Κατηγορούμενος κατήγγειλε παρακολούθησή του – το 2016– με το παράνομο λογισμικό της ισραηλινής NSO
Σκιά στη δίκη για την επονομαζόμενη Greek Mafia, με κατηγορουμένους εν ενεργεία και πρώην αστυνομικούς, δικηγόρους και μέλη του υποκόσμου, ρίχνει η εν εξελίξει υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Την περασμένη Τετάρτη απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του Γιάγκου Λαμπίρη έγγραφο προς το δικαστήριο καταγγέλλοντας παρακολούθησή του –το 2016– με το παράνομο λογισμικό «Πήγασος» της ισραηλινής NSO. Ζήτησε μάλιστα η αναφορά του να διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Αντώνη Ελευθεριάνο, που εποπτεύει τη δικαστική έρευνα για την τρέχουσα υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε ένταση στην τελευταία συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, με τον πρόεδρο της έδρας να καταθέτει αίτημα αποχής (σ.σ. να αποχωρήσει από τη δίκη), για το οποίο αρμόδιο να αποφασίσει είναι το δικαστικό συμβούλιο. Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της δίκης αποκλείουν το ενδεχόμενο αντικατάσταση του προέδρου της έδρας.
Η δίκη αφορά την έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2016-2018 για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και τις διασυνδέσεις εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με άτομα από τον χώρο της νύχτας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, οπότε και ξεκίνησε η δίκη, 19 άτομα, τα ονόματα των οποίων είχαν συμπεριληφθεί στο 70σέλιδο πόρισμα της ΕΥΠ. Αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς φέρονται να έδιναν χρήματα σε αστυνομικούς κεντρικών τμημάτων της Αθήνας, ώστε να μη γίνονται έλεγχοι σε παράνομους οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες που είχαν υπό τον έλεγχό τους επιχειρηματίες της νύχτας.
Τέσσερις φόνοι
Ακόμη, τέσσερα από τα πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας δολοφονήθηκαν στο διάστημα από το 2018 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον πρώην αστυνομικό Σπύρο Παπαχρήστου, τον Δημήτρη Μάλαμα, τον Δημήτρη Καπετανάκη και τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ. Βασικό αποδεικτικό υλικό στη δίκη είναι χειρόγραφες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που φέρεται να κατέγραψε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με το σύστημα επισύνδεσης. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, ωστόσο, έχουν θέσει ζήτημα ακυρότητας της έρευνας με βασικό επιχείρημα ότι για τις παρακολουθήσεις των υπόπτων δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες διατάξεις.
Για πρώην αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ενδεικτικά, στον φάκελο της υπόθεσης έχουν συμπεριληφθεί συνομιλίες του με τον δολοφονημένο Δημήτρη Μάλαμα, το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Ωστόσο, οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου αφορούν το διάστημα από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016. «Δεν υπάρχουν σχετικές διατάξεις των αρμόδιων εισαγγελέων και ως εκ τούτου οι συνομιλίες αυτές είναι αυταπόδεικτα παράνομες, αυταπόδεικτα κατασκευασμένες, παραβιάζουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποδεικτικά ως παράνομα και απαγορευμένα αποδεικτικά μέσα», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αίτηση του κατηγορουμένου προς το δικαστήριο.
Ο πρόεδρος της έδρας πάντως δεν έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης οι εν λόγω συνομιλίες να μη συμπεριληφθούν στα αναγνωστέα έγγραφα, επιφυλασσόμενος να απαντήσει στη συνέχεια της δίκης. Η θέση του αυτή πυροδότησε ένταση στη δίκη, με τον συνήγορο Γιάγκο Λαμπίρη να θέτει θέμα μεροληψίας του προέδρου, δίχως πάντως να ζητήσει την εξαίρεσή του. Ως απάντηση, ο πρόεδρος κατέθεσε αίτημα αποχής, το οποίο θα απαντηθεί στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.
kathimerini.gr