώρισαν την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (χερσαία και θαλάσσια) και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν άμεσα κοινοτικοί πόροι για την ενίσχυση της φύλαξης τους σε επίπεδο τόσο επίγειας, όσο και εναέριας επιτήρησης.
Κάμερες και νέα φυλάκια στα σύνορα, είναι στην πρώτη γραμμή των δράσεων που προωθεί η Ε.Ε., με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας.
Οι χώρες – μέλη επιδιώκουν να υπάρξουν γρήγορες και περισσότερες απελάσεις, ενώ ο και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έθεσε θέμα χρηματοδότησης φρακτών από την Ε.Ε. προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των εξωτερικών της συνόρων.
Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα και για το γεγονός ότι “πέρασε” και η πρόταση της Κυπριακής πλευράς να υπάρχει αναφορά για σχέδιο δράσης κατά της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που εμμέσως συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα είχε ενημερώσει στους εταίρους για το πρόσφατο τραγικό περιστατικό ανοικτά της Λέρου, και είχε αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη φύλαξη των συνόρων στις χώρες πρώτης γραμμής.
newsit.gr