Προτροπές αποκήρυξης μνημονίου Τουρκίας – ΛιβύηςΠροτροπές αποκήρυξης μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Τι αναφέρει σε ανάλυσή του ο Εραν Λέρμαν, αντιπρόεδρος του ιδρύματος ερευνών Jerusalem Institute for Strategy and Security

Σε αποκήρυξη του τελευταίου τουρκολιβυκού μνημονίου από το Ισραήλ προτρέπει σε ανάλυσή του ο Εραν Λέρμαν, αντιπρόεδρος του ιδρύματος ερευνών Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS), τονίζοντας τη μεγάλη σημασία των «ελληνικών επαφών» (Ελλάδα και Κύπρος) για το Ισραήλ που αποτελούν και μέλη στρατηγικής σύμπλευσης στην περιοχή. Ο απόστρατος καθηγητής και στέλεχος του JISS ξεκαθαρίζει ότι οι ανυπόστατοι τουρκικοί ισχυρισμοί για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, και ιδιαίτερα οι απειλές της Τουρκίας, είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

-Advertisement-

Ξεκαθαρίζει όμως ότι τα τουρκολιβυκά μνημόνια δεν συνάδουν με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς καταπατούνται τα δικαιώματα σημαντικών ελληνικών νησιών. Αντίθετα, προβάλλει την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου το 2020 ως μια συμφωνία που όχι μόνο είναι νομικά και γεωγραφικά έγκυρη, αλλά λειτουργεί και ως ένδειξη της ευελιξίας της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος θεωρεί ότι η εύρεση μιας λύσης μέσω διαλόγου και επαφών θα ήταν προς όφελος όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αναφερόμενος και σε δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντζ, ο Λέρμαν θεωρεί ότι το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, όπως και να παρακινήσει την Αμερική να κάνει το ίδιο, αρκεί οι συζητήσεις να γίνονται σε ένα πλαίσιο θεμελιωμένο στο Διεθνές Δίκαιο.

Επισημαίνει ότι η τωρινή διευθέτηση Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί και απειλή για τα μελλοντικά ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ, είτε αυτό είναι το EuroAsia Interconnector (που θα ενώσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ) είτε είναι κάποια αναβίωση του αγωγού ΕastMed καθώς θα εξαρτώνται από την ανοχή της Τουρκίας.

-Advertisement-
=Advertisement=

Χρονικά, η ανάλυση του Λέρμαν εμφανίζεται σε μια συγκυρία όπου το Ισραήλ και η Τουρκία προσπαθούν να εξομαλύνουν τις διπλωματικές επαφές τους, έπειτα από χρόνια τεταμένων σχέσεων. Ο ίδιος τονίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τη στάση του απέναντι στην Τουρκία και τις βλέψεις της στη Μεσόγειο.

- Advertisement -

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *