Στο σκοτάδι η Ουκρανία, ενώ ευρωπαϊκές πόλεις ετοιμάζονται να στείλουν στο Κίεβο γεννήτριες που φυλάσσουν για ώρες ανάγκης
KIEBO. Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες η Ουκρανία μετά το νέο μπαράζ βομβαρδισμών από τη Ρωσία, που άφησε την ουκρανική πρωτεύουσα χωρίς νερό και βύθισε στο σκοτάδι μεγάλο μέρος της χώρας. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς, μεταξύ αυτών και ένα νεογνό.
«Αυτή η τρομοκρατία μέσω βομβαρδισμών εναντίον του άμαχου πληθυσμού πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. «Οι βομβαρδισμοί των υποδομών της χώρας δεν είναι απλά ανυπόφοροι, συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου», προσέθεσε ο Σολτς.
Στο Στρασβούργο το Eυρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο η Ρωσία «αναγνωρίζεται ως κράτος που προωθεί την τρομοκρατία και χρησιμοποιεί μέσα τρομοκρατίας». Το ψήφισμα, που ζητεί να επιβληθεί ένατος γύρος κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, έλαβε 494 ψήφους υπέρ και 58 κατά, ενώ 44 βουλευτές προτίμησαν την αποχή.
Κυβερνοεπίθεση
Λίγη ώρα μετά, οι ιστοσελίδες του Ευρωκοινοβουλίου δέχθηκαν διαδικτυακή επίθεση. «Αφού ανακηρύξαμε τη Ρωσία κράτος-τρομοκράτη, δεχθήκαμε διαδικτυακή επίθεση. Μια ομάδα φιλική προς το Κρεμλίνο ανέλαβε την ευθύνη. Η απάντησή μου: δόξα στην Ουκρανία», έγραψε στο twitter η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στην Ουκρανία για πρώτη φορά ελικόπτερα, ενώ ευρωπαϊκές πόλεις ετοιμάζονται να στείλουν στο Κίεβο γεννήτριες που φυλάσσουν για ώρες ανάγκης. Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει δυσκολίες να αναπληρώσει τα πυρομαχικά του πυροβολικού, καθώς και τους πυραύλους ακριβείας. «Μην ελπίζετε, έχει για όλους», απάντησε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκεπτόμενος εργοστάσιο οπλισμού, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Η ουκρανική αεράμυνα μέτρησε 70 επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους, εκ των οποίων εξουδετέρωσε τις 51. Οι αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν σε όλη τη χώρα, τρεις πύραυλοι έπεσαν στο Κίεβο ενώ οι υπόλοιποι έπληξαν κυρίως τη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία. «Επρόκειτο για μεγάλης κλίμακας επίθεση στις καίριες υποδομές μας», ανακοίνωσε ο στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι. Η αστάθεια του δικτύου ηλεκτροδότησης υποχρέωσε τις Αρχές να θέσουν εκτός δικτύου τρεις πυρηνικούς σταθμούς – τους Ρίβνε, Πιβντενουκραΐνσκ και Χμελνίτσκι. Χωρίς ρεύμα ήταν χθες όχι μόνο το Κίεβο και το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, αλλά και η μισή Μολδαβία.
Πριν από λίγες ημέρες το Κίεβο είχε επισκεφθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και είχε ξεναγηθεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι σε χώρο όπου φυλάσσονταν ρωσικά τεθωρακισμένα που είχαν πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων. Χθες, εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο προκάτοχός του, Μπόρις Τζόνσον, με δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες όταν ξέσπασε ο πόλεμος, το Βερολίνο «ήλπιζε σε γρήγορη ήττα της Ουκρανίας». Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε ότι η σχέση του Μπόρις Τζόνσον με την αλήθεια δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
kathimerini.gr