Ως «κύμα» χαρακτηρίζονται τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα της οστρακιάς στην Ευρώπη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων – Άξιο αναφοράς είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτήν
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για ένα τεράστιο κύμα οστρακιάς στην Ευρώπη έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, λόγω και της αύξησης των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, η προειδοποίηση από τους οργανισμούς έρχεται σε μία στιγμή που ο αριθμός των παιδιών που νοσούν με οστρακιά αυξάνεται στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άξιο αναφοράς σχετικά με τα κρούσματα είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί και θάνατοι. Η οστρακιά, που σε διεθνές επίπεδο είναι γνωστή με τη συντομογραφία iGAS είναι η διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη ομάδας Α, τα βακτήρια της οποίας προκαλούν την ασθένεια. Οι στρεπτόκοκκοι μεταδίδονται πέραν των άλλων με σταγονίδια, γι’ αυτό και τα μέτρα κατά του κορονοϊού, που αφορούν απόσταση, η χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεσματικά ενάντια σε αυτό το παθογόνο.
Οι στρεπτόκοκκοι παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί δερματικό εξάνθημα στα παιδιά. Αλλά μια μόλυνση δεν δημιουργεί καμία βασική ανοσία και μπορεί κανείς ακόμη και ως ενήλικας να αρρωστήσει κατ’ επανάληψη. Ωστόσο, χωρίς την παρουσία εξανθήματος, μπορεί να αναπτυχθεί ανοσία έναντι της τοξίνης.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η λοίμωξη είναι ήπια και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά πενικιλίνης, που σταματά τον κίνδυνο μόλυνσης μετά από περίπου 24 ώρες. Το ίδιο το εξάνθημα δεν αντιμετωπίζεται και μόνο εξαιρετικά σπάνια συνοδεύεται από κνησμό. Μετά από περίπου μία εβδομάδα, αυτό εξάνθημα υποχωρεί. Η έντονα κοκκινισμένη γλώσσα που έχει χρώμα βατόμουρου είναι επίσης χαρακτηριστικό της οστρακιάς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, έμετο και πρησμένες αμυγδαλές.
reader.gr