Μοιάζει με ένα θέρετρο διακοπών, αλλά το νορβηγικό νησί Bastøy είναι στην πραγματικότητα μια φυλακή που στεγάζει πάνω από 115 παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που καταδικάστηκαν για εγκλήματα που περιλαμβάνουν δολοφονίες, βιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών.
Η φυλακή του Bastøy βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, στην ανοικτή θάλασσα. Υπάρχουν ‘s δεν αγκαθωτά σύρματα, πύλες και παρατηρητήρια. Στην πραγματικότητα είναι φύλακες που εργάζονται εκεί και ούτε καν έχει οπλισμένους.
Οι φυλακισμένοι ζουν σε μικρές ξύλινες καλύβες και μπορούν να εκτίσουν την ποινή τους με την επιλογή ενός επαγγέλματος. Κάποιοι αποφάσισαν να καλλιεργήσουν τη γη και να ασχοληθούν με την φροντίδα των ζ’ωων, είτε άλογα ή βοηθώντας στα πρόβατα και τα αρνιά.
Άλλοι έχουν δηλωθεί ως σεφ, καταστηματάρχες σε παντοπωλείο, ξυλουργοί, μηχανικοί και ακόμη καπετάνιοι σε Ferry. Έχουν την δυνατότατα να φτιάξουν την δική τους μικρή κοινότητα και να βρουν λύσεις στα προβλήματα τους.
Όπως επισημαίνεται από τον πρώην κυβερνήτη της Bastøy, Arne Nilsen Kvernvik , αυτό το θέρετρο είναι μια ευκαιρία για τους κρατούμενους για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή που βασίζεται στο σεβασμό του εαυτού τους αλλά και στον σεβασμό προς τους άλλους.
“Ο μόνος τρόπος που έχουμε για να αλλάξουμε τους ανθρώπους είναι να τους εντάξουμε σε μια κατάσταση όπου η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει μέσα από το κάθε άτομο. Και αυτό θα πρέπει να αρχίσει προσπαθώντας να ανακαλύψει έναν νέο τρόπο ύπαρξης, αντί να βλέπουν τους εαυτούς τους ως μια αποτυχία. ”
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά αυτό δουλεύει. Μόνο το 16% των κρατουμένων αφήσαν το Bastøy με υποτροπές μετά την απελευθέρωση. Ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 70%.
Το πνεύμα της επανένταξης των Bastøy βασίζεται στην εκπαίδευση των κρατουμένων, την ανεξαρτησία και την ευθύνη που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της προς τη διοίκηση.
Κανείς δεν ξυπνάει το πρωί, αλλά είναι αυτοί που πρέπει να είναι στην ώρα τους στην εργασία ή στο σχολείο. Η εργάσιμη μέρα ξεκινά στις 8:30 και διαρκεί έως τις 15:30 μ.μ., ώρα. Μετά την ημέρα, οι περισσότεροι αξιωματικοί των φυλακών φεύγουν από το νησί για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Μόνο πέντε φύλακες παραμένουν στο συγκρότημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αποστολή των οποίων είναι να εστιάσουν και να βοηθήσουν σε διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ενός ατυχήματος, και όχι για την παρακολούθηση ή τον έλεγχο των κρατουμένων.
Αυτά τα πολύχρωμα σπίτια είναι το σπίτι των κρατουμένων. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και σε 6 κρατούμενους παρά ότι μοιράζονται την τραπεζαρία ή την κουζίνα μπορούν να απολαύσουν και μονόκλινο δωμάτιο.
Η τραπεζαρία σερβίρει γεύματα φυλακής από Δευτέρα έως Σάββατο. Έτσι, οι κρατούμενοι πρέπει να ετοιμάσουν το πρωινό και το δείπνο τους καθημερινά και την Κυριακή το μεσημεριανό γεύμα.
Για κάθε εργάσιμη ημέρα οι κρατούμενοι κερδίζουν 60 NOK (περίπου $ 10), τα οποία ανταλλάσσονται με κουπόνια στην αρχή κάθε μήνα. Με αυτά μπορούν να ψωνίσουν στο μίνι μάρκετ του νησιού.
Όλοι οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά σύστηματα στη Νορβηγία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη μετάταξή τους στην φυλακή Bastøy και να αφαιρέσουν 5 χρόνια από την ποινή τους. Αυτό περιλαμβάνει εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα, όπως δολοφονία ή βιασμό, εφόσον δηλώσουν και να αποδείξουν την ενθάρρυνση για επανατοποθετηθεί και να μην διαπράξουν ξανά αυτά τα εγκλήματα.
Μετά εκτίουν μακροχρόνιες ποινές των κρατουμένων αισθάνονται ότι το Bastøy είναι ένα ενδιάμεσο βήμα μεταξύ των παραδοσιακών φυλακών και της ζωής στην κοινωνία. Ένα είδος δίχτυ ασφαλείας ή μια δοκιμή της κοινότητας που τους επιτρέπει να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δεξιότητες εργασίας κοινωνικών πριν κυκλοφορήσουν ξανά έξω.
Ακόμη και ένα μικρό χρονικό διάστημα στις φυλακές Bastøy έχει μια βαθιά επίδραση στην αυτοεκτίμηση και στις μελλοντικές προοπτικές του κρατουμένου για μεγαλύτερη ελευθερία και καλύτερο ποσοστό επανένταξης στο κόσμο.
«Ο χρόνος που πέρασα εδώ με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν είμαι κακός. Και αποφάσισα ότι θα αλλάξω τον τρόπο ζωής μου »- λέει ο ένας τρόφιμος την τελευταία ημέρα της καταδίκης.