Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το Δεκέμβριο, η χονδρική ρεύματος στη χώρα μας είναι ακριβή. Μετά τις επιδοτήσεις όμως, με βάση την έρευνα HEPI, κατεβαίνει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η διατήρηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στη χώρα μας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά το τρίτο 10ήμερο Δεκεμβρίου, όταν σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καταγραφόταν σημαντική πτωτική τάση, όπως είναι φυσικό αποτυπώθηκε και στην τιμή με την οποία έκλεισε τον περασμένο μήνα η εγχώρια χονδρική αγορά ρεύματος, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στα 276,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημαντικά ενισχυμένη τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Συγκριτικά με τον Νοέμβριο που προηγήθηκε, το «κλείσιμο» του Δεκεμβρίου αντιστοιχεί σε άλμα κατά 21,5%, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2021 σε άνοδο κατά 18%.
Σε σχέση με τις τιμές «κλεισίματος» τον Δεκέμβριο των υπόλοιπων αγορών ηλεκτρισμού της Ε.Ε., η παραπάνω «επίδοση» κατατάσσει τη χώρα μας στη 2η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από την Ιταλία και τη Μάλτα, η ενιαία αγορά των οποίων διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 294,91 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Από την άλλη, για έναν ακόμη μήνα, τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά λίγο κάτω από τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την έρευνα του HEPI σε 33 πόλεις της Ευρώπης η Αθήνα έρχεται στην 15η θέση όσον αφορά το ύψος των τιμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές. Για την ακρίβεια η μέση τιμή ήταν στα 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στα 0,317 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Οι πιο ακριβές πόλεις με τιμές από 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως 0,54 ευρώ είναι οι Βρυξέλλες, η Πράγα, η Κοπεγχάγη, η Ρώμη, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο και το Λονδίνο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγαλύτερες οι μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στη Βιέννη (-39%), στο Βερολίνο (-19%), στη Ρώμη (-18%), στο Παρίσι (-11%), στις Βρυξέλλες (-8%) και στο Όσλο (-5%). Στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν κατά -1%.
Νέα μείωση στη ζήτηση
Όσον αφορά την Ελλάδα, η μείωση σε ετήσια βάση του όγκου των συναλλαγών «δείχνει» πως τον Δεκέμβριο συνεχίστηκε η πτώση της ζήτησης για ρεύμα. Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο του ΕΧΕ, οι αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας το Δεκέμβριο άγγιξαν τις 4.488 Γιγαβατώρες, μειωμένες κατά 19% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα, ο όγκος συναλλαγών ήταν μειωμένος και σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, γεγονός το οποίο οφείλεται στις ήπιες καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το δελτίο, το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 63,29% αυξημένο από τον Νοέμβριο, όταν ήταν 61,31%. Όπως είναι φυσικό, αντίστροφα κινήθηκε το ποσοστό των ιδιωτών, αγγίζοντας το 36,71% από 38,69%.
news247.gr