Από τον ήλιο το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Παρά τα προβλήματα και τις αναταράξεις που εμφανίστηκαν το 2022, και πιο συγκεκριμένα τη διακοπή των δεσμών με τη Ρωσία, την ακραία ξηρασία και την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, φαίνεται πως αυτό το σημαντικό ορόσημο επετεύχθη με την ηλιακή ενέργεια

-Advertisement-

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν πέρυσι για πρώτη φορά μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από ό,τι το ορυκτό αέριο. Σύμφωνα με το think tank Ember και την σχετική έκθεση που δημοσίευσε, το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγες ενέργειας. Παρά τα προβλήματα και τις αναταράξεις που εμφανίστηκαν το 2022, και πιο συγκεκριμένα τη διακοπή των δεσμών με τη Ρωσία, την ακραία ξηρασία και την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, φαίνεται πως αυτό το σημαντικό ορόσημο επετεύχθη.

«Η Ευρώπη έχει αποφύγει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης», επισημαίνει ο Dave Jones της Ember τονίζοντας ότι παρά τους κραδασμούς το 2022 υπήρξε ισχυρή υποστήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Οποιοσδήποτε φόβος για ανάκαμψη του άνθρακα είναι πλέον νεκρός», ανέφερε. Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε ταχύτερα το 2022, κατά 24% προκειμένου να αποφευχθεί κόστος φυσικού αερίου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπολογίζει η Ember, ενώ 20 χώρες της ΕΕ παρουσίασαν νέα εθνικά ρεκόρ. Δεύτερη ήδη στη λίστα, μετά την Ολλανδία, είναι η Ελλάδα έχοντας παράγει το 13% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον ήλιο (με τoν ποσοστό της Ολλανδίας να είναι στο 14%).

-Advertisement-
=Advertisement=

Αξίζει να σημειωθεί πως η πεντάδα των χωρών συμπληρώνεται με την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Ισπανία. «Η ηλιακή ενέργεια ενισχύεται ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη τη χρειάζεται περισσότερο», λέει η Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe. «Αυτοί οι νέοι αριθμοί δείχνουν ότι η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι πραγματικά το θεμέλιο της ενεργειακής μετάβασης». Ορισμένοι αριθμοί μπορούν να αποδοθούν σε καλά σχεδιασμένες πολιτικές- για παράδειγμα, το σύστημα net-metering των Κάτω Χωρών, το οποίο ενθαρρύνει την οικιακή ηλιακή ενέργεια. Αλλά ο Jones της Ember αποδίδει την ώθηση και στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το χρέος τους από άποψη κλίματος και ενεργειακής ασφάλειας.

- Advertisement -

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *