Στα Τίρανα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη ο Νίκος Δένδιας – «Να μην επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη περιοχή- Αντιβαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε με νόημα στοχοποιώντας την Τουρκία
Στις κοινές δηλώσεις του με την ΥΠΕΞ της Αλβανίας, ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μοναδικός δρόμος επίλυσης των διαφορών. Εξάλλου, ο κορυφαίος Ελληνας διπλωμάτης αναφέρθηκε στην παραπομπή οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας στη Χάγη, ενώ εξαπέλυσε και επίθεση στην Τουρκία ότι επιχειρεί να εισχωρήσει στα Δυτικά Βαλκάνια και να δημιουργήσει ζώνες επιρροής απομακρύνοντάς την περιοχή από την ευρωπαϊκή τους προοπτική.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο πολιτικό επίπεδο για την επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης συμφωνίας επί της αρχής, που πετύχαμε εδώ στα Τίρανα πριν από δύο χρόνια, ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μας.
Η επίλυση αυτού του ζητήματος, η επίλυση του εμπολέμου και οι δύο συμφωνίες για την αποφυγή των συνοριακών επεισοδίων και για τη συντήρηση των μεθοριακών πυραμίδων, θα στείλει ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα. Ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τη βάση για την επίλυση όλων των διακρατικών διαφορών. Και αυτό το μήνυμα είναι ιδιαιτέρως επίκαιρο γιατί δυστυχώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους τάσεις αναθεωρητισμού και περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου. Σε διάφορα σημεία του πλανήτη έστω κι αν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Και το πιο εμφανές είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα καρφιά στην Τουρκία
Και θα ήθελα να επαναβεβαιώσω εδώ από τα Τίρανα την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μου να παράσχει κάθε ενταξιακή αρωγή στην Αλβανία. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος στην πραγματικότητα είναι μονόδρομος και αποκτά τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία όταν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις και επιθυμούν να επιστρέψουμε σε άλλους καιρούς, σε άλλες εποχές, σε άλλες αντιλήψεις. Και προσπαθούν αυτές οι αναθεωρητικές δυνάμεις να προσεγγίσουν τα Δυτικά Βαλκάνια, με απώτερο στόχο φοβάμαι ότι τη συνεργασία αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής».
reader.gr